Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Χαράτσι και ταλαιπωρία

Eurokinissi

Συνεχίζεται το χαράτσι των μικροϊδιοκτητών από την κυβέρνηση και την «Κτηματολόγιο ΑΕ». Η κίνηση στα 76 γραφεία κτηματογράφησης, όπου γίνεται η υποβολή των δηλώσεων, είναι μειωμένη και αναμένεται να αυξηθεί, μετά τα τέλη Αυγούστου. Υπενθυμίζουμε ότι οι κάτοχοι ακινήτων υποχρεώνονται να πληρώνουν αποδεικτικό προπληρωμής σε τράπεζα, αξίας 35 ευρώ ανά ιδιοκτησία (ή 20 ευρώ για αποθήκες ή γκαράζ για τα οποία υπάρχουν αυτόνομα συμβόλαια).

Επί της ουσίας, πληρώνουν για να ...αποδείξουν ότι είναι κάτοχοι του ακινήτου τους! Ολη αυτή η ταλαιπωρία και το χαράτσωμα γίνεται, επειδή, επί χρόνια, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν το αυτονόητο. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι υπάρχουν προβλήματα ταλαιπωρίας και στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών. Οπως είχαν υπογραμμίσει οι υπάλληλοι στα υποθηκοφυλακεία Αθήνας και Πειραιά υπάρχει έλλειψη προσωπικού και απαρχαιωμένη υποδομή. Σε ανακοίνωσή τους είχαν επισημάνει ότι «μόνο στον Πειραιά υπάρχουν χιλιάδες ακατοχύρωτες πράξεις από τον Ιούνη του 2007 και είναι απορίας άξιο πώς θα δηλώσουν οι πολίτες και οι άλλοι φορείς τα δικαιώματά τους στο Κτηματολόγιο, όταν αυτά δεν έχουν ελεγχθεί και κατοχυρωθεί».

Επιπλέον, ήδη διάφορα γραφεία ιδιωτών, μπροστά στις δυσκολίες που εμφανίζονται βρίσκουν χώρο για να κερδοσκοπήσουν. Ετσι, αναλαμβάνουν τη σύνταξη των δηλώσεων έναντι αντιτίμου, με αποτέλεσμα το χαράτσι που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα να αυξάνεται.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 17 Ιούνη και αφορά τουλάχιστον 3 εκατ. ιδιοκτήτες σε 107 δήμους της χώρας, στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πρωτεύουσες νομών. Παρ' όλο που η παράταση κρίνεται απαραίτητη, η «Κτηματολόγιο ΑΕ», σε προχτεσινή ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι «είναι απολύτως ανακριβές ότι έχει αποφασίσει να δώσει πολύμηνη παράταση, μέχρι τα Χριστούγεννα». Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η «η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά».

Τα δικαιολογητικά

Σημειώνουμε ότι απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας είναι:

  • Το αποδεικτικό προπληρωμής σε τράπεζα του χαρατσιού των 35 ευρώ ανά ιδιοκτησία (ή 20 ευρώ για αποθήκες ή γκαράζ για τα οποία υπάρχουν αυτόνομα συμβόλαια).
  • Αντίγραφο του συμβολαίου του ακινήτου.
  • Ταυτότητα.
  • Αντίγραφο εκκαθαριστικού εφορίας που να αποδεικνύει το ΑΦΜ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ