Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντηρούν τα σενάρια των συνεργασιών

Τα σενάρια των κυβερνητικών συνεργασιών μεταξύ διαφόρων ζευγαριών από τα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, επανέφερε χτες ο Θ. Πάγκαλος, δείχνοντας όμως ιδιαίτερη προτίμηση σε μια «κυβερνητική συμμαχία» μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «εάν προκύψει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης από ένα κόμμα, τότε θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων όλες οι δυνατές συμμαχίες, χωρίς καμία εξαίρεση»... Στην πρότασή του ο Θ. Πάγκαλος ουσιαστικά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, υιοθετώντας με τον τρόπο αυτό προηγούμενη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη που τάχτηκε υπέρ της συνεργασίας των δυο κομμάτων.

Ο Θ. Πάγκαλος, όμως, έδωσε ιδιαίτερη «βαρύτητα» στην προοπτική συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως σημείωσε «έπρεπε να είχε γίνει χθες», αναφέροντας: «Επιμένω χρόνια, (...) ότι πρέπει να έχουμε μια στρατηγική σκέψη στα πλαίσια της ευρύτερης Αριστεράς. Εγώ θεωρώ ότι σε μια τέτοια συζήτηση κανείς δεν πρέπει να έχει και να διεκδικήσει ηγεμονικό ρόλο». Μάλιστα, ο ίδιος, δίνοντας και το περίγραμμα της συνεργασίας και εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία της άρχουσας τάξης, σημείωσε «πρέπει να δούμε ποια είναι τα προβλήματα της χώρας που οδηγούν αυτή τη στιγμή στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος», για να επισημάνει: «Εκεί μπορεί και πρέπει ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ να συναντηθούν και τότε δε βλέπω για ποιο λόγο να μην πάρει η συνεργασία τους τακτικό χαρακτήρα, δηλαδή για μία κοινή διακυβέρνηση 2ετίας ή και στρατηγικότερο χαρακτήρα, για μία πορεία προς τα μπρος με μακροχρόνιο ορίζοντα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Συμμαχία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει. Και αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ». Ο ίδιος όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο άλλων σεναρίων...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ