Σάββατο 25 Δεκέμβρη 1999 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Προγράμματα
Οι μουσικοί του κόσμου

Ενα αφιέρωμα στην Μπίλι Χόλιντέι, σε μια από τις μεγαλύτερες φωνές του 20ού αιώνα, μια τραγουδίστρια που έγινε θρύλος πέρα και έξω από την τζαζ, θα μεταδώσει η εκπομπή «Οι μουσικοί του κόσμου». Η μεγάλη ερμηνεύτρια ανέδειξε την τέχνη του τραγουδιού σε κορυφαία μορφή έκφρασης. Η ίδια δεν μπόρεσε ν' απολαύσει τη δόξα που τη συνόδευε. Πιο πολύ δοκίμασε την απογοήτευση, την εγκατάλειψη, την αδυναμία, την ανασφάλεια, τον άνισο αγώνα μεταξύ της καριέρας που απαιτούσε θυσίες και της ανάγκης της να ζήσει τη ζωή της με πάθος. Σ' έναν κόσμο που είναι ουσιαστικά εχθρικός απέναντι σε ευαίσθητους καλλιτέχνες και σε μια κοινωνία που δεν ανεχόταν μαύρους όμορφους και πετυχημένους καλλιτέχνες και μάλιστα γυναίκες, η Μπίλι Χόλιντέι, συγκρούστηκε με τα όνειρά της και έχασε. Η επιμέλεια και παρουσίαση της εκπομπής είναι του Λεωνίδα Αντωνόπουλου. (Κυριακή ΝΕΤ 17.00)

Μουσικές εποχές του Χόλιγουντ

Στις μουσικές ταινίες που γυρίστηκαν στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ αναφέρεται το αγγλικό ντοκιμαντέρ «Μουσικές ταινίες: η χρυσή εποχή του Χόλιγουντ». Ο Αρθουρ Φριντ ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε μερικές από τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες του Χόλιγουντ, όπως «Ενας Αμερικανός στο Παρίσι», «Τραγουδώντας στη βροχή», «Ο Μάγος του Οζ», «Το τραγούδι της αγάπης», «Ζιζί» κ.ά. Το ντοκιμαντέρ μεταφέρει τους τηλεθεατές πολλά χρόνια πίσω, με μια επίσκεψη στα πλατό εκεί που γυρίζονταν οι μεγάλες μουσικές ταινίες. Στιγμιότυπα πίσω από τις κάμερες, σκηνές από το τελικό αποτέλεσμα, θα καταγραφούν στην κάμερα. Η Λέσλι Καρόλ, ο Αντρέ Πρεβέν, ο Μίκι Ρούνεϊ, η κόρη και η γραμματέας του Αρθουρ Φριντ, μιλούν γι' αυτόν. Στο ντοκιμαντέρ, επίσης, η Τζούντι Γκάρλαντ μιλά για το «Μάγο του Οζ», ενώ για στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ και στον Αρθουρ Φριντ με συνεντεύξεις τους αναφέρονται ο Τζιν Κέλι και ο Βίνσεντ Μινέλι. (Κυριακή ΝΕΤ 00.45)

Ταινία-ντοκουμέντο για τον Μίκη

Την πολύπτυχη προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη και το σημαντικό διαχρονικό του έργο καταγράφει η αυτοβιογραφική ταινία του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη «Ο εθνικός μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης». Μια ταινία ντοκουμέντο για τον μεγάλο Ελληνα μουσικοσυνθέτη, στην οποία ο ίδιος ο Μίκης μιλά για τη ζωή του, την πολιτική, τη μουσική του. Ο Μίκης μιλά για τη μικρασιατική καταγωγή του, τα παιδικά του χρόνια, τον πόλεμο, την Κατοχή, την Εθνική Αντίσταση, τις εξορίες, ξεδιπλώνοντας την πορεία μιας πολυκύμαντης ζωής και πνευματικής δημιουργίας. Η ταινία διανθίζεται με αποσπάσματα από συναυλίες και με τραγούδια που αγαπήθηκαν από πολλές γενιές και αποτελούν διαχρονικά σύμβολα αγώνων και ελπίδας. (Πέμπτη ΝΕΤ 23.15)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ