Κυριακή 3 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Διπλός «Οιδίποδας»

Δύο από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας με επίκεντρο το πρόσωπο του Οιδίποδα, «Οιδίποδας Τύραννος» και «Οιδίποδας επί Κολωνώ», συναντιούνται στη σκηνή σε μια ενιαία παράσταση. Πρόκειται για τη δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, που παρουσιάζεται στην Επίδαυρο στις 8 και 9 Αυγούστου.

Ο Οιδίποδας συμπυκνώνει την ουσία του τραγικού ανθρώπου. Κάθε του βήμα προς την αναζήτηση της αλήθειας και της πραγματικής του ταυτότητας τον φέρνει πιο κοντά στην τραγική του μοίρα. Σαν γνήσιος τραγικός ήρωας, όταν διαπιστώνει την πλάνη του, επιλέγει την αυτοτιμωρία και ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι τον Κολωνό στην Αθήνα. Μέσα από αυτό το οδοιπορικό ορθώνεται και πάλι και βρίσκει τη γαλήνη στο «θάνατο», αποκαλύπτοντάς μας το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής

Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης, Ρούλα Πατεράκη. Διασκευή - σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Φιλολογική Σύμβουλος: Ναταλί Μινιώτη. Σύμβουλος κίνησης: Μαρία Αγγέλου.

Ερμηνεύουν: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πιατάς, Μάνος Βακούσης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Κοσμάς Φοντούκης, Κώστας Βασαρδάνης, Μάνος Σταλάκης, Χάρης Τσιτσάκης. Χορός: Ηλίας Ασπρουδής, Ηλίας Ζερβός, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σταύρος Καλλιγάς, Σαράντος Ρηγάκος, κ.ά. Μουσικοί: Σπύρος Κοντός (Ομποε, Αγγλικό κόρνο), Ντόριαν Ιντρίζι (Βιολί).

Ο Λάιος, βασιλιάς της Θήβας, μαθαίνει από ένα χρησμό ότι θα τον σκοτώσει ο γιος που θα αποκτήσει. Οταν η γυναίκα του η Ιοκάστη γεννάει αγόρι, ο Λάιος το δίνει σ' έναν βοσκό με τη διαταγή να το θανατώσει. Ο βοσκός όμως λυπάται το μωρό και δεν εκτελεί τη διαταγή, με αποτέλεσμα ο Οιδίποδας να σωθεί και να μεγαλώσει σαν γιος του βασιλιά της Κορίνθου. Σε κάποιο γλέντι, ο Οιδίποδας ακούει ότι δεν είναι πραγματικός γιος του Πόλυβου και αποφασίζει να πάει στο Μαντείο των Δελφών για να μάθει την αλήθεια. Ο χρησμός τού αποκαλύπτει ότι θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί τη μητέρα του. Ο Οιδίποδας, καθώς θεωρεί πραγματικό του πατέρα τον Πόλυβο, αποφασίζει να απομακρυνθεί από την Κόρινθο. Φεύγοντας όμως, πέφτει πάνω στον αληθινό του πατέρα, τον Λάιο, τον οποίο μέσα στην άγνοιά του, σκοτώνει. Συνεχίζει το δρόμο του και φτάνει στη Θήβα, όπου καθώς απαλλάσσει την πόλη από τα δεινά της, λύνοντας το αίνιγμα της Σφίγγας, γίνεται βασιλιάς και χωρίς να γνωρίζει ότι η βασίλισσα Ιοκάστη είναι μητέρα του, την παντρεύεται και αποκτά μαζί της τέσσερα παιδιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώνεται η περιοδεία(30/8/2018)
Την Τετάρτη 18 Ιούλη η πρεμιέρα για τον «Οιδίποδα»(11/7/2018)
Παραστάσεις αρχαίου δράματος(3/9/2008)
Διπλός «Οιδίποδας»(5/8/2008)
Οιδίπους τύραννος(10/4/2005)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org