Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Γαϊτανάκι» αριστοφανικών ρόλων

«Αριστοφανικό γαϊτανάκι»
«Αριστοφανικό γαϊτανάκι»
Δεκαπέντε ήρωες του Αριστοφάνη ζωντανεύει η παράσταση «Αριστοφανικό Γαϊτανάκι», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Αρμένη, κείμενα - μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Μπιάνκας Νικολαρέζη, φωτισμούς Μαρίας Δερμιτζάκη, μουσική επιμέλεια Γιάννη Αναστασόπουλου. Παίζουν οι μουσικοί: Μαρία Δελή, Τζορτζ Ντάνιελ, Γιάννης Αναστασόπουλος.

Τα κείμενα αντλούνται από τα αριστοφανικά έργα «Πλούτος», «Ειρήνη», «Λυσιστράτη», «Εκκλησιάζουσες» και «Ορνιθες». Ενας άνδρας, μια γυναίκα, σύγκρουση, χημεία. Σύζυγοι, εραστές, γονείς, τέκνα, θεοί και θνητοί. Χιλιάδες χρόνια μετά... μία απολαυστική ποικιλία κωμικών καταστάσεων από το μεγάλο σατιρικό ποιητή. Χρεμύλος - Πενία - Γριά, Κόρη - Τρυγαίος - Ερμής, Λυσιστράτη - Κινησίας - Μυρρίνη, Πραξαγόρας - Βλέπυρος - Γριά - Νέος. Η παιδεία, ο πόλεμος, η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η πολιτική φαυλότητα, ο πλούτος, η φτώχεια, η βλαβερή για τη χώρα και το λαό εξουσία.

Ο Γιώργος Αρμένης, αριστοφανικός ηθοποιός με τη σκηνοθετική κληρονομιά του Κάρολου Κουν, καθοδηγεί την κωμική ηθοποιό Ελένη Καστάνη. Στον Αριστοφάνη, σημειώνει ο Γιώργος Αρμένης, «οι άνθρωποί είναι ζωντανοί και γι' αυτό είναι σύγχρονοί μας. Ζουν σε κάποιο δρόμο δίπλα μας, πίνουν το κρασί τους στην ταβέρνα κάτω από την Ακρόπολη, συζητούν πολιτικά στο καφενείο, θορυβούν στη Βουλή, τσακώνονται στα δικαστήρια, βασανίζονται από τους συζύγους τους. Απογοητεύονται από το παιδί τους, σχολιάζουν τους πολιτικούς, χαχανίζουν στις επιθεωρήσεις και διασκεδάζουν με τους μεγαλόστομους και σοβαροφανείς του κόσμου τούτου! Αυτοί είναι οι αριστοφανικοί άνθρωποι. Αυτοί είμαστε εμείς»!

Η παράσταση θα παιχτεί και στην Κύπρο, στο Φεστιβάλ Κωμωδίας, στη Γαλλία και στην Ισπανία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org