Κυριακή 17 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Αρνητικές επιπτώσεις σε υγεία - περιβάλλον από τη λειτουργία της «Green Oil»

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανάπτυξης και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον από τη λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων «Green Oil» στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης Εβρου, πλησίον του οικισμού Αβαντα, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Στη βιομηχανική ζώνη Αλεξανδρούπολης Νομού Εβρου και κοντά στον οικισμό Αβαντα, λειτουργεί βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (καμένα ορυκτέλαια), με την επωνυμία "Green Oil", χωρίς ωστόσο η ΒΙΠΕ να διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές.

Τα απόβλητα της βιομηχανίας αυτής προκαλούν σοβαρά προβλήματα και είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Από την αρχή της λειτουργίας της ακόμη, δημιούργησε συνθήκες, που κάνουν αβίωτη τη ζωή των κατοίκων, από την αφόρητη δυσοσμία στα σπίτια και στην εργασία αλλά και από τη σοβαρή μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα που προκάλεσαν διάφορα απόβλητα, τα οποία είτε "θάφτηκαν" είτε αφέθηκαν να πέσουν ελεύθερα στα ρέματα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, στις 24 του Ιούλη, βρέθηκαν 70 βαρέλια με απόβλητα άγνωστης σύστασης και μεγάλου βαθμού επικινδυνότητας, τα οποία είχαν ταφεί στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου. Δίκαια οι κάτοικοι της περιοχής, αγανακτισμένοι, προχώρησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αφού είναι δικαίωμα του λαού να φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος και να εναντιώνεται σε κάθε ενέργεια που το υποβαθμίζει και το καταστρέφει, αλλά και υποχρέωσή του η διεκδίκηση καλύτερων όρων διαβίωσης.

Η κυβέρνηση, απέναντι σε όλα αυτά, έχει ευθύνες για τη διασφάλιση της υγείας και της ποιότητας ζωής του λαού από την ασύδοτη δράση των βιομηχανιών, επιβάλλοντας την τήρηση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των εργοστασίων. Ευθύνες όμως έχουν και ο δήμος και η νομαρχία της περιοχής, που μέχρι τώρα "χαϊδεύουν" ουσιαστικά τον ιδιοκτήτη με ποινές - κοροϊδία, αντί να παρέμβουν δραστικά και να διεκδικήσουν μαζί με το λαό τη λήψη και εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Επειδή το πρόβλημα είναι σημαντικό και επείγον, από τη στιγμή που αφορά το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής, ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

  • Θα παρέμβει η κυβέρνηση, όπως οφείλει, προκειμένου η επιχείρηση να αποκαταστήσει το περιβάλλον και ιδιαίτερα το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα που μολύνθηκαν από τη δραστηριότητα της μονάδας και θα παρθούν μέτρα ώστε να απομακρυνθεί το εργοστάσιο από την περιοχή;
  • Θα κατασκευαστεί στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης μονάδα βιολογικού καθαρισμού;».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ