Τρίτη 29 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επανέρχεται το σενάριο κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
  • Από τον Γ. Αλογοσκούφη, προκειμένου να προωθηθούν «κάποιες πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις»
  • Καλύπτει το Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Οικονομίας
  • Διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ και προτιμά μια κεντροαριστερή κυβέρνηση...

Το σενάριο της συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επιταχυνθεί η αντιλαϊκή επίθεση επαναφέρει ο Γ. Αλογοσκούφης, επιχειρώντας να προετοιμάσει το έδαφος στην κατεύθυνση αυτή.

Η ιδέα της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων έρχεται να προστεθεί στα σενάρια που προωθούν τη συνεργασία ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ή ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ, στο φόντο μιας μεγάλης μείωσης της επιρροής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της ισχυρής πιθανότητας να μην υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

Παρά τις αντιδράσεις, τόσο από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομίας επέμεινε χτες στην ουσία της πρότασής του, έχοντας μάλιστα τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου. «Ο κ. Αλογοσκούφης τοποθετήθηκε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο», αποφάνθηκε ο Ευ. Αντώναρος, παραπέμποντας στις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και «αδειάζοντας» κορυφαία στελέχη, όπως ο Λ. Ζαγορίτης, που είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα «προσωπικές» τις θέσεις του Γ. Αλογοσκούφη.

Ο Γ. Αλογοσκούφης στήριξε το σενάριο της συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, παραδεχόμενος στην ουσία ότι συμπίπτουν στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. «Αν δεν προκύψει (σ.σ. αυτοδυναμία) τότε θα το συζητήσουμε, είπε σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και συμπλήρωσε: «Η μόνη περίπτωση που θα είχε κάποια αξία μια συνεργασία μεταξύ κομμάτων, θα ήταν μεταξύ των δύο μεγαλύτερων, εάν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην προώθηση κάποιων πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων, που κανένα κόμμα δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος να προωθήσει από μόνο του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του Γ. Αλογοσκούφη έγινε, αφού είχε προηγηθεί μεγάλος θόρυβος με τη δήλωση του ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκη που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΛΑ.Ο.Σ. στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να αποσύρει τη δήλωση και να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι στόχος της είναι η αυτοδυναμία και μόνο ο υπουργός Οικονομίας δε δίστασε να θέσει θέμα κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στη βάση της ταχείας προώθησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός διαπίστωνε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να προτείνει στον ελληνικό λαό μια καινούργια ατζέντα», επικαλούμενος ότι «το πρόγραμμα που προτείναμε το 2004 και το οποίο ακόμη υλοποιούμε, φτάνει στα όριά του». Δίνοντας μια πρόγευση του νέου κυβερνητικού προγράμματος επισήμανε με νόημα ότι «το μεγάλο ζήτημα για την ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι η απελευθέρωση των αγορών και η μείωση του βάρους του δημόσιου τομέα πάνω στην οικονομία». Μάλιστα, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι έρχεται η σειρά της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ για ιδιωτικοποίηση, ενώ προαναγγέλλει νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Ο Γ. Αλογοσκούφης υπερασπίστηκε την πρότασή του και μετά τη συνεργασία που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή: «Θα έλεγα σε όλους όσοι κάνουν σχόλια για τη συνέντευξή μου να τη διαβάσουν καθαρά. Είναι σαφές το τι λέω. Η ΝΔ κυβερνά αυτοδύναμα και θα συνεχίσει να κυβερνά αυτοδύναμα», είπε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Με τη θέση του Γ. Αλογοσκούφη διαφώνησε ευθέως ο Λ. Ζαγορίτης: «Αυτή είναι η προσωπική θέση του κ. Αλογοσκούφη. Η κεντρική μας θέση είναι στη βάση της αυτοδυναμίας και μόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του «Αντέννα», συμπληρώνοντας πως «θεωρώ ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να επιδιώξουμε την αυτοδυναμία».

Επικριτικός ήταν και ο γαλάζιος βουλευτής Γ. Μανώλης, χαρακτηρίζοντας ηττοπαθή την άποψη του υπουργού και την απέδωσε σε διάφορα οικονομικά και πολιτικά τζάκια «που ονειρεύονται να διατηρήσουν τον έλεγχο των πραγμάτων». «Είναι μια δήλωση ηττοπάθεια, κι εγώ δεν καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση έχει ηττοπάθεια. Μπορεί, έστω κι αν υπάρξουν δυσκολίες, να αλλάξει το κλίμα και να πάρει αυτοδυναμία», δήλωσε στον «Αλφα 9,89». Ακαιρη χαρακτήρισε τη δήλωση ο βουλευτής Γ. Καλατζής, λέγοντας ότι «αυτά πρέπει να τα πούμε, μετά τις εκλογές και δεν υπάρχει αυτοδυναμία»...

ΠΑΣΟΚ: Υπέρ κεντροαριστερής κυβέρνησης

«Η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία είναι κάτι το οποίο ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας το σενάριο του Γ. Αλογοσκούφη και επιχειρώντας να πείσει ότι «με το κόμμα της ΝΔ διαφωνούμε σχεδόν σε όλα»(!). «Ο κ. Αλογοσκούφης, είναι προφανές ότι, προσπαθεί τα δικά του αδιέξοδα να τα ρίξει αλλού, να βρει σωσίβιο κάπου αλλού. Εμείς αυτό το σωσίβιο δε θα το δώσουμε», συμπλήρωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει «μετά τις επόμενες εκλογές να υπάρχει σ' αυτή τη χώρα μια κεντροαριστερή συναίνεση για μεγάλες προοδευτικές αλλαγές».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου περί χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι «προφανώς, το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει στις ευρωεκλογές για να τις κερδίσει όπως πηγαίνει για να κερδίσει κάθε εκλογική αναμέτρηση. Είναι αυτονόητο και πιστεύουμε ότι θα το καταφέρουμε κιόλας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ