Κυριακή 3 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στην διεθνίστρια Ρεμέδιος Γκαρσία

Associated Press

Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει η σύλληψη της Ισπανίδας διεθνίστριας Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ το Σάββατο 26 Ιούλη, με πρόσχημα τη συνεργασία της με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), οργάνωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατατάξει στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ολα αυτά συνάγονται, υποτίθεται, από τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση του υπολογιστή του δολοφονημένου ηγετικού στελέχους του αντάρτικου Ραούλ Ρέγιες, μετά από εισβολή Κολομβιανών και Αμερικανών στρατιωτών στο Εκουαδόρ τον περασμένο Μάρτη. Με αφορμή αυτή τη σύλληψη, η κυβέρνηση της Κολομβίας εντείνει τις προσπάθειές της για τη «διάλυση του λεγόμενου δικτύου» των FARC - EP στην Ευρώπη και προς αυτήν την κατεύθυνση συνδράμουν και πολλά ΜΜΕ της Ισπανίας, που δίνουν τα διαπιστευτήριά τους στο αντιδραστικό αυτό καθεστώς, εξαπολύοντας βολές κατά του αντάρτικου κινήματος.

Η Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ - που βρίσκεται ελεύθερη υπό περιορισμόν - έπρεπε να καταβάλει μέχρι χτες Σάββατο το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ της εγγύησης, αλλιώς θα οδηγούνταν στη φυλακή. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, είχε ανοιχτεί στην Ισπανία τραπεζικός λογαριασμός για τη στήριξη της Ρεμέδιος Γκαρσία από το κίνημα αλληλεγγύης. Η Ισπανίδα αγωνίστρια είναι γνωστή για τη διεθνιστική της δράση μέσα από το κίνημα αλληλεγγύης στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.

Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, κατήγγειλε αυτήν τη σύλληψη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η όλη μεθόδευση από την κυβέρνηση των σοσιαλιστών στην Ισπανία, σε συνεργασία με το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας, το συντονισμένο επικοινωνιακό μπαράζ και η σκόπιμη σύγχυση, η φημολογία για "νέα στοιχεία" που αναζητούν οι αρχές στον υπολογιστή της, η ίδια η κατηγορία που της προσάπτουν για "συνεργασία με ένοπλη συμμορία", δείχνουν ότι προετοιμάζεται ένα "κυνήγι μαγισσών", μια γενικότερη επίθεση για την ποινικοποίηση των κινημάτων και την τρομοκράτηση των λαών. Αποκαλύπτονται για άλλη μια φορά οι πραγματικοί στόχοι της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής εκστρατείας ΗΠΑ και ΕΕ».

Με την ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ εξέφρασε «την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Ρεμέδιος Γκαρσία» και ζήτησε «την άμεση άρση των αστήρικτων κατηγοριών». Επιπλέον κάλεσε «το εργατικό και λαϊκό κίνημα, τη νεολαία, να αντιδράσουν στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων, στο χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Να απαιτήσουν την αναγνώρισή τους ως εμπόλεμα μέρη των FARC - EP, την αφαίρεσή τους από τη λίστα της ΕΕ για τις τρομοκρατικές οργανώσεις και την κατάργηση της ίδιας της λίστας.

Τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές, όχι οι λαοί και τα κινήματά τους».

Ανακοινώσεις, καταγγελίες και μηνύματα συμπαράστασης προς την Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ έχουν εκδώσει, μεταξύ άλλων, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, το ΚΚ Ισπανίας, το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, το Πορτογαλικό ΚΚ. Επίσης, στη χώρα μας η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το ΠΑΜΕ και η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ