Κυριακή 31 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΕΘ 2008
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Την Τετάρτη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στις 3 του Σεπτέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα, στην Ομόνοια, η συγκέντρωση της ΟΒΣΑ

Οι ΕΒΕ μαζί με την εργατική τάξη και το αγωνιστικό τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος μπορούν να βάλουν εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης, μεγάλου κεφαλαίου και ΕΕ
Οι ΕΒΕ μαζί με την εργατική τάξη και το αγωνιστικό τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος μπορούν να βάλουν εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης, μεγάλου κεφαλαίου και ΕΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα φορολογική επέλαση που εξαπολύει η κυβέρνηση σε βάρος χιλιάδων μικρών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων διοργανώνει την Τετάρτη, 3 Σεπτέμβρη, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), στις 7.30 το απόγευμα, στην Ομόνοια.

Η νέα φοροεπιδρομή έρχεται να προστεθεί σε ένα ολόκληρο πλέγμα φορολογικών μέτρων που έχει πάρει τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ που έπληξαν καίρια το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων. Η φορολόγηση των ΟΕ με συντελεστή 35%, η επιβολή των αντικειμενικών κριτηρίων και η τωρινή επιβολή φόρου 10% στα αφορολόγητο μέχρι σήμερα εισόδημα μέχρι 10.500 ευρώ για αμοιβές που προκύπτουν από δελτία παροχής υπηρεσιών ελευθέρων επαγγελματιών, είναι μεταξύ των μέτρων που πήραν οι κυβερνήσεις των δυο κόμματων από την προηγούμενη δεκαετία μέχρι σήμερα. Στο ίδιο μήκος κύματος, εντάσσεται και η επαναφορά του κλεισίματος των ανέλεγκτων υποθέσεων για την περίοδο 2000 - 2006 που αποτελεί κεφαλικό φόρο και μέσο εκβιασμού με το φόβο των ελέγχων.

Πρόκειται για μέτρα, που ισοδυναμούν με σοβαρά πλήγματα για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, που οδηγούν στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και στη γιγάντωση των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Στην πραγματικότητα,, για άλλη μια φορά, επιχειρείται να κλείσουν οι τρύπες του προϋπολογισμού μειώνοντας παραπέρα το ήδη πιεσμένο εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, την ίδια στιγμή που βιομήχανοι, εφοπλιστές και τραπεζίτες απολαμβάνουν τεράστιες φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές.

Μιλώντας στο «Ρ», ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος τόνισε: «Είναι υποχρέωσή μας, να οργανώσουμε την αντίστασή μας, να απαντήσουμε στην κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Η φορολογική φοροεπιδρομή είναι συνέχεια των αντιλαϊκών μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση, όπως η κατεδάφιση του Ασφαλιστικού, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, της ακρίβειας και άλλα. Μέτρα που ενισχύουν οικονομικά και πολιτικά το μεγάλο κεφάλαιο να συμμετέχει στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό από καλύτερη θέση. Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική που έχει επιδεινώσει τη θέση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεν έχει τελειωμό, όπως τελειωμό δεν έχει η δίψα του μεγάλου κεφαλαίου για πιο πολλά κέρδη. Είναι πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την οποία συμφωνούν το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Η ενδυνάμωση του σγώνα μας προϋποθέτει την αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ που συμφωνούν στην κατεύθυνση της ασκούμενης πολιτικής, καλλιεργούν τη μοιρολατρία, ηττοπάθεια στους ΕΒΕ. Η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 3 Σεπτέμβρη θα δώσει μια ηχηρή απάντηση, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση των αγώνων μας».

Οπως καταγγέλλει η ΟΒΣΑ, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των μικρών ΕΒΕ ζει στην ανασφάλεια, αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων, των μεγαλοεισαγωγέων, των μεγαλοκατασκευαστών, τα χρέη στις τράπεζες, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας. Γνωρίζει, ακόμη, ότι περιθώρια για άλλη πίεση δεν έχουν οι ΕΒΕ. Ωστόσο, τονίζει, «η κυβέρνηση δέσμια της πολιτικής της, υπηρετώντας με συνέπεια το μεγάλο κεφάλαιο - το ίδιο έκανε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - δίνει τη δυνατότητα στις ανώνυμες εταιρείες και στις μεγάλες επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν "νόμιμα" ή να μην πληρώνουν φορολογία, όπως, για παράδειγμα, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο. Αντίθετα, γι' αυτές τις επιχειρήσεις, δημιουργούν δήθεν αναπτυξιακούς νόμους και πάμπολλες φοροαπαλλαγές».

Από την άλλη μεριά, μεγάλες ευθύνες για την ασκούμενη πολιτική έχουν και οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, που με το δικό της τρόπο η κάθε μια εξυπηρετεί την πολιτική της ΕΕ, την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου. Οι ΕΒΕ μπορούν να βάλουν εμπόδια σ' αυτήν την πολιτική, στην επίθεση που αγκαλιάζει όλους τους τομείς της ζωής, το Ασφαλιστικό, την Υγεία, την Παιδεία, το δικαίωμα στη δουλειά. Μαζί με την εργατική τάξη και το αγωνιστικό τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος να βάλουν εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης, μεγάλου κεφαλαίου και ΕΕ. Να ανοίξουν το δρόμο για ριζικές αλλαγές, όπου η κοινωνική ανάπτυξη δε θα γίνεται με σκοπό τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Η ΟΒΣΑ καλεί όλα τα σωματεία και τις Ενώσεις μαζί με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ να αντιπαλέψουν τη συγκεκριμένη πολιτική, να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο και να πάρει μέτρα όπως:

  • Κάθε αυτοαπασχολούμενος - μικρός ΕΒΕ να φορολογείται με βάση τα καθαρά του έσοδα (κέρδη), τα οποία προκύπτουν από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδά του, όπως αυτά προκύπτουν από τα παραστατικά στοιχεία και τα οποία καταχωρούνται στα βιβλία του και είναι υποχρεωτικά για όλες τις αγοραπωλησίες και τα άλλα έξοδα (ενοίκιο, φως, τηλέφωνο κλπ.).
  • Κατάργηση της διαδικασίας περαίωσης και συνάφειας.
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις για τα πρώτα τουλάχιστον πέντε χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της μικρής επιχείρησης. Παροχή αφορολόγητου ποσού για τον εκσυγχρονισμό της μικρής επιχείρησης.
  • Κατάργηση των δημοτικών φόρων.
  • Να φορολογούνται τα καθαρά έσοδα (κέρδη) όπως προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία. Τα μερίσματα των συνεταιρισμών φορολογούνται ως προσωπικό εισόδημα των μετόχων συνεταίρων με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή να μη φορολογούνται δύο φορές.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 15.000 ευρώ και οικογενειακό αφορολόγητο εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Ετήσια τιμαριθμοποίηση των ορίων.
  • Τεκμήριο για αγορά μετοχών, μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ειδών πολυτελείας.
  • Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα αναγκαία είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Φορολογική επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των μεγάλων εισοδημάτων.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ