Κυριακή 8 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ανοια χωρίς λόγο

Τι μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να καταρρεύσει ξαφνικά μετά από δεκαετίες υγιεινής ζωής; Μήπως μερικές φορές η διάγνωση «γεροντική άνοια» γίνεται πολύ εύκολα και χωρίς να εξεταστούν όλα τα άλλα ενδεχόμενα;

Αν και ο γιατρός Λέσλι Μπερνστάιν γνώριζε τον Ποπ Κατζ εδώ και πολλά χρόνια, είχε πολύ καιρό να τον δει. Τώρα, με δυσκολία αναγνώριζε αυτόν τον άνθρωπο που ήξερε. Ο Ποπ μόλις που στεκόταν όρθιος στο γραφείο του με τη βοήθεια του εγγονού του, είχε απλανές βλέμμα και σάλια έτρεχαν από τις άκρες των χειλιών του.

Οπως έμαθε ο γιατρός από τον εγγονό, μόλις ένα μήνα πριν είχε τρέξει 5 χιλιόμετρα μαζί με τον παππού του, ο οποίος του εξηγούσε κατά τη διάρκεια της άσκησης πόσο τον είχε βοηθήσει η αυστηρή χορτοφαγία να είναι σε φυσική κατάσταση, πολύ καλύτερη ακόμα και από νεοτέρους του. Μια βδομάδα μετά απ' αυτό το περιστατικό ο Ποπ είχε αρχίσει να φέρεται περίεργα: έκλαιγε με το παραμικρό. Τον έπεισαν να πάει στο γιατρό, αλλά οι συνήθεις εξετάσεις δεν έδειξαν απολύτως τίποτα. Μια ακόμη βδομάδα αργότερα, ο Ποπ εξαφανίστηκε, για να βρεθεί μετά από ώρες από την Αστυνομία στο πλάι της Εθνικής οδού να κάθεται στο αυτοκίνητο σαν χαμένος. Η δεύτερη επίσκεψη στο γιατρό του οδήγησε τώρα στη διάγνωση «γεροντική άνοια».

Η κατάστασή του χειροτέρεψε κι άλλο κι έτσι ο εγγονός του τον πήγε σε άλλον γιατρό, τον Μπερνστάιν. Αυτός, ακούγοντας το ιστορικό συμπέρανε ότι κάτι έπρεπε να πηγαίνει πολύ στραβά στον οργανισμό του ασθενούς και γι' αυτό έδωσε εντολή για μια σειρά από εξετάσεις. Η νόσος του Αλτσχάιμερ αποκλείστηκε, γιατί δεν εντοπίστηκε συρρίκνωση του εγκεφάλου. Ούτε σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου ή όγκου βρέθηκαν, αλλά ούτε και συγκέντρωση υγρού στον εγκέφαλο. Το υγρό της σπονδυλικής στήλης ήταν καθαρό. Κανονική ήταν και η εξέταση αίματος, μόνο που τα ερυθρά αιμοσφαίρια ήταν μεγαλύτερα από το συνηθισμένο.

Κάποια τοξική ουσία πρέπει να ήταν η αιτία της απότομης επιδείνωσης της υγείας του Ποπ μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Οι τοξικολογικές εξετάσεις, όμως, δεν έδειξαν τίποτα. Μήπως είχε πρόβλημα με το θυρεοειδή που θα μπορούσε να δημιουργήσει πνευματικές διαταραχές; Οι εξετάσεις έδειξαν κανονική συγκέντρωση της ορμόνης του θυρεοειδούς. Το μεγάλο μέγεθος των ερυθροκυττάρων δημιούργησε υποψίες για πρόβλημα με το συκώτι, αλλά και πάλι δε διαπιστώθηκε κάτι.

Χωρίς αρκετή βιταμίνη B12 τα νεύρα καταστρέφονται και δεν δημιουργούνται νέα ερυθρά αιμοσφαίρια
Χωρίς αρκετή βιταμίνη B12 τα νεύρα καταστρέφονται και δεν δημιουργούνται νέα ερυθρά αιμοσφαίρια
Στη διάρκεια των δύο ημερών που γίνονταν αυτές οι εξετάσεις, η υγεία του Ποπ επιδεινωνόταν συνεχώς. Ο Μπερνστάιν έπρεπε να βρει τη λύση αμέσως. Του πέρασε η ιδέα της έλλειψης κάποιας απαραίτητης ουσίας. Αν υπήρχε έλλειψη ιωδίου θα είχε φανεί με υποθυρεοειδισμό. Μήπως του έλειπε κάποια βιταμίνη; Τι βιταμίνη μπορεί να λείπει από κάποιον φανατικό χορτοφάγο; Σίγουρα όχι η βιταμίνη D που μπορεί μεν να οδηγήσει σε άνοια, αλλά υπάρχει άφθονη στα λαχανικά. Ξαφνικά, με ένα αίσθημα απογοήτευσης γιατί άργησε τόσο να το σκεφτεί, αλλά και ευχαρίστησης που είχε πια κάποια πιθανότητα να σώσει τον ασθενή, ο γιατρός συνειδητοποίησε ότι μια άλλη βιταμίνη μπορεί να ήταν η αιτία: η βιταμίνη B12. Ενας άνθρωπος που επί 38 χρόνια δεν έχει βάλει στο στόμα του κρέας, ψάρι, αυγά ή γάλα μάλλον δε θα έχει πολλή απ' αυτή τη βιταμίνη, που συναντάται μόνο στα ζωικά προϊόντα.

Αμέσως χορηγήθηκε στον Ποπ, ένα γραμμάριο της βιταμίνης, ενώ παράλληλα έδωσε ένα ακόμα δείγμα αίματος. Η εξέταση στάθηκε αδύνατο να εντοπίσει έστω και ίχνη της Β12 στο αίμα του. Ηδη από την επόμενη μέρα η βελτίωση του Ποπ ήταν φανερή. Με συνέχιση της χορήγησης B12, ως το τέλος της βδομάδας μπορούσε πια να παίζει χαρτιά. Δυστυχώς, όμως, η χρόνια έλλειψη της απαραίτητης βιταμίνης του άφησε κάποια προβλήματα, όπως η μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης και η χωρίς λόγο καταφυγή σε κλάματα.

Στην προσπάθειά του να κάνει υγιεινή ζωή, ο Ποπ υπερβάλλοντας είχε καταφέρει να καταστρέψει τον οργανισμό του. Χωρίς βιταμίνη Β12, την οποία ο άνθρωπος μπορεί να πάρει μόνο τρώγοντας ζωικά προϊόντα (ή μέσω φαρμάκων), ο μυελός των οστών σταματά την παραγωγή ερυθροκυττάρων προκαλώντας αναιμία. Συνήθως η σχετιζόμενη με τη Β12 αναιμία οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να αφομοιώσει τη βιταμίνη, αλλά στην περίπτωση του Ποπ είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της απόλυτης έλλειψής της.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ