Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Δικαστική έρευνα για την «Μπλακγουότερ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα βήμα πριν την άσκηση ποινικών διώξεων θεωρούνται οι επιστολές που απέστειλαν εισαγγελείς σε έξι στελέχη και μισθοφόρους της διαβόητης εταιρείας «ασφαλείας» «Blackwater Worldwide», για το γεγονός ότι πυροβόλησαν και σκότωσαν χωρίς κανένα λόγο, στις 16 Σεπτέμβρη 2007, 17 Ιρακινούς πολίτες. Το φονικό επεισόδιο που προκάλεσε σάλο είχε σημειωθεί ενώ άνδρες της εταιρείας συνόδευαν στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναχωρούσαν από τη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Washington Post», οι επιστολές, που αποτελούν προϊόν έρευνας που διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης αμέσως μετά την αποκάλυψη του φονικού περιστατικού, απευθύνονται στα στελέχη και φρουρούς της «Blackwater» και τα καλεί να αντιπαραβάλλουν στα στοιχεία τη δική τους εκδοχή των γεγονότων. Οι άνδρες της ιδιωτικής εταιρείας, εδρεύει στη Βόρεια Καρολίνα, ισχυρίστηκαν ότι έδρασαν νόμιμα και πυροβόλησαν σε αυτοάμυνα. Πάντως, στελέχη της κυβέρνησης του Ιράκ αναφέρουν ότι κατά το πόρισμα σχετικής έρευνας, άνοιξαν πυρ εντελώς απρόκλητα ενώ η κυβέρνηση του Ιράκ ζητά τη δίωξη των προσώπων που ενέχονται στις απρόκλητες δολοφονίες, αίτημα που οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις έχουν απορρίψει.

Βάσει αυτής απόρριψης αλλά και της πληθώρας των συμβολαίων που αποσπά η «Μπλακγουότερ» από την αμερικανική κυβέρνηση - από τη φρούρηση των συνόρων με το Μεξικό έως τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» - ειδικοί αμφισβητούν το εάν και κατά πόσον τα στελέχη της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας μπορούν να διωχτούν βάσει των κείμενων νόμων στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η «Blackwater» είχε σύμβαση με το υπουργείο Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ