Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Πύρινος εφιάλτης σε Δίρφυ και Λίμνη

Ενα χρόνο μετά την καταστροφή, η πύρινη λαίλαπα χτύπησε και πάλι την περιοχή. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του «Ρ» στις 27 του Ιούλη για τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης

Associated Press

Περίπου ένα χρόνο μετά τις τραγικές και καταστροφικές πυρκαγιές στην κεντρική και νότια Εύβοια, οι πύρινες «γλώσσες» έκαναν την εμφάνισή τους και στα βόρεια του νομού, «τρομοκρατώντας» τους κατοίκους του Μουρτιά, της Φαλάκρας και των Στροπώνων, που είδαν τα δάση και πευκοδάση των περιοχών τους να κινδυνεύουν από ολική καταστροφή. Περιοχές για τις οποίες στις 27 του Ιούλη ο «Ρ» είχε επισημάνει τους κινδύνους που διατρέχουν από ενδεχόμενες φωτιές, τις ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε προσωπικό και σε μέτρα πρόληψης.

Στις 4.30 χτες το απόγευμα, η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στους Στρόπωνες, στο όρος Ξηροβούνι, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Στενή Δίρφυος. Πυροσβέστες αλλά και κάτοικοι έδιναν πολύωρη μάχη με τις φλόγες, στη δύσβατη δασική περιοχή, προκειμένου να τις περιορίσουν και να μην επεκταθούν. Συνολικά 9 οχήματα με 27 πυροσβέστες και 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα στην ξηρά και δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο από αέρος συμμετείχαν αρχικά στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Περίπου δύο ώρες αργότερα, στη βόρεια Εύβοια, 14 οχήματα με 42 πυροσβέστες και έξι αεροσκάφη «πάλευαν» στις περιοχές Μουρτιές και Φαλάκρα, λίγο μακριά από την περιοχή Λίμνη. Στην πλέον πευκόφυτη περιοχή της Εύβοιας, που είχε δοκιμαστεί και πέρσι, η πύρινη λαίλαπα μετέτρεπε σε στάχτη ό,τι έβρισκε μπροστά της.

Αργά χτες βράδυ οι δύο πυρκαγιές στην Εύβοια τέθηκαν τελικά υπό έλεγχο.

Νωρίτερα, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές, είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές στα Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας, στη Φυλή (κοντά στη Μονή Κλειστών), στην Κερατέα και στα Ανω Λιόσια. Υπό έλεγχο είχαν τεθεί οι φωτιές στη Λημνιά Καβάλας και στον Ιασμο Ροδόπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 8 το πρωί της Κυριακής μέχρι και τις 8 χτες το πρωί, είχαν σημειωθεί 63 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Πλήρωσαν διόδια για να σβήσουν τη φωτιά!

Υδροφόρες με κρατικές πινακίδες πλήρωσαν τα διόδια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, ενώ πήγαιναν να βοηθήσουν στην πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή Πλατανίτσι Αιτωλοακαρνανίας! Σύμφωνα με την καταγγελία του αναπληρωτή νομάρχη Αχαΐας και υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας, Δ. Φιλιππάτου, το Σάββατο, δεν επιτράπηκε σε τέσσερις υδροφόρες (δύο της νομαρχίας και δύο της περιφέρειας), δύο γκρέιντερ και δύο τζιπ να περάσουν δωρεάν τα διόδια της γέφυρας.

Τα οχήματα, αφού είχαν συμμετάσχει στην κατάσβεση της φωτιάς στο Δήμο Ωλενίας, στην Αχαΐα, κλήθηκαν απ' την Περιφέρεια να συμβάλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Πλατανίτσι. Στα διόδια τους ζητήθηκε να καταβάλουν το αντίτιμο για να περάσουν στο Αντίρριο. Μετά τη διαμαρτυρία των αρμοδίων ο υπάλληλος επικοινώνησε με τα κεντρικά. Από εκεί του είπαν ότι τα οχήματα δεν είναι στη σχετική λίστα και του ζήτησαν να εισπράξει τα διόδια! Η εταιρεία έκανε λόγο για λάθος...!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ