Σάββατο 9 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Νέα «σελίδα» απαξίωσης

Σε νέες άσχημες περιπέτειες ρίχνει το Μουσείο Ηρακλείου - μεταξύ των σημαντικότερων και μεγαλύτερων της χώρας - η κυβέρνηση, με την αιφνιδιαστική μετακίνηση της διευθύντριάς του, Ν. Δημοπούλου - Ρεθεμιωτάκη, σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, τη στιγμή που εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εφαρμογής της νέας μουσειολογικής μελέτης.

Το ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη απλή ενδοϋπηρεσιακή ανακατάταξη ενισχύεται από το γεγονός ότι σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στο Μουσείο, μόνιμοι και συμβασιούχοι, όλων των ειδικοτήτων, συνυπογράφουν υπόμνημα προς το υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο ζητούν την παραμονή της διευθύντριας στο Μουσείο, «την άμεση έγκριση των σχετικών κονδυλίων και την πρόσληψη ικανού αριθμού εργαζομένων για την ολοκλήρωση του έργου».

Οι εργαζόμενοι, αφού εκφράζουν την αντίδρασή τους στη μετακίνηση, σημειώνουν, ότι «έχοντας πλήρη γνώση του κολοσσιαίου έργου που επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια στο Μουσείο Ηρακλείου με οργάνωση, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή, εφόσον υφίσταται, απαξιώνει συνολικά την επίπονη προσπάθεια του συνόλου του προσωπικού και όχι μόνο της διευθύντριας».

Προσθέτουν ότι το έργο που έχει συντελεστεί από το 2004 (σ.σ. μέσα σε αντίξοες συνθήκες) «συνίσταται στην ολοκλήρωση της απογραφής και του εγκιβωτισμού του υλικού των αποθηκών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, στην απόσυρση της παλαιάς μόνιμης έκθεσης, στη μεταστέγαση της υπηρεσίας και στην παράλληλη οργάνωση προσωρινής έκθεσης (...) Το σύνολο των παραπάνω εργασιών πραγματοποιήθηκε με ολιγάριθμο συγκριτικά με το μέγεθος του έργου προσωπικό, με ελλιπή υποδομή και με μεγάλη πίεση χρόνου».

Υπογραμμίζουν ότι «τη χρονική αυτή στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η μουσειολογική μελέτη, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου της Επανέκθεσης. Για την επιτυχή διαχείρισή του βασική προϋπόθεση αποτελεί η επιστημονική κατάρτιση, καθώς και η συνολική εποπτεία και γνώση τόσο του αρχαιολογικού υλικού του Μουσείου Ηρακλείου, όσο και η διοικητική διαχείριση των επιμέρους σταδίων του έργου που εκπονήθηκε και εκπονείται μέχρι σήμερα από την παρούσα διεύθυνση». Ετσι, η απομάκρυνση της διευθύντριας «στην κρίσιμη αυτή φάση θα αποτελέσει ιδιαίτερα ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή πορεία του έργου και προοιωνίζεται καθυστερήσεις, ενώ επιπλέον διαταράσσει το κλίμα ηρεμίας και εύρυθμης λειτουργίας που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των εργαζομένων και που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτέλεση κάθε εργασίας».

Αυτή η εξέλιξη είναι το «κερασάκι» στην «τούρτα» της διαχρονικής απαξίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας συγκεκριμένα. Θυμίζουμε ότι το Μουσείο Ηρακλείου ήταν μεταξύ των μουσείων που επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αποκόπηκαν από τις «μητρικές» Εφορείες Αρχαιοτήτων με απώτερο στόχο την εμπορευματική, «ευέλικτη» λειτουργία τους που στην πράξη σημαίνει δυνητική παράδοση στο κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό αυτής της απαξίωσης είναι το ότι μόλις τον περασμένο Ιούνη, οπότε ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, «φλόμωνε» με «θα» κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη, το Μουσείο βρισκόταν σε κατάσταση υπολειτουργίας, με το εργαστήριο συντήρησης να έχει μόλις τρεις μόνιμους συντηρητές, ενώ η σύνταξη των μουσειογραφικών δελτίων - απαραίτητων για να ξεκινήσει κάποτε η μουσειογραφική μελέτη - γίνεται από μόλις 8 μόνιμους και 4 συμβασιούχους αρχαιολόγους για χιλιάδες αντικείμενα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ