Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Στο «θυσιαστήριο» του κέρδους της ΔΕΗ

Την αύξηση των τιμολογίων και την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας στην επιχείρηση, προανάγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕ

Μια «νέα σελίδα» επιβαρύνσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση σηματοδοτούν οι ανακοινώσεις της διοίκησης της «ΔΕΗ ΑΕ» από τη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο, σχετικά με τη μελλοντική πορεία της, τη νέα εταιρική δομή, τις εργασιακές σχέσεις και τα τιμολόγια. Η ΔΕΗ μετατρέπεται ακόμη περισσότερο σε «θήραμα» των ενεργειακών κολοσσών και τα τιμολόγια σε πολλαπλών χρεώσεων και «ταχυτήτων». Το εταιρικό σχήμα που προτείνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος μαζί με τους στενούς συνεργάτες του στην ηγεσία της επιχείρησης, έρχεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ για πλήρη διαχωρισμό της Μεταφοράς και της Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο ρόλος του ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ, (διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας), θα περιοριστεί στη διαχείριση της χονδρεμπορικής αγοράς.

Προβλέπεται ειδικότερα η δημιουργία θυγατρικών εταιρειών Μεταφοράς, Διανομής, Ορυχείων - Παραγωγής και Εμπορίας. Η εταιρεία Μεταφοράς θα έχει και την ευθύνη λειτουργίας του Συστήματος. Στο σχήμα εντάσσονται επίσης σε μία εταιρεία τα ορυχεία και η ηλεκτροπαραγωγή. Ξεχωριστή, θυγατρική εταιρεία παραμένει η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. Σε περίπου ένα μήνα θα παρουσιαστεί αναλυτικά και το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, είναι όμως φανερό και από τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, ότι η διοίκησή της κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιλαϊκή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ «απελευθερώνεται» και η ίδια ώστε να μπορέσει απερίσπαστη να θέσει τις θυγατρικές εταιρείες στη δοκιμασία παντός είδους συνεργασιών, στρατηγικών ή μη, ακόμη και αγοραπωλησιών.

Ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Πρ. Ευθύμογλου, επισήμανε ότι βρίσκονται στην τελική φάση και τα διακριτά τιμολόγια. Σε αυτά αναμένεται να είναι εμφανείς οι χρεώσεις για τη Μεταφορά και τη Διανομή - τα μονοπωλιακά στοιχεία του τιμολογίου - όπως και τα τέλη υπέρ τρίτων. Κάθε ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία θα έχει κοινά αυτά τα στοιχεία. Η χρέωση για το ηλεκτρικό ρεύμα θα εξαρτάται από το κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό το κομμάτι, το «ανταγωνιστικό» θα μπορεί κάθε εταιρεία να το διαμορφώσει όπως νομίζει. Το «κερασάκι στην τούρτα» θα είναι η θέσπιση «κοινωνικού τιμολογίου» από την κυβέρνηση για τις «ευπαθείς ομάδες» του πληθυσμού.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Χ. Χατζηαργυρίου, έθεσε τον στόχο της δραστικής μείωσης του λειτουργικού κόστους, όχι βεβαίως για να μειωθούν οι τιμές υπέρ των καταναλωτών, αλλά για να αυξηθούν τα κέρδη της ΔΕΗ και να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις που σχετίζονται επίσης με την αύξηση αυτών των κερδών. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος ανέλαβε μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους, καθώς ζήτησε να «ενεργοποιηθούν πλήρως», έκανε λόγο για ορισμένους που «αδιαφορούν» και υποστήριξε ότι η αύξηση της «κινητικότητας» στελεχών και εργαζομένων είναι προς το συμφέρον τους. Κινητικότητα που προφανώς έχει να κάνει τόσο με τις αποδοχές τους όσο και με το αντικείμενο εργασίας τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλεπάλληλα «ηλεκτροσόκ» από τη νέα χρονιά(2012-12-08 00:00:00.0)
Ερχονται τα τιμολόγια των ιδιωτικών υπερκερδών(2009-03-13 00:00:00.0)
Ετοιμο το σχέδιο ...πολυτεμαχισμού!(2007-09-28 00:00:00.0)
Αυξήσεις τιμολογίων τουλάχιστον 3%(2002-02-26 00:00:00.0)
Νέα τιμολόγια που θα συμφέρουν τους ιδιώτες(2001-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ