Κυριακή 17 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ «ΙΝΦΟΤΕ»
Επιδιώκεται η πλήρης υποταγή των εργαζομένων

Ο «βούρδουλας» της αξιολόγησης επιστρατεύεται μέσα από τον Κανονισμό Εργασίας της «ΙΝΦΟΤΕ», προκειμένου η επιχείρηση να επιτύχει την πλήρη υποταγή στις όποιες απαιτήσεις κάθε φορά της εργοδοσίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 υπό τον τίτλο «δελτία αξιολόγησης», «οι εργαζόμενοι αξιολογούνται για τις γνώσεις τους, την εργατικότητα και την ευσυνειδησία τους, την επάρκειά τους κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, το υπηρεσιακό τους ήθος και τη στάση τους έναντι των πελατών και των συναδέλφων τους, καθώς και για την επίτευξη των στόχων, εφόσον έχουν τεθεί. Για το λόγο αυτό συντάσσεται τουλάχιστον μία φορά καθ' έτος (το μήνα Δεκέμβρη), από τους αρμόδιους προϊσταμένους Δελτίο Αξιολόγησης για κάθε εργαζόμενο.

Η μορφή, τα θέματα, ο τρόπος αξιολόγησης και γενικότερα η δομή του Δελτίου αξιολόγησης, καθορίζονται από την εταιρεία, που μπορεί να τα τροποποιεί, ανάλογα με τις εκάστοτε επιχειρηματικές συνθήκες και ανάγκες. Το συμπληρωμένο Δελτίο Αξιολόγησης, μετά την οριστικοποίησή του, τοποθετείται στο «φάκελο καριέρας του εργαζόμενου». Δηλαδή, η επιχείρηση μπορεί να αλλάζει τα κριτήρια που αξιολογεί τους εργαζόμενους, προκειμένου να «καλύπτεται» κάθε φορά πίσω από τα λεγόμενα «δελτία» είτε για να επιβάλει χειρότερους όρους εργασίας ή ακόμα και για να «ξεφορτώνεται» τους «λιγότερο ...αποδοτικούς» εργαζόμενους.

Στο άρθρο 2 υπό τον τίτλο «υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζομένων» και στην παράγραφο 6 προβλέπεται ότι «οι προσλαμβανόμενοι με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου είναι υπό δοκιμή επί ένα έτος, εντός του οποίου η σύμβαση εργασίας μπορεί να καταγγελθεί οποτεδήποτε και αζημίως για την εταιρεία...». Στο άρθρο 3 και στην παράγραφο 2 προβλέπεται ότι «όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας κατά τ' ανωτέρω για την πλήρη απασχόλησή τους, εκτελούν υποχρεωτικά κάθε άλλο είδος εργασίας, με απόφαση του διευθύνοντα συμβούλου, ή του αρμόδιου διευθυντή, σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρείας και στα πλαίσια της καλής πίστης».

Σε ρόλο ασφαλίτη;

Στο άρθρο 13, που αφορά τις άδειες του προσωπικού είτε τις έκτακτες είτε τις κανονικές, η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να «ελέγχει» κάθε φορά με οποιονδήποτε κατάλληλο (;) τρόπο αν ευσταθεί ο λόγος απουσίας του εργαζόμενου. Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5, «... η εταιρεία θα έχει το δικαίωμα να ερευνήσει για τον προβαλλόμενο λόγο απουσίας, είτε με γιατρό της εκλογής της, αν ο προβαλλόμενος λόγος είναι ασθένεια, είτε με οποιονδήποτε άλλο κατάλληλο τρόπο, στην περίπτωση που προβάλλεται άλλος λόγος απουσίας».

Στο άρθρο 14 προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υπηρετήσουν, όπου η εταιρεία κρίνει ότι είναι απαραίτητο, ενώ με απόφαση του διευθύνοντα συμβούλου οι εργαζόμενοι μετατίθενται ή αποσπώνται ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, «ανεξάρτητα από τον τόπο και την υπηρεσιακή λειτουργία στην οποία αρχικά παρέσχον ή μεταγενέστερα παρέχουν, τις υπηρεσίες τους, η εταιρεία δικαιούται να μεταθέσει ελεύθερα εργαζόμενους στις διάφορες διευθύνσεις, γραφεία, θέσεις και εργασίες της στην ίδια ή άλλη πόλη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πρόταση νόμου(2014-10-03 00:00:00.0)
Και «ψυχομετρικές μέθοδοι προσλήψεως»!(2008-08-17 00:00:00.0)
Στάση εργασίας στην ΕΠΟ(1999-04-30 00:00:00.0)
Πλαίσιο για πειθήνια εκτελεστικά όργανα(1997-10-05 00:00:00.0)
Επιστροφή στο ...1951 (! )(1997-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ