Σάββατο 2 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απομυθοποιήσεις...

Οι ...«κοινωνικοί εταίροι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) διοργανώνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη διάσκεψη, με θέμα «Επιχειρηματικότητα με ανθρώπινο πρόσωπο» (σ.σ. πώς λέμε «καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο»;). Το σύνηθες φαγοπότι που συνοδεύει αυτές τις «ωραίες μαζώξεις» η ΕΟΚΕ ήθελε να το κάνει στις 8/9 είτε στην Πνύκα είτε στη Στοά Αττάλου.

Το αίτημα έφτασε μέχρι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει πάνω σε ποιο από τα δύο μνημεία θα φάνε και θα πιουν ο Μπαρόζο και οι συνδαιτυμόνες του. Η Α' Εφορεία Αρχαιοτήτων μάλλον θα «έφριξε» μόλις άκουσε ότι 300 άτομα (!) θα στρωθούν για φαΐ σε ένα από τα δύο μνημεία, αλλά επειδή οι αρχαιολόγοι έχουν μάθει να «καταπίνουν», συνήθως, τη φρίκη τους, επικαλούμενοι λόγους «ασφαλείας» των συμμετεχόντων (μεταξύ αυτών ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός κ.λπ.), αντιπρότειναν το εστιατόριο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης ...«που προσφέρει εξαίρετη θέα στο βράχο της Ακρόπολης» (sic)!

Αν και είναι γνωστό ότι η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού περιλαμβάνει και τη μετατροπή των μουσείων σε «κυριλέ» χώρους «συνάξεων», όπου πολύ σύντομα τα εκθέματα δε θα είναι παρά μια πρόφαση (σ.σ. θυμίζουμε πως, δικαίως, κατηγορούσαμε τα συμπόσια των Αγγλων στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο), δεν περιμέναμε και τόσο γρήγορα μια τέτοια «διαφημιστική ατάκα» για το ...«σύγχρονο ναό», όπως θεωρεί η κυβέρνηση το ΝΜΑ. Ισως, είναι καλύτερο το να γίνονται τάχιστα οι απομυθοποιήσεις για όσους εξακολουθούν να «παραμυθιάζονται»...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org