Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σοβαρότατες καταγγελίες για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας

Η ταξική Ομοσπονδία παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΕΚ κάνουν μπίζνες σε βάρος των χιλιάδων δικαιούχων

Στις 18 του περασμένου Μάη, ο «Ρ», σε μια δισέλιδη έρευνα, παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για τη δράση του ΟΕΚ, αξιοποιώντας στοιχεία και από τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων
Στις 18 του περασμένου Μάη, ο «Ρ», σε μια δισέλιδη έρευνα, παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για τη δράση του ΟΕΚ, αξιοποιώντας στοιχεία και από τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων
Σε σοβαρότατες καταγγελίες για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (OEK) προχωρά για πολλοστή φορά η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, σημειώνοντας ότι ο ΟΕΚ «έχει μετατραπεί σε πλυντήριο της κυβέρνησης, η οποία, μέσω της διοίκησης που ελέγχει, διοχετεύει πακτωλό χρημάτων στις τσέπες "ημετέρων", εξοφλώντας προεκλογικά γραμμάτια. Αξιοποιούν τον Οργανισμό και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή της ΝΔ σε δραστηριότητες ξένες προς την αποστολή του για να θησαυρίζουν οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι έμποροι, το κεφάλαιο γενικότερα».

Η Ομοσπονδία αναφέρεται στην πρόσφατη εμπειρία από τη δημιουργία του Ολυμπιακού Χωριού, όπου, όπως καταγγέλλει, «ο ΟΕΚ με τα χρήματα που ξόδεψε για να διευκολύνει την κυβέρνηση στην κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, θα μπορούσε να στεγάσει πολλαπλάσιους δικαιούχους. Σήμερα, παρά την αρνητική εμπειρία από το Ολυμπιακό Χωριό, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βάλει σε νέες περιπέτειες τον Οργανισμό οικοδομώντας το Μεσογειακό Χωριό στο Βόλο για τις ανάγκες των Μεσογειακών Αγώνων. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια, είναι φανερό ότι θα είναι η τελευταία πράξη για τον Οργανισμό».

Αγοράζουν ακατάλληλα οικόπεδα

Η Ομοσπονδία σημειώνει ακόμα: «Η κυβέρνηση, και η πλειοψηφία του Οργανισμού, προφασιζόμενη ότι θα κατασκευάσει κατοικίες, αγοράζει οικόπεδα από "ημέτερους" σε πανάκριβες τιμές, π.χ., το οικόπεδο του γνωστού Μήτση στον Περισσό, που βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Με αξιόπιστους υπολογισμούς η τιμή που το αγοράζει ο ΟΕΚ είναι τρεις φορές πάνω από την κανονική. Ανάλογες αγορές έγιναν οπό την προηγούμενη κυβέρνηση στη Μάντρα Αττικής, κ.α.».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι παραπάνω πρακτικές δεν είναι μεμονωμένες: «Την Παρασκευή 1 Αυγούστου η πλειοψηφία της διοίκησης του Οργανισμού επαναλαμβάνει το ίδιο πράγμα με πρόταση αγοράς ακατάλληλων οικοπέδων. Εισηγήθηκε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού και εκπρόσωπος των εργαζομένων, κ. Αγαθάκος, την αγορά οικοπέδου 2.500 τ.μ. στο Αιγάλεω, με πρόσοψη στην οδό Κηφισού κοντά στην Αερογέφυρα. Αυτό το παρουσίασε για φιλέτο.

Αλήθεια, ποιοι από αυτούς που ψήφισαν την αγορά του, μαζί και ο κ. Αγαθάκος, θα πήγαιναν να κατοικήσουν εκεί; Αποφάσισαν αγορά οικοπέδων στα Ανω Λιόσια όταν είναι γνωστά τα προβλήματα με τη χωματερή, τη διέλευση των απορριμματοφόρων, κλπ. Αυτοί οι κύριοι αγοράζουν τα οικόπεδα που δεν περνάνε στην αγορά γιατί έχουν διάφορα προβλήματα και μάλιστα από πολιτικούς συγγενείς».

Κάλπικη «ανησυχία» για τους δικαιούχους

Η καταγγελία της Ομοσπονδίας συνεχίζει: «Την ίδια στιγμή, όμως, που είναι έτοιμοι να αγοράσουν πανάκριβα οικόπεδα και συνάμα ακατάλληλα για κατοικίες, αρνούνται να οικοδομήσουν οικόπεδο 21 στρεμμάτων στην Κάτω Κηφισιά, γιατί επικαλούνται την άρνηση του δημάρχου να επιτρέψει τη δημιουργία εργατικών κατοικιών, γιατί, όπως μετέφερε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ. Αγαθάκος, θα υποβαθμίσει την περιοχή.

Αλήθεια, από πότε ο εκάστοτε δήμαρχος μπορεί να καθορίζει τη στεγαστική πολιτική του ΟΕΚ; Γιατί η διοίκηση του Οργανισμού υποκύπτει στις ρατσιστικές αντιλήψεις του δημάρχου; Από πού βγαίνει ότι θα υποβαθμίσουν την περιοχή αυτοί που παράγουν τον πλούτο ενώ αυτοί που τον τσεπώνονται είναι οι Αριοι της Κηφισιάς;

Η δήθεν ανησυχία τους για να στεγάσουν τους δικαιούχους είναι κάλπικη. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βολέψουν τον κόσμο τους, να διοχετεύσουν χρήμα στις τσέπες των "ημετέρων" και του κεφαλαίου, να αξιοποιούν τον Οργανισμό ως ρουσφετολογικό κομματικό μηχανισμό εξοφλώντας πολιτικά και ψηφοθηρικά γραμμάτια. Το σκάνδαλο με την πώληση του οικοπέδου 44 στρεμμάτων στο Ψαλίδι Αμαρουσίου στον Λάτση είναι καραμπινάτο.

Είναι σκάνδαλο, τη μέρα που γίνονταν εγκαίνια των κτιριακών εγκαταστάσεων, να μην έχουν γίνει ακόμα συμβόλαια πώλησης με τον ΟΕΚ. Είναι σκάνδαλο, γιατί, ενώ θα μπορούσε να στεγαστούν χιλιάδες δικαιούχοι, η κυβέρνηση προτίμησε να το δώσει στον Λάτση και μάλιστα στην εξευτελιστική τιμή των 12 δισ. δραχμών».

Πάλη για ΟΕΚ στην υπηρεσία των εργατών

Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει την οικονομική αφαίμαξη του Οργανισμού εξυπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες, να σταματήσει τη διοχέτευση χρημάτων στις τράπεζες για την επιδότηση επιτοκίου, να ενισχύσει αποφασιστικά το κατασκευαστικό πρόγραμμα, οικοδομώντας σπίτια με αυστηρές προδιαγραφές και αυστηρούς ελέγχους στις κατασκευαστικές εταιρείες. Να χτυπήσει το αλισβερίσι που γίνεται από διάφορους βολεμένους με τις κατασκευαστικές εταιρείες. Να μην προχωρήσει στην κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού. Να σταματήσει κάθε διαδικασία αγοράς των οικοπέδων που έχουν δρομολογηθεί στην Αττική».

Τέλος, καλεί τους οικοδόμους, τους εργάτες, τους δικαιούχους, να αντιπαλέψουν αυτήν την κατάσταση, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να παλέψουν:

  • Για έναν Οργανισμό που δε θα είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης.
  • Για έναν Οργανισμό όπου την πλειοψηφία στη διοίκηση θα την έχουν πραγματικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.
  • Τα δάνεια για απόκτηση κατοικίας να είναι από τα ίδια κεφάλαια του Οργανισμού και όχι οπό τράπεζες.
  • Για να πολλαπλασιάσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα ώστε οι δικαιούχοι να αποκτήσουν καλή και φτηνή κατοικία.
  • Για να παραχωρηθεί δημόσια γη για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ.
  • Για να αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά στο 1,5% υπέρ του ΟΕΚ και ανάλογη να είναι και η κρατική επιχορήγηση.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ