Κυριακή 31 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης

Για την ανάγκη όλοι οι οικοδόμοι να πάρουν μαζικά και αποφασιστικά μέρος στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της επόμενης Κυριακής, μιλά στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Ο Γιάννης Τασιούλας μιλά στον «Ρ»
Ο Γιάννης Τασιούλας μιλά στον «Ρ»
Να μη λείψει κανείς! Αυτό το καθήκον βάζει η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου στους οικοδόμους, μπροστά στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που πραγματοποιείται την Κυριακή 7 Σεπτέμβρη, στις 9 π.μ., στο θέατρο «ΠΕΡΟΚΕ» (Μεταξουργείο), όπου καλούνται να δώσουν μαζικό «παρών». Με συνέντευξή του στον «Ρ», ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιάννης Τασιούλας τονίζει ότι η μαζικοποίηση του συνδικάτου, η ένταξη και αποφασιστική συσπείρωση των εργατών σ' αυτό, το ν' αποκτήσει γερά ποδάρια σε ακόμα περισσότερους χώρους δουλειάς, γίνεται όλο και πιο επιτακτική ανάγκη. Σ' αυτή την πορεία ισχυροποίησης της ταξικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, η ΓΣ και οι εκλογές που θα ακολουθήσουν είναι σταθμός.

Να ετοιμαστούμε για τις σοβαρές μάχες που έρχονται

-- Μέσα σε τι συνθήκες γίνεται η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του συνδικάτου και ποια είναι η σημασία της για τον κλάδο;

-- Οι συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται η ΓΣ είναι ιδιαίτερα δύσκολες για την εργατική οικογένεια. Η ζωή της δυσκολεύει μέρα με τη μέρα. Η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, εξανεμίζει το μεροκάματο. Η ανεργία - ιδιαίτερα στον κλάδο - δείχνει τα δόντια της, δεν υπάρχουν σημάδια που φανερώνουν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον. Το κλέψιμο των ενσήμων, το χτύπημα της Ασφάλισης είναι φαινόμενα που οξύνονται.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, η εκλογοαπολογιστική ΓΣ είναι πολύ κρίσιμη. Καλούμαστε να κουβεντιάσουμε πώς θα οργανώσουμε τον αγώνα για την αντιμετώπιση της επίθεσης που δεχόμαστε, πώς θα κάνουμε το Συνδικάτο ακόμα πιο ισχυρό όπλο στα χέρια των οικοδόμων. Θα σχεδιάσουμε τη δράση μας στους χώρους δουλειάς, στις επιχειρήσεις, την οργάνωση της παρέμβασης του συνδικάτου ώστε να δίνεται απάντηση στην εργοδοσία, στη διαρκή της προσπάθεια να πετσοκόψει τα δικαιώματά μας αφού μόνο έτσι μεγαλώνουν τα κέρδη. Επίκεντρο της συζήτησης θα είναι η βελτίωση της πάλης μας ώστε να έχουμε αποτελέσματα προς όφελος των οικοδόμων, αλλά και αποτελέσματα που θα βοηθούν συνολικά την εργατική τάξη.

Η ΓΣ είναι κρίσιμη και γιατί θα προετοιμάσει τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου στις αρχές Οκτώβρη, στις οποίες χρειάζεται η μαζική συμμετοχή των οικοδόμων, ως απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε. Για ένα ακόμα πιο δυνατό συνδικάτο που θα μπαίνει μπροστά στην οργάνωση του αγώνα στους τόπους δουλειάς. Η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες θα μας δώσει την ευκαιρία από καλύτερες θέσεις να δώσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Μάχες που θα είναι πολλές: Για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα ΒΑΕ, το μεροκάματο, τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για τα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας, τις συνολικές ανάγκες της τάξης μας. Το συνδικάτο ήδη παίρνει μέτρα για την επιτυχία της ΓΣ, με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις κατά συνοικία, κατά γιαπί κλπ.

Αποτελεσματική είναι μόνο η ταξική γραμμή πάλης

-- Στο τελευταίο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί βάρος στην ισχυροποίηση των πρωτοβάθμιων συνδικάτων. Ποια είναι η πείρα από τις μάχες που έδωσε το Συνδικάτο, δουλεύοντας σ' αυτή την κατεύθυνση;

-- Το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο της μάχης βρέθηκε το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Αυτό που μπορεί να βγει ως συμπέρασμα είναι πως, με τη δράση μας, με τον ταξικό προσανατολισμό και τη γραμμή που έχει το συνδικάτο και η Ομοσπονδία των οικοδόμων, τη γραμμή και το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, αποδείχτηκε ότι υπάρχουν αποτελέσματα. Αυτό οι εργάτες το κατανοούν και κάνουν και τις συγκρίσεις τους σε σχέση με τα ψευτοδιλήμματα που θέτουν τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου, ότι τάχα "δεν αντέχει η οικονομία", ότι "χρειάζονται κι άλλες θυσίες απ' τους εργάτες" κλπ.

Σ' αυτή την κατεύθυνση καταγράψαμε σοβαρά βήματα, χωρίς να υποτιμάμε δυσκολίες και αδυναμίες. Στη ΣΣΕ που υπογράψαμε πρόσφατα πετύχαμε αυξήσεις 7,5% από 1.1.2008, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που έβαζε η υπογραφή της σύμβασης της ΓΣΕΕ για αυξήσεις 1 ευρώ. Εκτιμάμε ότι οι αυξήσεις που πετύχαμε δείχνουν πρώτα και κύρια την αξία της οργάνωσης της ταξικής πάλης, δείχνουν τις δυνατότητες της ταξικής πάλης. Για να φτάσουμε σ' αυτό το αποτέλεσμα, δε μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οργανώσαμε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις, πραγματοποιήσαμε απεργίες, κινητοποιήσεις στα γραφεία των κατασκευαστών κλπ.

Δε σταματάμε όμως στην υπογραφή της σύμβασης. Παλεύουμε στους χώρους δουλειάς για την εφαρμογή της, που είναι κρίσιμο ζήτημα. Δε θέλουμε η σύμβαση να μείνει στα χαρτιά, αλλά να εφαρμοστεί.

Σε ετοιμότητα για τα ΒΑΕ και τα άλλα μέτωπα

Στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η δράση του συνδικάτου και των οικοδόμων έχει συμβάλει στο να αποτραπούν τα χειρότερα. Κι αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, μέσα στις δοσμένες συνθήκες. Οι καθημερινές παρεμβάσεις μας για το κλέψιμο των ενσήμων έχουν αποτέλεσμα και βάζουν εμπόδια στην εργοδοσία. Το Συνδικάτο των Οικοδόμων είναι «αγκάθι» στα σχέδιά τους. Βέβαια, οι εργοδότες και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνουν πίσω από τις επιδιώξεις τους. Ηδη στο στόχαστρό τους είναι η Ασφάλισή μας, τα ΒΑΕ, που συνεπάγεται μεγαλύτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, μικρότερες συντάξεις κλπ.

Γι' αυτό βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Θα απαντήσουμε σε οτιδήποτε θα κάνει χειρότερη τη ζωή τη δική μας και τη ζωή των οικογενειών μας με κάθε τρόπο. Προϋπόθεση είναι να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο. Δυνάμωμα του συνδικάτου πρακτικά σημαίνει ότι περισσότεροι οικοδόμοι θα εντάσσονται στις γραμμές του σωματείου μας, θα πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης, στην οργάνωση του αγώνα στους χώρους δουλειάς, θα πρωτοστατούν στις εγγραφές νέων συναδέλφων στο συνδικάτο, στην ενημέρωση των οικοδόμων. Σημαίνει ανέβασμα της συνείδησης στην κατεύθυνση ότι μόνη διέξοδος για μας τους εργάτες, ώστε να μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τη ζωή μας, είναι η σύγκρουση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Η δράση του συνδικάτου όλα αυτά τα χρόνια είναι εγγύηση για την απόκρουση της επίθεσης εργοδοσίας - κυβέρνησης.

Υπάρχει η θετική εμπειρία που πρέπει να αξιοποιηθεί για το συντονισμό με τα υπόλοιπα τμήματα της εργατικής τάξης, για βασικά ζητήματα που αφορούν την εργατική, λαϊκή οικογένεια. Παραρτήματα του συνδικάτου έκαναν τέτοιες προσπάθειες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, σε συνεργασία με άλλους φορείς του μαζικού κινήματος, για την ανάδειξη π.χ. του ζητήματος της Υγείας. Λήφθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μπήκε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, πήραμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των μελών μας, όλων των εργαζομένων, οργανώθηκαν κινητοποιήσεις όπως π.χ. στην Ηλιούπολη, στα Νέα Λιόσια. Γιατί δεν πρέπει να μας απασχολούν μόνο ζητήματα που αφορούν τους τόπους δουλειάς. Αλλωστε, εμείς είμαστε που βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη για να πληρώσουμε τα φροντιστήρια των παιδιών μας, να πληρώσουμε τις εξετάσεις που κάνουμε κλπ. Η πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας είναι πρώτα απ' όλα υπόθεση δική μας.

Προτεραιότητα η δουλειά με τους μετανάστες

-- Οι μετανάστες εργαζόμενοι, που συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά στον κλάδο των Κατασκευών, δέχονται άγρια επίθεση στα δικαιώματά τους. Πώς παρεμβαίνει το συνδικάτο για την αγωνιστική τους κινητοποίηση;

-- Απ' τα πρώτα χρόνια που μετανάστες άρχισαν να φτάνουν στη χώρα μας κατά κύματα, το Συνδικάτο Οικοδόμων στάθηκε στο πλευρό τους γιατί βλέπουμε τους μετανάστες - και έτσι είναι - ως κομμάτι της εργατικής τάξης. Απ' αυτή τη σκοπιά τους αντιμετωπίζουμε. Παρά τις δυσκολίες που συνεχίζουν να υπάρχουν, παρά τις παρεμβάσεις διαφόρων μηχανισμών, που θέλουν τους μετανάστες μακριά από τα συνδικάτα, έχουμε κάνει βήματα όλα αυτά τα χρόνια και πάρα πολλοί μετανάστες έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα για ένα ισχυρό συνδικάτο. Πολλοί από αυτούς έχουν αναδειχτεί στις διοικήσεις των παρατημάτων, ακόμα πιο πολλοί είναι κοντά στο συνδικάτο. Το ίδιο θα επιχειρήσουμε και το επόμενο διάστημα.

Δίνουμε προτεραιότητα και βάρος σ' αυτό το κομμάτι της εργατικής τάξης, γιατί είναι από τα πιο εκμεταλλευόμενα που υπάρχουν στο χώρο της οικοδομής. Αποτελούν, άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος των οικοδόμων και κατανοούμε ότι αν δεν ενταχθούν κι αυτοί στη μάχη, αν δεν οργανωθούν στο συνδικάτο, δεν μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούμε. Ενας από τους βασικούς μας στόχους το επόμενο διάστημα είναι η δουλειά για την ένταξη όλων των μεταναστών οικοδόμων στο συνδικάτο. Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τους συναδέλφους με διάφορους τρόπους, ιδιαίτερα όσους δεν έχουν συνδικαλιστική εμπειρία, με ανακοινώσεις μεταφρασμένες σε διάφορες γλώσσες κλπ. Να καταλάβουν τι σημαίνει συνδικάτο, τι μπορεί να προσφέρει απέναντι στην επίθεση και την καθημερινή εκμετάλλευση που δεχόμαστε από την εργοδοσία.

Αντιπαλεύουμε τις αιτίες που δολοφονούν εργάτες

-- Χωρίς να έχουν συμπληρωθεί ακόμα οι πρώτοι 9 μήνες του χρόνου οι νεκροί από εργατικά «ατυχήματα» έχουν φτάσει τους 83. Πολλά από αυτά αφορούν τον κλάδο των οικοδόμων.

-- Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Τα χαμηλά μεροκάματα, η ανεργία, η ακρίβεια που υπάρχει, εξαναγκάζουν τους εργάτες να ρισκάρουν τη ζωή τους. Οσο θα κυριαρχεί μια πολιτική που αναπαράγει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα της εργατικής τάξης, θα υπάρχει και ο κίνδυνος εργατικών «ατυχημάτων». Τα οποία για μας δεν είναι εργατικά «ατυχήματα», αλλά είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που βλέπει τους εργάτες σαν αναλώσιμο υλικό, μιας πολιτικής που υπηρετεί την υπόθεση της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Παλεύουμε αταλάντευτα για ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, σε συνδυασμό με μεροκάματα με βάση τις ανάγκες μας, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Εμείς λέμε ότι την υπόθεση της ζωής μας πρέπει να την πάρουμε εμείς οι ίδιοι στα χέρια μας. Να επιβάλλουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, να συσπειρωθούμε στο συνδικάτο.

Οπου παρεμβαίνουμε, έχουμε αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι, με παρέμβαση του συνδικάτου, σταμάτησαν ολόκληρα εργοτάξια όπου συνεχιζόταν η δουλειά παρά το ότι το θερμόμετρο είχε ξεπεράσει τους 38 βαθμούς. Ταυτόχρονα, οι δεκάδες καθημερινές καταγγελίες των συναδέλφων οικοδόμων για άμεση παρέμβαση του συνδικάτου τους σε κάθε ζήτημα (απλήρωτη δουλειά, καταπάτηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κλέψιμο ενσήμων κλπ.) δείχνει πόσο το εμπιστεύονται.

Κλείνοντας, να πούμε το εξής: Μπροστά στη μάχη των αρχαιρεσιών που θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτώβρη, κεντρικό μας σύνθημα είναι το εξής: Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης. Ακόμα πιο δυνατό συνδικάτο σημαίνει ακόμα πιο ισχυρό όπλο στα χέρια των οικοδόμων.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ