Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΕΒΕΝΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος

Εμποδίστηκε με δυναμική κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής που έγινε την προηγούμενη βδομάδα η έναρξη εργασιών για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στο Σμιξιώτικο Ποτάμι Γρεβενών. Κάτοικοι του δήμου Θεοδώρου Ζιάκα και της κοινότητας Φιλιππαίων διαμαρτύρονται, γιατί το έργο θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Δεν πρόκειται, προσθέτουν, μόνο για τους φυσικούς καταρράκτες, τα μονοπάτια, τις σπηλιές, τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα, που απειλούνται, αλλά και για τον αρχαιολογικό χώρο ΚΑΣΤΡΙ με σημαντικά ευρήματα.

Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του παραπάνω έργου προς την εταιρεία «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ» χορηγήθηκε με Κοινή Απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Γεωργίας και η χορήγηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία έγινε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης. Κατά της εκτέλεσης του παραπάνω έργου έχει γνωμοδοτήσει ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Γρεβενών, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Θεοδώρου Ζιάκα, ενώ το τμήμα Αναστολών του ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή του Δήμου και απαγόρευσε τη συνέχιση των εργασιών τουλάχιστον μέχρι τις 31-01-2009, οπότε και θα εκδικαστεί η κύρια υπόθεση. Ωστόσο, η Γ. Γρ. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αγνοώντας τα παραπάνω χορήγησε νέα άδεια, με αποτέλεσμα η εταιρεία να επικαλείται νομιμότητα στις ενέργειές της.

«Το αστικό κράτος στο μεγαλείο του. Μπροστά στην υπεράσπιση και την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων και τη μεγιστοποίηση των κερδών τους δεν υπολογίζει ούτε το περιβάλλον, ούτε τους επίσημους φορείς της αυτοδιοίκησης, ούτε τους κατοίκους μιας παραμελημένης περιοχής που διαμαρτύρονται και προσπαθούν να διαφυλάξουν με νύχια και με δόντια το μέλλον των παιδιών τους», σημειώνει ο Βασίλης Καραμήτρος, νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣ Γρεβενών. «Αυτή την τύχη, προσθέτει, επιφυλάσσουν για το μέλλον του τόπου οι πολιτικές των κυβερνήσεων σήμερα της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες προωθούν με κάθε τρόπο τα ιδιωτικά συμφέροντα στην περιοχή, σε βάρος των συμφερόντων του λαού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ