Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ
Εδωσε ζωή σε τέσσερις ανθρώπους

Ζωή σε τέσσερις ανθρώπους έδωσαν οι γονείς του αδικοχαμένου 20χρονου Αυστραλού Ζαμίτ Ντουζόν, παίρνοντας τη μεγαλόψυχη απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Οι γονείς του 20χρονου Αυστραλού, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τέσσερις μπράβους νυχτερινού κέντρου διασκέδασης στη Μύκονο, παρά τη βαριά τους θλίψη, δέχτηκαν να δωρίσουν την καρδιά για Αυστραλό υπήκοο και τα υπόλοιπα όργανα του γιου τους.

Τη διαδικασία της δωρεάς συντόνισε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Το ήπαρ του αδικοχαμένου νέου μεταμοσχεύτηκε σε μια ασθενή 37 ετών από την Αλεξανδρούπολη, η καρδιά στον Ελληνο-αυστραλό ασθενή 31 ετών στην Αθήνα, ο ένας νεφρός σε ασθενή 43 ετών από την Αθήνα και ο δεύτερος νεφρός σε συνδυασμό με το πάγκρεας (διπλή μεταμόσχευση) σε 34χρονο ασθενή από την Κοζάνη. Η έκβαση των μεταμοσχεύσεων είναι επιτυχής.

Πρόκειται για ένα σημαντικό παράδειγμα για την ελληνική κοινωνία, που σε μεγάλο βαθμό δεν έχει αποδεχτεί ακόμα την ιδέα της δωρεάς οργάνων - ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό άρνησης των συγγενών εκλιπόντων ασθενών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αγγίζει το 60% επί των διαγνωσθέντων εγκεφαλικών θανάτων. Μέχρι σήμερα, για το 2008 στην Ελλάδα υπήρξαν 54 δότες και έγιναν 105 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 1 παγκρέατος, 30 ήπατος, 11 καρδιάς και 3 πνευμόνων.

Οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν στο μητρώο δωρητών οργάνων μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΟΜ στα τηλ. 1147 ή 2106471200, καθώς και να υποβάλουν τη σχετική δήλωση μέσω των ΚΕΠ.

Χτες, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Ολιβερ Ζάμιτ, πατέρα του αδικοχαμένου 20χρονου Αυστραλού και εξήρε τη γενναιοψυχία που επέδειξε. Και επανέλαβε εξαγγελίες για την ίδρυση Διεθνούς Μεταμοσχευτικού Κέντρου στη χώρα μας που θα γίνει μέσω Σύμπραξης (ΣΔΙΤ) με αμερικανικό ιδιωτικό ινστιτούτο μεταμοσχεύσεων, επεκτείνοντας και γενικεύοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ