Κυριακή 17 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Ειρηνιστές γρηγορείτε

Είναι Τρίτη μεσημέρι 12-8-08 που γράφεται αυτό το σημείωμα. Οι εξελισσόμενες πολεμικές συγκρούσεις στη Νότια Οσετία συνεχίζονται απειλώντας την παγκόσμια ειρήνη. Στη χώρα μας ήδη εξελίσσονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Γεωργιανών κατά της Ρωσίας. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι βλέπουν μόνο τον ρωσικό ηγεμονισμό. Αγνοούν, συνειδητά ή όχι, την ιμπεριαλιστική ανάμειξη των ΗΠΑ και γενικότερα της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Η απειλή παρέμβασης του ΝΑΤΟ, φέρει τον κίνδυνο ενός νέου τρίτου παγκόσμιου πολέμου, με την πιθανότητα ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος. Αδυνατούν κατά πώς φαίνεται οι Γεωργιανοί πολίτες στην Ελλάδα να κατανοήσουν ότι η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στο θανατερό ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ, για τον έλεγχο του πετρελαίου και των γεωστρατηγικών περιοχών. Εθισμένοι στη φιλοδυτική υποταγή της κυβέρνησής τους εκφράζουν τουλάχιστον τμηματικά την επιθυμία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, ως ασπίδα σωτηρίας έναντι του ηγεμονικού ρωσικού νεοκαπιταλισμού. Αυτή τους η αυταπάτη, τους καταδικάζει ως προδομένο έθνος.

Αντίθετα, η ελληνική κοινή γνώμη δείχνει να μη συμμερίζεται αυτές τις λαθεμένες απόψεις. Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικά εκστρατευτικά σώματα, με όσους πιθανούς κινδύνους συνεπάγεται για ενδεχόμενη στρατιωτική ανάμειξη και σε αυτή την κρίση.

Η καταλυτική εξήγηση της τωρινής πολεμικής κρίσης στη Νότια Οσετία, με τα εθνικά προβλήματα που τη δημιούργησαν, βρίσκεται στο κοντινό παρελθόν της ανατροπής και διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης. Από το σημείο αυτό παρατηρείται μια ευρωατλαντική δραστηριότητα στην περιοχή της Κασπίας με έντονη την οσμή του πετρελαίου και του γεωστρατηγικού ελέγχου των δρόμων διέλευσής του. Αυτή άδραξε την ευκαιρία της εθνικιστικής υποδαύλισης των σπασμένων κομματιών της διαλυμένης ΕΣΣΔ υποσχόμενη στους θολωμένους, απογοητευμένους κι εξανδραποδισμένους λαούς της, λαγούς με πετραχήλια. Εκτοτε ενός κακού μύρια έπονται... Ταυτόχρονα ο αναδυόμενος εκ της τέφρας ρωσικός νεοκαπιταλισμός πάνω στο κουφάρι του σοβιετικού κράτους, αντιδρά στην αμερικανική κι ευρύτερη ευρωατλαντική διείσδυση στην Κασπία με τα πλούσια πετρέλαια. Ο γεωστρατηγικός έλεγχος της περιοχής γίνεται γι' αυτόν ζήτημα ζωής.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση αγγίζει το όριο της πολεμικής τρέλας, με έντονο κίνδυνο πυρηνικής αντιπαράθεσης. Το γεγονός αυτό καθιστά την απώλεια της Σοβιετικής Ενωσης ως τη γενεσιουργό αιτία.

Η επισήμανση αυτή αποτελεί τη βάση της συγκρότησης ενός αντιπολεμικού κινήματος οιασδήποτε μορφής σε πλανητική κλίμακα. Η αναβίωση ενός ισχυρού διεθνούς ειρηνιστικού κινήματος πολλαπλών εκφράσεων και μορφών με σαφή αντιπολεμική, αντιμιλιταριστική, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, γίνεται ιστορικά αναγκαία, τώρα κι όχι αύριο. Συνθήματα - αιτήματα όπως «όχι άλλο αίμα για το πετρέλαιο», «κανείς στρατιώτης έξω από τα σύνορα της πατρίδας του», «κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και των κάθε λογής στρατιωτικών συνασπισμών», «καταδίκη κάθε μορφής ιμπεριαλιστικής, στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής διεισδύσεων», «μεταφορά των κρατικών διαφορών από το στρατιωτικό στο πολιτικό - διπλωματικό πεδίο» και πολλά άλλα, που δε χωρούν σε αυτό το σημείωμα, γίνονται θανατερά επίκαιρα. Για τους Ελληνες ειρηνιστές, προοδευτικούς πολίτες ισχύει το άκρως επίκαιρο γνωστό σύνθημα: Ελληνες Λακεδαιμόνιοι, γρηγορείτε!


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ