Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στους 90 οι νεκροί εργάτες από το Γενάρη

Δεν έχει τέλος το μακελειό στους τόπους δουλειάς, καθώς χτες ένας ακόμα εργάτης σε απορριμματοφόρο έχασε τη ζωή του στο Σχιστό. Αμεση απάντηση από το Συντονιστικό των ΟΤΑ

Ενας ακόμα εργάτης καθαριότητας, πατέρας τριών παιδιών, υπάλληλος του Δήμου Μοσχάτου, που αναγκαζόταν να δουλεύει παρά τα 61 χρόνια του, έπεσε χτες το πρωί νεκρός στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Σχιστού, όταν η πίσω πόρτα του απορριμματοφόρου έκλεισε και τον χτύπησε θανάσιμα. Το χτεσινό θανατηφόρο αυξάνει στους 90 τον επίσημα καταγεγραμμένο αριθμό των νεκρών εργατών από τις αρχές του 2008. Το στοιχείο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, με τους χώρους δουλειάς να έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε παγίδες θανάτου, στο όνομα της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου.

Το συμπέρασμα αυτό αφορά και στο Δημόσιο Τομέα, αφού μέσω των χρόνιων πολιτικών εισοδηματικής λιτότητας, της γενίκευσης των ευέλικτων μορφών εργασίας, της ιδιωτικοποίησης ή της λειτουργίας με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια τομέων και υπηρεσιών αυξάνονται οι κίνδυνοι «ατυχημάτων». Η ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης ευθύνεται για το γεγονός ότι η εργατική τάξη θρηνεί έναν νεκρό κάθε δύο εργάσιμες μέρες.

Το χτεσινό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» προκάλεσε την άμεση παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων. Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον υφυπουργό Εσωτερικών, Θ. Νάκο, καταγγέλλοντας την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, το πετσόκομμα των ΒΑΕ και τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις χωματερές.

Ο υφυπουργός προσπάθησε να συσκοτίσει τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, κάνοντας μπαλάκι τις ευθύνες μεταξύ των υπουργείων. Ενώ επιβεβαίωσε και τις τεράστιες ευθύνες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, λέγοντας ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ στήριξε τη νομοθετική αντεργατική ρύθμιση των ΒΑΕ στους ΟΤΑ και γι' αυτό σταμάτησε και την απεργία.

Σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό καταγγέλλει την επιχειρούμενη κατάργηση των ΒΑΕ και επισημαίνει ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τους δημάρχους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία μπροστά στην υπέρτατη αξία του κέρδους. Με τον «Καποδίστρια 2» θα ενταθεί η αντεργατική επίθεση και θα διαμορφωθούν ακόμα πιο άθλιες συνθήκες δουλειάς, προειδοποιεί το Συντονιστικό και αναδεικνύει τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στην ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ - ΟΤΑ που στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές για τα ΒΑΕ και όχι μόνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ