Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΕΝΙ
Με το βλέμμα στο ΝΑΤΟ

Το κύριο ενδιαφέρον των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών οι πηγές και οι δρόμοι της Ενέργειας

ΚΙΕΒΟ.--

Η αναζήτηση στενότερων δεσμών για την παραπέρα εξασφάλιση των συμφερόντων των ΗΠΑ ήταν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσένι, στην Ουκρανία, τον τρίτο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας του μετά το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία.

Ο Τσένι εξέφρασε τη δέσμευση της χώρας του για την ασφάλεια και την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τη Ρωσία και υποστηρίζοντας ότι οι Ουκρανοί πρέπει να ζουν «χωρίς την απειλή της τυραννίας, του οικονομικού εκβιασμού και της στρατιωτικής εισβολής ή του εκφοβισμού».

Κατά την επίσκεψή του, συναντήθηκε τόσο με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Γιουτστένκο, όσο και με την πρωθυπουργό, Γ. Τιμοσένκο, επιχειρώντας παράλληλα να τους «συμφιλιώσει» μετά την πρόσφατη κυβερνητική κρίση που ξέσπασε στη χώρα και τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να «ενωθούν κατ' αρχήν στο εσωτερικό της χώρας».

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ και την ένταξη της Ουκρανίας σ' αυτό, ο Τσένι, αναγνωρίζοντας τη ...συμβολή της χώρας στις επιθετικές ενέργειες της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ότι καμία χώρα εκτός από αυτές του ΝΑΤΟ δεν είναι ικανή να μπλοκάρει την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας σ' αυτό. Από τη μεριά του, ο Γιουτστένκο έσπευσε να σημειώσει ότι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ έχουν κοινή αντίληψη σε ό,τι αφορά «την πλειοψηφία των ζητημάτων, περιλαμβανομένης της Γεωργίας». Και για το ΝΑΤΟ, υποστήριξε ότι μόνο αυτό μπορεί να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Ουκρανίας...

Ο φυσικός πλούτος της Κασπίας στο στόχαστρο

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, στο Αζερμπαϊτζάν, ο Πρόεδρος αυτής της χώρας, Ιλχάμ Αλίεφ, απάντησε αρνητικά στα αμερικανικά σχέδια κατασκευής νέου αγωγού φυσικού αερίου, που θα παρακάμπτει τη Ρωσία. Αυτό ισχυρίζεται, σε δημοσίευμά της στις 5/9, η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», υποστηρίζοντας πως οι συνομιλίες Τσένι απέτυχαν πλήρως, κάτι που εξόργισε αφάνταστα τον Αμερικανό αντιπρόεδρο.

Αν και το δημοσίευμα διέψευσε ανώνυμος Αμερικανικός διπλωμάτης στο Μπακού, είναι φανερό πως η διαμάχη για το φυσικό πλούτο της Κασπίας και τους δρόμους μεταφοράς του έχει «ανάψει» για τα καλά. Η Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, έχει προτείνει στο Αζερμπαϊτζάν την αγορά του αζέρικου φυσικού αερίου στη βάση «ευρωπαϊκού υπολογισμού των τιμών», όπως φαίνεται να έχει ήδη πετύχει με Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν και Καζαχστάν. Αντίθετα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την κατασκευή νέου αγωγού, που θα παρακάμπτει τη Ρωσία.

Η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν, που από το 1991 αντιμετωπίζει πρόβλημα εδαφικής ακεραιότητας με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έχει κηρύξει την «ανεξαρτησία» του, θα σκεφτεί πλέον διπλά τις επιλογές της, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στον Καύκασο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ