Κυριακή 3 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνος ρεαλιστικός δρόμος η γραμμή της ταξικής πάλης

Συμβάσεις που υπέγραψαν ομοσπονδίες και σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ

Μόνο η γραμμή της ταξικής πάλης, της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τους υποστηρικτές του, μπορεί να φέρει απτά θετικά αποτελέσματα για τους εργαζομένους. Ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις.

Μπροστά τους στέκονται τεράστια εμπόδια. Ενα από αυτά, η κατάπτυστη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του ενός ευρώ τη μέρα μεικτά, που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ. Αλλά και οι άθλιες συλλογικές συμβάσεις που υπέγραψαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε μια σειρά κλάδους. Είναι, ακόμα, οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, η ψευδαίσθηση της ταξικής συνεργασίας, που χρόνια τώρα καλλιεργούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Απέναντι σε αυτά, οι ταξικές δυνάμεις δε σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Κάθε μέρα και ώρα, μοχθούν στους χώρους δουλειάς για την οργάνωση των εργαζομένων, την ανάπτυξη του αγώνα τους και το συντονισμό της κοινής τους δράσης ενάντια στον κοινό αντίπαλό τους, το κεφάλαιο και τους υποστηρικτές του. Αυτό εκφράστηκε μέσα από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις στους επιμέρους κλάδους, όπου οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις έχουν την πλειοψηφία. Με τα συλλαλητήρια που οργάνωσε το ΠΑΜΕ και τις πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες, όπου - επίσης το ΠΑΜΕ - έβαζε τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συλλογικών συμβάσεων. Ενώ, στις 16 Απρίλη 2008, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ανέδειξαν σε κεντρικό ζήτημα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που να απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων. Οπως και αργότερα, στις 19 Ιούνη, τα βέλη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με δεκάδες συλαλλητήρια και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα στόχευσαν στο διπλό μέτωπο της ακρίβειας και των εξευτελιστικών μισθών και μεροκάματων.

Ηδη, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτού του επίπονου, αλλά και επίμονου ταξικού αγώνα έχουν καταγραφεί, χωρίς, ταυτόχρονα, να υποτιμώνται οι αδυναμίες και χωρίς καμιά διάθεση πανηγυρισμού.

Μεταλλεργάτες

Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά οργανώνει τη μάχη των μεταλλεργατών. Στις 29 Δεκέμβρη του 2007, μετά από σκληρές απεργιακές μάχες, το Συνδικάτο ανάγκασε τις εργοδοτικές Ενώσεις να υπογράψουν την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2008, με αυξήσεις που κατά μέσον όρο φτάνουν το 9%, διαμορφώνοντας τα μεροκάματα στους τεχνίτες ηλεκτροσυγκολλητές, ελασματουργούς και άλλες ειδικότητες, στα 90 ευρώ μεικτά (από 83 ευρώ) και το καθαρό μεροκάματο στα 68,94 ευρώ. Ταυτόχρονα, η Σύμβαση αυτή εξασφάλισε τις ήδη μεγάλες κατακτήσεις που έχει αποσπάσει ο κλάδος, όπως το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Αμμοβολιστές - καθαριστές

Ενα μεγάλο ποιοτικό βήμα μπροστά έκαναν και οι αμμοβολιστές - καθαριστές και λοιπές ειδικότητες, οι οποίοι συσπειρωμένοι στην Πανελλήνια Ενωσή τους επέβαλαν στα τέλη του 2007 την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2008.

Τα μεροκάματα, με το ποσοστό αύξησης 10% μέσο όρο που κατάκτησαν, διαμορφώνονται για αμμοβολιστές, υδροβολιστές, μπογιατζήδες, στοκαδόρους κλπ. στα 79 ευρώ μεικτά (από 71,80 ευρώ). Τα καθαρά είναι 72,62 ευρώ. Για τους καθαριστές, σφυροκοπανιστές, ματσακονιστές κλπ. στα 71,50 ευρώ μεικτά (από 64,30 ευρώ). Καθαρά είναι 65,72 ευρώ. Το μεροκάματο των ανειδίκευτων (βοηθοί) είναι πλέον 62 ευρώ μεικτά (από 54,73 ευρώ), καθαρά 57 ευρώ.

Η σύμβαση, εκτός από τα ικανοποιητικά μεροκάματα, προβλέπει την εφαρμογή του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου, πέρα από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη όπου ήδη ισχύει, σε κάθε εργασιακό χώρο που δουλεύουν οι εργαζόμενοι του κλάδου (εργοστάσια, βιοτεχνίες, μαγαζιά). Επιπλέον, εξασφάλισαν την 28η ασφαλιστική κλάση σε όσους μπαίνουν στην τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση.

Μηχανουργοί

Πολυήμερος ήταν και ο απεργιακός αγώνας που έδωσε η ειδικότητα των μηχανουργών, συσπειρωμένων στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και έχοντας στο πλευρό τους όλους τους μεταλλεργάτες. Μέσα από αυτόν το σκληρό αγώνα επέβαλε στα τέλη του περασμένου Γενάρη την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2008.

Η Σύμβαση όρισε ότι από την 1η Μάρτη η ειδικότητα των μηχανουργών ανεβαίνει στην Α1 κατηγορία τεχνιτών, από την Α2 που ήταν, και έτσι τα μεροκάματά τους διαμορφώθηκαν στα 90 ευρώ μεικτά (από 80 που ήταν), ποσοστό αύξησης 12,5%. Τα μεροκάματα των βοηθών τους διαμορφώνονται στα 75 ευρώ μεικτά (από 64 ευρώ), ποσοστό αύξησης 17,2%. Ομως, το πιο σημαντικό που κατάκτησαν είναι ότι από την 1η Νοέμβρη 2008, θα ισχύσει και σε αυτούς το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ωράριο που έχουν κατακτήσει οι υπόλοιπες ειδικότητες πριν από το 1990.

Ηλεκτρολόγοι

Το ίδιο σκληρός ήταν και ο αγώνας που έδωσαν οι ηλεκτρολόγοι πλοίων μέσα από την Ενωσή τους, επιβάλλοντας με τη σειρά τους την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2008, στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη. Από 1η Γενάρη του 2008, το μεροκάματο στους τεχνίτες αυξήθηκε κατά 8 ευρώ, φθάνοντας τα 93 ευρώ μεικτά (από τα 85 ευρώ που ήταν), αύξηση 9,4%. Το μεροκάματο των βοηθών αυξάνεται κατά 7,5 ευρώ και διαμορφώνεται στα 82,5 ευρώ (από τα 75 που ήταν), αύξηση 10%.

Οικοδόμοι

Μάχη σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τους φορείς του σε όλα τα επίπεδα για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι οικοδόμοι με μπροστάρη την ταξική τους Ομοσπονδία. Τελικά, την περασμένη βδομάδα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων έκλεισε τη σύμβαση με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου με την οποία προβλέπεται ποσοστό αύξησης 7,5% και μονοετή διάρκεια, η οποία θα ισχύσει από 1/1/2008.

Μια σύμβαση, η οποία, όπως τονίζει και στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, στις σημερινές συνθήκες είναι ποιοτικό βήμα για το οικοδομικό κίνημα. Είναι αποτέλεσμα που ισχυροποιεί και συσπειρώνει τον κλάδο, ενισχύει τη μαχητικότητα, τη συμμετοχή στους αγώνες, τον ταξικό προσανατολισμό, κάνει πιο ισχυρό το μέτωπο των ταξικών δυνάμεων, δίνει νέα ώθηση στη δουλειά του.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει: «Ξέρουμε καλά ότι με την αύξηση αυτή το μεροκάματο είναι κάτω από τις ανάγκες της οικογένειας του οικοδόμου. Ξέρουμε καλά ότι με τη δουλειά μας, με τον ιδρώτα μας, παράγουμε πολλαπλάσια κέρδη για τους εργοδότες, που μας πετάνε ένα ξεροκόμματο». Γι' αυτό υπογραμμίζει: «Δεν πρέπει να φεύγει από το μυαλό μας, ούτε στιγμή, ότι ο αγώνας για καλύτερο μεροκάματο, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για την απόκρουση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής, για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να συνδέεται με τη συγκέντρωση δυνάμεων για αλλαγή σε επίπεδο οικονομίας και πολιτικής, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μόνο τότε θα απολαμβάνει ο εργαζόμενος και θα είναι νοικοκύρης του πλούτου που παράγει».

Η μάχη για τη σύμβαση τώρα μεταφέρεται στα εργοτάξια, στα γιαπιά, σε κάθε χώρο δουλειάς με στόχο όπως σημειώνει: Κανένα μεροκάματο κάτω από τη σύμβαση, διεκδίκηση των αναδρομικών από 1/1/2008.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τη νέα σύμβαση, το μεροκάματο για τους τεχνίτες διαμορφώνεται για τον άγαμο χωρίς τριετία στα 59,26 ευρώ, ενώ με επτά τριετίες στα 80 ευρώ και για τον έγγαμο χωρίς τριετία στα 65,19 ευρώ, ενώ με επτά τριετίες στα 85,93 ευρώ. Για τους βοηθούς τεχνιτών και τους ειδικευμένους εργάτες, το μεροκάματο διαμορφώνεται για τον άγαμο χωρίς τριετία στα 52,98 ευρώ και με επτά τριετίες στα 71,52 ευρώ και για τον έγγαμο χωρίς τριετία στα 58,28 ευρώ και με επτά τριετίες στα 76,82 ευρώ. Τέλος, για τους ανειδίκευτους εργάτες, το μεροκάματο διαμορφώνεται για τον άγαμο χωρίς τριετία στα 50,10 ευρώ και με επτά τριετίες στα 67,64 ευρώ. Για τον έγγαμο στα 55,11 ευρώ χωρίς τριετία και στα 72,65 ευρώ με επτά τριετίες.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ