Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια για το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Με πρόταση για θέσπιση ενός επιπλέον έτους στο τέλος του Λυκείου, που θα λειτουργήσει προπαρασκευαστικά για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, επανήλθε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) Θ. Βερέμης. Σύμφωνα με την πρόταση, οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν καταργούνται, ενώ το έτος που προτείνεται να προστεθεί, θα αφαιρεθεί από το Δημοτικό κάνοντάς το πενταετές.

Οι προτάσεις για προπαρασκευαστικό έτος αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα το ζήτημα της εκπαίδευσης αντίστροφα, καλλιεργώντας αυταπάτες και αποπροσανατολίζοντας το λαό ότι με ένα «καλύτερο» σύστημα πρόσβασης θα αναιρεθούν οι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση. Κοινό στοιχείο των σεναρίων που έχουν ακουστεί και πυκνώνουν για αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης είναι ότι προσαρμόζουν απροκάλυπτα τη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου στον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στο όνομα μάλιστα της αποδέσμευσης του Λυκείου από την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η όλη συζήτηση για το ζήτημα της πρόσβασης αποπροσανατολίζει από το κύριο ζήτημα της εκπαίδευσης, για το περιεχόμενο του σχολείου και για το σχολείο που έχει ανάγκη ο λαός, το ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα μορφώνει ισότιμα και ολόπλευρα όλα τα παιδιά.

Σε ό,τι αφορά δε τη συγκεκριμένη πρόταση για προπαρασκευαστικό έτος, στην πραγματικότητα παρατείνει την προετοιμασία και τη δοκιμασία της εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα νέα βάρη στο λαό και όξυνση των ταξικών φραγμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ