Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη δίνη του σκανδάλου Παυλίδη

Στη θύελλα του σκανδάλου Παυλίδη βρίσκεται η κυβέρνηση, αφού τα νέα στοιχεία και οι αποκαλύψεις που έρχονται στην επιφάνεια φανερώνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την υπόθεση χρηματισμού και συγκαλύπτεται, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι ο εναγκαλισμός της πολιτικής εξουσίας με το εφοπλιστικό κεφάλαιο αναπόφευκτα γεννά φαινόμενα διαπλοκής.

Ολες οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο με τον πρώην υπουργό Αιγαίου, αφού γνώριζε «πρόσωπα» και «πράγματα» πολλούς μήνες πριν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ο Αρ. Παυλίδης.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο την Κυριακή, το 2006 είχε φθάσει στη Βουλή φάκελος από την Εισαγγελία Ρόδου, με αίτημα την «άρση ασυλίας» του Αρ. Παυλίδη, μετά από καταγγελίες για «μεροληπτική στάση» κατά το διαγωνισμό για την ανάθεση δρομολογίων στην άγονη γραμμή των Δωδεκανήσων. Κάτι το οποίο διαψεύδει η κυβέρνηση. Ωστόσο, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται αν ισχύουν οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί, μετά τα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά στη δημοσιότητα και για τη στάση του Αρείου Πάγου, γιατί δεν έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή.

Εξάλλου, αυτές τις μέρες υπήρξαν δημοσιεύματα για καταγγελίες του δημάρχου Τήλου, ο οποίος είχε στείλει δύο επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου, στις οποίες καταλόγιζε μεροληψία στη διαπραγμάτευση για τη γραμμή Τήλου - Ρόδου. Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν σ' αυτές προηγούμενων ημερών και σε δημοσιεύματα του Τύπου, βάσει των οποίων ο εφοπλιστής Μανούσης κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι έδινε χρήματα στον υπουργό Αιγαίου. Εξάλλου, όπως παραδέχτηκε και το Μαξίμου, πέρσι το καλοκαίρι ο εφοπλιστής απέστειλε δύο επιστολές στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου, με τις οποίες τον ενημέρωνε για την υπόθεση.

Αντικρουόμενες δηλώσεις

Αναφορικά με το αν η υπόθεση έφτασε στη Βουλή, η τότε πρόεδρός της Αν. Ψαρούδα - Μπενάκη δήλωσε την Κυριακή στην «Ελευθεροτυπία» ότι ανακοίνωσε «την ύπαρξη του φακέλου για τον κ. Παυλίδη στη Βουλή, η υπόθεση κατεγράφη επισήμως στα πρακτικά, αλλά ουδείς εξεδήλωσε ενδιαφέρον. Συνεπώς δε συγκεντρώθηκαν ποτέ οι τριάντα υπογραφές βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για να ξεκινήσει η σχετική ποινική διαδικασία εις βάρος υπουργού».Χτες όμως με νεότερη δήλωσή της η Αν. Ψαρούδα - Μπενάκη υποστήριξε ότι ουδέποτε έφτασε στη Βουλή ο σχετικός φάκελος!!

Την πρώην πρόεδρο είχε ... αδειάσει νωρίτερα ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «ύστερα από έρευνα, η οποία έγινε από την υπηρεσία της Βουλής, προκύπτει ότι ουδέποτε έφθασε στη Βουλή σχετική δικογραφία» από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στη «γραμμή Σιούφα» κινήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, ο οποίος σε χτεσινές δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση των καταγγελιών του εφοπλιστή Φ. Μανούση αναφέρει ότι η δικογραφία δε διαβιβάστηκε στη Βουλή, γιατί δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αρ. Παυλίδη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επαναλαμβάνει το γνωστό ρετρό της κυβέρνησης ότι «δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση ή διάθεση συγκάλυψης ευθυνών» και πως η έρευνα θα συνεχιστεί «με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς που κινήθηκε και η προκαταρκτική εξέταση»!

Ειδικότερα, ο Σ. Χατζηγάκης αναφέρει ότι στις 27 Απρίλη 2007 ο τότε υπουργός Αιγαίου Α. Παυλίδης προσέφυγε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά. Από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο Ισ. Ντογιάκος δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου και πως αν υπήρχαν, ο τακτικός ανακριτής θα τα διαβίβαζε στη Βουλή.

Οσον αφορά τη δεύτερη δικογραφία, που είχε σχηματιστεί από τον Οκτώβρη του 2006 από τον εισαγγελέα της Ρόδου για το διαγωνισμό σχετικά με τα πλοία της άγονης γραμμής, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο εισαγγελέας της Ρόδου υπέβαλε τα στοιχεία του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή. Στη συνέχεια η δικογραφία χρεώθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κονταξή, ο οποίος μετά από έρευνα αποφάνθηκε ότι τα καταγγελλόμενα δε «στοιχειοθετούσαν την οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος του κ. Παυλίδη» και πως «η απλή αναφορά στο όνομα του τότε υπουργού δε δικαιολογούσε τη διαβίβαση της υπόθεσης στη Βουλή».

Καλύπτει τον Παυλίδη η κυβέρνηση

Παρά τις αποκαλύψεις, η κυβέρνηση συνεχίζει να σιωπά και να παρέχει απόλυτη στήριξη στον πρώην υπουργό, παρότι σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που ζητούν την παραίτηση του πρώην υπουργού. Κεντρικός στόχος της ΝΔ παραμένει βέβαια να αποσυνδεθούν οι εξελίξεις της υπόθεσης από τον πυρήνα της πολιτικής της και να μη θιγούν τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, τα οποία υπηρετεί με ευλάβεια.

Αυτή την τακτική στήριξαν με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης, θέλοντας παράλληλα να ...πείσουν ότι είναι φορείς της «διαφάνειας». «Ανάλογα με τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης. Ο υπουργός Αιγαίου Π. Καμένος υποστήριξε ότι «εάν κάποιοι έκλεψαν, να πάνε φυλακή», την ίδια στιγμή που ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, δήλωνε: «Ανθρωποι είμαστε και η ΝΔ δεν είναι κόμμα αγγέλων»!

Επιτίθεται στον δήμαρχο Τήλου

Από την πλευρά του ο Αρ. Παυλίδης δηλώνει ότι οι νέες καταγγελίες είναι αβάσιμες και σημειώνει ότι δεν πρόκειται ούτε να παραιτηθεί από βουλευτής, ούτε να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Μάλιστα, με γραπτή δήλωσή του υποστηρίζει: «Η αναφορά του δημάρχου της Τήλου (Οκτώβριος 2006) για την επιλογή, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού, πλοίου της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λαϊκής Βάσεως των Συμιακών (ΑΝΕΣ) για την εκτέλεση τοπικού δρομολογίου, διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κι επιστράφηκε, γιατί δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εις βάρος του τότε Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος σήμερα παρακολουθεί επί 19 ημέρες την προβολή ασυνάρτητων στοιχείων με την παρέμβαση "αβανταδόρων", που πάντως δεν αλλάζουν τη βασική αιτία για την οποία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, με τη βεβαιότητα ότι αυτή και μόνο θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα».

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη σκανδαλώδη πολιτική υπέρ των εφοπλιστών που υπηρέτησε και υπηρετεί, όπως και η ΝΔ, καταγγέλλει το Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι «πρωτοστατούν σε ένα κύκλωμα συγκάλυψης του σκανδάλου», ενώ ο Χ. Καστανίδης διέψευσε την Αν. Ψαρούδα - Μπενάκη για τη δήλωσή της ότι η δικογραφία πήγε στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ