Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
«Ιερές μπίζνες» με ... παρελθόν

Η εκχώρηση ακινήτων του Ολυμπιακού χωριού στη Μονή Βατοπεδίου έχει παρελθόν

Η εκχώρηση ακινήτων του Ολυμπιακού χωριού, από την κυβέρνηση στη μονή Βατοπεδίου, είναι μόνο η τελευταία πράξη από ένα αλισβερίσι, με παρελθόν. Προηγήθηκε χάρισμα μιας έκτασης στη λίμνη Βιστωνίδα, ανταλλαγή με άλλη έκταση στη Χαλκιδική και προσπάθεια αποχαρακτηρισμού της, με σκοπό επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ας δούμε, όμως, πώς ξεκίνησε αυτό το «πάρε - δώσε». Η μονή, για χρόνια, διεκδικούσε εκτάσεις στη λίμνη Βιστωνίδα, παρουσιάζοντας οθωμανικά φιρμάνια, για να αποδείξει την ιδιοκτησία της. Ξεκίνησε διαδικασίες νομιμοποίησης με τη βοήθεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η συνέχεια έγινε πέρυσι, όταν η κυβέρνηση αντάλλαξε την έκταση αυτή με 8.608 στρέμματα δασικής έκτασης στη Χαλκιδική και, αργότερα, με άλλα 180 στρέμματα στο Δήμο Βεγορίτιδας του Ν. Πέλλας.

Η έκταση στη Χαλκιδική έχει τη δική της ιστορία. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποχαρακτηρίσει την έκταση. Μάλιστα, επειδή οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες δεν της έκαναν τη χάρη, παρέπεμψε το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ηθελε να μετατρέψει την έκταση από δάσος σε δασική. Στις 6 Φλεβάρη 2008, το ΝΣΚ γνωμοδότησε θετικά για τον αποχαρακτηρισμό.

Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι η μονή ήδη έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο σκόπευε να το αναθέσει σε επιχειρηματικό οίκο του εξωτερικού ή εσωτερικού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι διεκδικήσεις δημοσίων εκτάσεων δεν έχουν σχέση μόνο με τη μονή Βατοπεδίου. Στην περιοχή της Χαλκιδικής μοναστήρια διεκδικούν 80.000 στρέμματα με βυζαντινά χρυσόβουλα και οθωμανικά μολυβδόμηλα!

Χτες, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος παρέπεμψε στις δηλώσεις Ρουσόπουλου, ο οποίος, προχθές, είχε παραπέμψει στις απαντήσεις που θα δοθούν απ' τους αρμόδιους υπουργούς! Στο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι περιμένει απαντήσεις στη Βουλή, μετά από σχετική Ερώτηση που έχουν καταθέσει βουλευτές του κόμματος του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ