Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βάζουν τους ιδιώτες στη προσχολική αγωγή

Η κατάσταση που επικρατεί στα νηπιαγωγεία έχει λόγο και αιτία. Απέναντι στο αίτημα για δίχρονη δημόσια προσχολική αγωγή, η κυβέρνηση επέλεξε γενικώς τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής μονοετούς φοίτησης στο Νηπιαγωγείο. Κι αυτό που στη πράξη έκανε ήταν απο τη μιά να δόσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών παιδικών σταθμών να λειτουργούν τμήματα νηπιαγωγείων «μεταβατικά» για ένα χρόνο προκειμένου να... μη δημιουργηθεί πρόβλημα στους γονείς. Κι απο την άλλη να σπρώξει ουσιαστικά τους γονείς στην αγκαλιά των ιδιωτικών σχολείων.

Ο ένας χρόνος που είχε οριστεί σαν μεταβατικός πέρασε και σ' αυτό το διάστημα καμία κίνηση δεν έγινε για τη δημιουργία των προϋποθέσεων σε υποδομές και προσωπικό, ώστε όλα τα νήπια να έχουν θέση στα δημόσια νηπιαγωγεία. Το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι τελικά φέτος, όσα παιδιά - κυρίως προνήπια - δε χωράνε στα δημόσια νηπιαγωγεία να εξωθούνται εκβιαστικά είτε στα ιδιωτικά, είτε στους παιδικούς σταθμούς ιδιωτικούς και δημοτικούς, στους οποίους βέβαια θα πληρώσουν.

Οι εργαζόμενοι που νιώθουν στο πετσί τους την απόγνωση και που τελικά πάλι θα βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, καλούνται να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Τόσο γι' αυτή την πολιτική όσο και για τα στηρίγματά της σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Τρανό παράδειγμα μιας επικίνδυνης για το λαό τακτικής είναι η στάση της διοίκησης της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) που αντιμετωπίζει το μεγάλο θέμα της προσχολικής αγωγής με τρόπο διαχειριστικό, ζητώντας να υπάρχει «διαφάνεια και νομιμότητα» στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αποδεχόμενη ανοιχτά την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της εκπαίδευσης, στηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης για διεύρυνση της κερδοσκοπίας απέναντι στις πραγματικές ανάγκες του λαού, με μόνο όρο το να υπάρχει «έλεγχος», ρίχνει νερό στο μύλο της ιδιωτικοποίησης. Στη πράξη οι δυνάμεις που ελέγχουν την ΟΙΛΕ ζητάνε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των ιδιωτών σχολαρχών να βάλουν χέρι στη προσχολική αγωγή.

Αυτό που εκφράζει τα συμφέροντα των εργατών καταγράφεται στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ: Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης, δίχρονη υποχρεωτικη, δημόσια, δωρέαν προσχολική αγωγή.


Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ