Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιταχύνεται η ολοκλήρωση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Στην ουρά, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών
Στην ουρά, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών
Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η ολοκλήρωση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Χτες πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι υπουργική διάσκεψη των χωρών - μελών της ΕΕ, όπου συζητήθηκε «το κεφάλαιο του ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο αφορά τη συγκρότηση της Ευρώπης ως χώρου ασύλου».

Αξίζει να σημειωθεί πως η πολιτική αυτή υπονομεύει το προσφυγικό δίκαιο με τις προδιαγραφές που θέτει. Μια από τις πέντε βασικές δεσμεύσεις που θα περιλαμβάνει είναι η «αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης», όπως χαρακτηρίζει η ΕΕ το φευγιό των εξαθλιωμένων του τρίτου κόσμου από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εκμετάλλευση. Στα πλαίσιά της όσοι αλλοδαποί καταφεύγουν στην ΕΕ και χαρακτηρίζονται «παράνομοι», θα κρατούνται μέχρι και 18 μήνες, με απαγόρευση ακόμα και νόμιμης επανόδου στο κράτος -μέλος που τους απέλασε για πέντε χρόνια τουλάχιστον. Αν, δε, «συνεργαστούν» με τις αρχές, ίσως και να μην απελαύνονται. Με τον τρόπο αυτό τα κατασταλτικά όργανα θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν υπό κράτηση περισσότερους αλλοδαπούς και να διώχνουν όσους και όποτε επιθυμούν έξω από τα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ.

Αλλα μέτρα περιλαμβάνουν την υποχρεωτική έκδοση βίζας με βιομετρικά στοιχεία (δακτυλοσκόπηση και των δέκα δακτύλων από την ηλικία των έξι χρόνων). Επίσης, «θωράκιση» των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με ομάδες ταχείας επέμβασης της ΦΡΟΝΤΕΞ. Προβλέπεται δε ο θεσμός του «καταχωρισμένου ταξιδιώτη», ο έλεγχος του οποίου θα διεξάγεται με τη χρήση «αυτόματων πυλών» που θα ταυτοποιούν τα βιομετρικά δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης συζητήθηκε η διαμόρφωση και εφαρμογή ως το 2010 και το αργότερο έως το 2012 ενιαίας διαδικασίας ασύλου. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 25.113 αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν στην Ελλάδα το 2007, σε 140 περιπτώσεις έγινε δεκτή η χορήγηση της προσφυγικής ιδιότητας. Συζητήθηκε, εξάλλου, «η συγκρότηση, το 2009, ευρωπαϊκού γραφείου στήριξης με αντικείμενο τη διευκόλυνση της ανταλλαγής ανάμεσα στα κράτη - μέλη πληροφοριών, καλών πρακτικών και εμπειριών σε θέματα ασύλου, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας σε ό,τι αφορά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου». Δηλαδή, συντονισμός και ενίσχυση της ευρωκαταστολής σε βάρος των αλλοδαπών.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ανακοίνωσε ότι «το πρώτο στάδιο της πορείας προς την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου έχει ολοκληρωθεί». Πρόσθεσε δε πως «ο στόχος και η προοπτική είναι να θέσουμε τις βάσεις ώστε η πολιτική αυτή να έχει ισχυρή και αποτελεσματική εξωτερική διάσταση, όπως, άλλωστε, επιβάλλεται από το ρόλο της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη και διεύρυνση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες, καθώς και η ουσιαστική στήριξή τους, ιδίως μέσω της προώθησης στοχευμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων, ώστε να δοθούν στο πρόβλημα βιώσιμες και οριστικές λύσεις». Με άλλα λόγια, το άσυλο και η μετανάστευση θα αξιοποιηθούν για παραπέρα οικονομική διείσδυση και εκμετάλλευση στις χώρες του τρίτου κόσμου, απ' όπου προέρχεται ο κύριος όγκος των μεταναστών και των προσφύγων. Παράλληλα ο Πρ. Παυλόπουλος πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού γραφείου ασύλου, το οποίο προτάθηκε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στην Αθήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στις απολύσεις συμβασιούχων στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών(2022-06-02 00:00:00.0)
Επίσπευση απελάσεων προσφύγων και μεταναστών(2022-02-23 00:00:00.0)
Ελεγχοι και σε πολίτες της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα(2015-12-19 00:00:00.0)
Πλέγμα καταστολής σε βάρος των μεταναστών(2009-04-28 00:00:00.0)
Βλέπει τους μετανάστες ως... εργαλείο(2008-10-31 00:00:00.0)
Βλάπτει σοβαρά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες(2008-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ