Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Κάτω απ' τη βάση όλο το σύστημα

Ανακοινώθηκαν χτες οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. 68.224 εισάγονται, 29.183 μένουν εκτός, 17.411 οι κενές θέσεις που δε θα καλυφθούν

Eurokinissi

Με χιλιάδες νέους εκτός ανώτατης εκπαίδευσης και επίσης χιλιάδες κενές θέσεις σε σχολές της περιφέρειας, τα τελικά αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, δηλαδή, οι βάσεις εισαγωγής που ανακοινώθηκαν χτες, δεν επιφύλαξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς ήρθαν να επιβεβαιώσουν μια ταξική αντιεκπαιδευτική πολιτική που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε αύξηση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές, νομικές, κοινωνικές επιστήμες), πτώση των βάσεων στις σχολές θετικών επιστημών, πληροφορικής και οικονομικές στο 2ο και 5ο επιστημονικό πεδίο, οριακή άνοδος σε σχολές της Αθήνας στο 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας). Ανοδος των βάσεων στις σχολές του κέντρου παρατηρήθηκε και στο 4ο επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνει τις πολυτεχνικές σχολές. Μεγάλες αυξήσεις εμφανίζουν τα παιδαγωγικά τμήματα, ενώ τις μικρότερες αυξήσεις παρουσιάζουν οι σχολές επιστημών της υγείας, καθώς ήδη είχαν πολύ υψηλές βάσεις.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, 6.660 υποψήφιοι των γενικών λυκείων δεν πέρασαν τη βάση του 10, ενώ 1.994 υποψήφιοι δεν εισήχθησαν στις σχολές που είχαν δηλώσει στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης απέδωσε στον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου το γεγονός ότι πολλοί υποψήφιοι μένουν εκτός ανώτατης εκπαίδευσης και όχι στη βάση του 10 που έχει θέσει η πολιτεία.

Στην πραγματικότητα, ο μόνος στόχος για την καθιέρωση της βάσης του 10 ήταν να ενισχύσει τα ταξικά φίλτρα στη μόρφωση των νέων, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί είναι αυτοί που δε δήλωσαν καν σχολές μακριά από τον τρόπο διαμονής τους, αφού οι οικογένειες είναι γεγονός ότι δύσκολα μπορούν να αντέξουν το δυσβάσταχτο κόστος τού να συντηρούν ουσιαστικά δύο σπίτια. Ετσι εξηγείται και ο μεγάλος αριθμός κενών θέσεων που παρατηρείται σε τμήματα κυρίως ΤΕΙ της περιφέρειας και ο οποίος φέτος σημείωσε ρεκόρ. Συνολικά 17.411 θέσεις στα ΤΕΙ μένουν κενές, ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 11.883. Στα πανεπιστήμια, οι κενές θέσεις υπολογίζονται σε 1.030. Το υπουργείο πάντως εκτιμά ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, στην αποτυχία υποψηφίων να πιάσουν τη βάση του 10 και στο ότι δεν επέλεξαν τις σχολές αυτές. Για άλλη μια χρονιά, ως απάντηση στις κενές θέσεις το υπουργείο συζητά σενάρια για μετονομασίες και συγχωνεύσεις Τμημάτων...

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 68.224. Μηχανογραφικό δελτίο είχαν υποβάλει συνολικά 97.407 υποψήφιοι (64.280 με το 90%, 18.668 με το 10%, 445 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, 13.526 από τα Ημερήσια ΤΕΕ και 488 από τα Εσπερινά ΤΕΕ), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.873.

Η χτεσινή ανακοίνωση των βάσεων αποτέλεσε αφορμή να ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για τον τρόπο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Οπως δήλωσε ο γγ του υπουργείου, η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει από μηδενική βάση με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

  • Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα γίνουν από 16 μέχρι και 30 Σεπτέμβρη 2008. Οι εισαχθέντες στο Β' εξάμηνο των ΤΕΙ, αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη, εκτός αν ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή, οπότε θα πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφούν στο τμήμα της επιτυχίας τους από 16 μέχρι και 30 Σεπτέμβρη 2008.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ