Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΔΗΜΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
Ανεξέλεγκτη η δράση των εφοπλιστών στην περιοχή της Κοιλάδας

Ο κόλπος της Κοιλάδας στην Αργολίδα
Ο κόλπος της Κοιλάδας στην Αργολίδα
Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού, με θέμα την ανεξέλεγκτη δράση των εφοπλιστών στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοιλάδας του Δήμου Κρανιδίου, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Βέρα Νικολαΐδου, Νίκος Μωραΐτης και Γιώργος Μαρίνος. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν τα παρακάτω:

«Η ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με τον ίδιο ζήλο ικανοποιεί όλες τις αξιώσεις των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Καλύπτει την ανεξέλεγκτη δράση των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις κτηματομεσιτικές αγοραπωλησίες, στην κατασκευή και πώληση κατοικιών και στον τουρισμό, αλλά και εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες που κλείνουν παράνομα τους οδικούς άξονες, καταστρέφουν πευκόφυτες περιοχές, κατασκευάζουν λιμάνια, καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους κατά μήκος της ακτογραμμής στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοιλάδας, του Δήμου Κρανιδίου.

Χαρακτηριστικά, στα όρια της διοικητικής ευθύνης του Δήμου Κρανιδίου, στη θαλάσσια περιοχή Θυνί, επιχειρηματικοί όμιλοι και ιδιώτες αυθαίρετα, παράνομα, έχουν καταστρέψει πευκόφυτες εκτάσεις, έχουν κατασκευάσει τεράστια κτίσματα και λιμάνια, έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις και έχουν κλείσει την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών σε μεγάλα τμήματα κατά μήκος του αιγιαλού της περιοχής.

Επιπρόσθετα, σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από την υπολειτουργούσα Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Αποβλήτων στον κάμπο του Δήμου Κρανιδίου, λειτουργεί παράνομα χωματερή, όπου ανεξέλεγκτα βυτιοφόρα μεταφέρουν λύματα και υγρά τοξικά απόβλητα και τα αποθέτουν στη λεκάνη που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, προκαλώντας ανυπόφορη δυσοσμία στις κατοικημένες περιοχές. Πρόκειται ουσιαστικά για επικίνδυνη λίμνη, που μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα με άκρως επικίνδυνες συνέπειες για τη δημόσια υγεία των κατοίκων στο Κρανίδι, στην Κοιλάδα και την ευρύτερη περιοχή, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής Κρανιδίου, το πόσιμο νερό είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση από τους κατοίκους, ενώ άγνωστα κρατούνται τα στοιχεία των αναλύσεων για τα συστατικά που περιέχει το νερό, ώστε να κριθεί η επικινδυνότητα της γενικής χρήσης του για τη δημόσια υγεία.

Τα προβλήματα επιτείνονται από την αλλαγή χρήσης γης και την ανάπτυξη τουριστικών μονάδων της "MIND COMPASS PARKS AE", που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον, με τον πολλαπλασιασμό των λυμάτων και αποβλήτων, και από τη δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ εκατοντάδων στρεμμάτων.

Η μεθόδευση απόρριψης της σχετικής προσφυγής του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Κοιλάδας και κατοίκων της Κοιλάδας κατά της εταιρείας "MIND COMPASS PARKS AE" από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) - Γενική Διεύθυνση Διοικήσεως, Διεύθυνση Νομοθετικού Εργου, Τμήμα: Κρίσεως Προσφυγών Αρ. Πρωτ.: 4209 Αθήνα 20-02-2008 - με πρόσχημα ότι "στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. - Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού) εστάλησαν μόνο οι απόψεις επί των ισχυρισμών της προσφυγής (ΣΧΕΤ. το υπ' αριθμ. 13/14-1-2008 έγγραφό της) και όχι ο φάκελος με τα στοιχεία της συγκεκριμένης υπόθεσης από την υπηρεσία μας για την εξαγωγή κρίσης - αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία σε βάρος των κατοίκων της περιοχής.

Η "MIND COMPASS PARKS AE" κατά απαράδεκτο τρόπο ζητεί μεταξύ των άλλων και την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης στο λιμάνι της Κοιλάδας, περιοχή στην οποία βρίσκεται η αρχαία πόλη Μάσσητος και ο αναγνωρισμένος υγροβιότοπος "Ελος υπ' αριθμ. 251292000" της Λίστας των Υγροβιότοπων Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται εντός της αρχαιολογικής ζώνης του Σπηλαίου Φράγχθι, που προστατεύεται από την Συμφωνία "RAMSAR".

Οι παράνομες καταχρηστικές ενέργειες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών όχι μόνο δεν αύξησαν τις θέσεις εργασίας, αντίθετα, με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται η ανεργία στους νέους, στις γυναίκες, στους άνδρες άνω των 50 χρόνων, και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης για τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρομεσαίους αγρότες και τους ψαράδες της περιοχής.

Παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των κατοίκων, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για την εξασφάλιση υγιεινού νερού για ύδρευση και άρδευση, την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των αναγκαίων υποδομών.

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

-- Για την αξιοποίηση του Ανάβαλου και του τεχνικού φράγματος λεκάνης Ρόρου - Τζερτζελιάς, για την εξασφάλιση υγιεινού νερού για ύδρευση και άρδευση στο Δήμο Κρανιδίου και στην ευρύτερη περιοχή.

-- Για να σταματήσει άμεσα η λειτουργία της παράνομης χωματερής εναπόθεσης λυμάτων και αποβλήτων, δίπλα στη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κοιλάδας του Δήμου Κρανιδίου.

-- Για να αποκατασταθεί η βλάβη που έχει επέλθει στον υδροφόρο ορίζοντα και στο περιβάλλον στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κοιλάδας του Δήμου Κρανιδίου.

-- Για την άμεση ολοκλήρωση της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Αποβλήτων του Δήμου Κρανιδίου.

-- Για να σταματήσει η παράνομη και αυθαίρετη δραστηριότητα επιχειρηματικών ομίλων, εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών, και για την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών στον αιγιαλό της περιοχής.

-- Για την προστασία της αρχαίας πόλης Μάσσητος και τον αναγνωρισμένο υγροβιότοπο που βρίσκεται εντός της αρχαιολογικής ζώνης του Σπηλαίου Φράγχθι και γενικότερα του περιβάλλοντος της περιοχής.

-- Υπάρχει περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση, σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 6 του ν. 1650/1986, για τις επιπτώσεις των υδατοκαλλιεργειών στον κόλπο της Κοιλάδας και γενικότερα στον Αργολικό Κόλπο;

-- Οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες της περιφέρειας και της νομαρχίας έχουν ελέγξει τις παραγωγικές δραστηριότητες των εταιρειών υδατοκαλλιέργειας που δραστηριοποιούνται στον Αργολικό Κόλπο; Εχει γίνει επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας των παραπάνω εταιρειών;

-- Υπάρχει μελέτη που περιλαμβάνει μελέτη του ιζήματος από βιολογική και γεωλογική πλευρά, ιχθυολογική μελέτη και μελέτη των φυσικοχημικών παραμέτρων της στήλης του νερού, για την αλιευτική βιωσιμότητα του Αργολικού Κόλπου, που αποτελεί βασικό ζήτημα επιβίωσης των ψαράδων της περιοχής;

-- Ποια είναι τα στοιχεία των αναλύσεων για τα συστατικά που περιέχει το νερό της Κοιλάδας και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει, αφού όπως είναι γνωστό αξιοποιείται για οικιακή χρήση;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ