Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΛΗ
Σε παρακμή με ευθύνη των αρμοδίων

Ο προπονητής της ΕΑ Λάρισας πρώην πρωταθλητής και σήμερα καθηγητής Σωματικής Αγωγής Πέτρος Κρίκης μιλάει στο «Ρ» για την κατάσταση του αθλήματος

Πριν ένα χρόνο περίπου σε μια έρευνα που είχαμε κάνει για το άθλημα των ολυμπιονικών, την πάλη, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Ρ», είχαμε διαπιστώσει από τις συζητήσεις που έγιναν με τους μεγάλους αθλητές μας. Ολυμπιονίκες, παγκόσμιους πρωταθλητές: Στέλιο Μηγιάκη, Πέτρο Γαλακτόπουλο, Δημ. Θανόπουλο, Κώστα Θάνο, Γιώργο και Παναγιώτη Ποικιλίδη, Ηρακλή Δεσκουλίδη, ότι «το άθλημα της πάλης βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης». Να θυμίσουμε πως το 2005 οι αθλητές της πάλης είχαν κάνει κατάληψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία πολιτείας και παραγόντων για την κακή οικονομική διαχείριση της Ομοσπονδίας.

Πρόσφατα για το ίδιο θέμα θέμα συνομιλήσαμε με τον Πέτρο Κρίκη, καθηγητή Σωματικής Αγωγής, βαλκανιονίκη - πρωταθλητή Ελλάδας στην πάλη από το 1996 έως το 2000, σημερινό προπονητή στην ΕΑ Λάρισας και στο Αθλητικό Γυμνάσιο Λάρισας και ταυτόχρονα πρόεδρο των προπονητών πάλης στη χώρα μας.

Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση: «Το άθλημα της πάλης σ' όλη τη χώρα παρουσιάζει μια εικόνα παρακμής. Αυτό έχει σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του αθλήματος, στις αθλητικές και οργανωτικές του υποδομές. Ειδικά οι υποδομές βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Οι παλαίστρες μας παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Τα στρώματα, τα βάρη, τα μηχανήματα είναι τα ίδια, εδώ και 20 χρόνια. Η Ομοσπονδία, η οποία έχει την ευθύνη για την ανανέωση του υλικού, δεν κάνει τίποτα».

Ολα τα παραπάνω έχουν και μια άλλη παράμετρο. Το γεγονός ότι σήμερα τα περισσότερα παιδιά είτε φεύγουν από το άθλημα είτε δε θέλουν να ασχοληθούν. Οσον αφορά την αιτία για όλα αυτά, ο συνομιλητής μας είναι ξεκάθαρος για το πού βρίσκονται οι ευθύνες. «Ολα αυτά είναι άρρηκτα δεμένα με τη γενικότερη πολιτική του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Μ' αυτό το εξεταστικό μαρτύριο που αρχίζει από την α' και β' Λυκείου. Τα παιδιά εξαφανίζονται, όχι μόνο από την πάλη, αλλά απ' όλα τα αθλήματα».

Στην έρευνα του «Ρ» αρκετοί άνθρωποι του αθλήματος είχαν ρίξει τις ευθύνες στην Ομοσπονδία για την κατάντια που επικρατεί σήμερα, ενώ βασικό σημείο αναφοράς ήταν και τα λεγόμενα σωματεία - μαϊμούδες. Ο Πέτρος Κρίκης είναι και αυτός αποκαλυπτικός όσον αφορά το συγκεκριμένο φαινόμενο που, όπως εξήγησε, υπάρχει και στο Νομό Λάρισας όπου στα χαρτιά φαίνονται 24 σωματεία και δουλεία κάνουν τα 6-7. Παρ' όλα αυτά τις επιχορηγήσεις τις παίρνουν όλοι. «Υπάρχουν σωματεία τα οποία δεν τα έχουμε δει ποτέ να αγωνίζονται. Μιλάμε για σωματεία - μαϊμούδες, τα οποία όμως στις εκλογές διαμορφώνουν με την ψήφο τους το αποτέλεσμα. Η Ομοσπονδία εντελώς κυνικά μας απαντά: Αυτά τα σωματεία μας στηρίζουν»...

Σήμερα τα ερασιτεχνικά σωματεία μαραζώνουν με επίμαχο ζήτημα και τα οικονομικά προβλήματα, αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής που υπάρχει σήμερα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ομοσπονδίες και ΓΓΑ έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες, αλλά και πολλά σωματεία, σύμφωνα με τον Πέτρο Τρίκη, αφού λειτουργούν ως διαχειριστές αυτής της πολιτικής με απώτερο σκοπό το... ίδιον όφελος.

«ΓΓΑ και γενικά οι Ομοσπονδίες δε στέλνουν έγκαιρα τις επιχορηγήσεις. Αυτό το γεγονός δημιουργεί τις προϋποθέσεις, το άλλοθι στους παράγοντες των σωματείων και ζητάνε χρήματα από τους γονείς. Η ευθύνη των σωματείων είναι μεγάλη, γιατί αντί να μαζευτούν και δυναμικά να διεκδικήσουν χώρους, χρήματα, γενικά καλύτερους όρους γύμνασης από την Πολιτεία, μεταφέρουν αυτό το βάρος στις πλάτες των γονιών. Αυτή δυστυχώς είναι η εικόνα του σημερινού ερασιτεχνικού αθλητισμού, ο οποίος σταδιακά σβήνει. Παιδιά δεν υπάρχουν, υποδομές ανύπαρκτες, τι να κάνουν οι προπονητές; Ολες τους οι φιλοδοξίες τινάζονται στον αέρα».

Η εξήγηση για όλα αυτά απλή: «Υπάρχει κατά τη γνώμη μου μια εξήγηση. Ο αθλητισμός είναι μια τεράστια πίτα, στην οποία το ιδιωτικό κεφάλαιο πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, λογικό λοιπόν είναι να σπρώχνει τον αθλητισμό προς αυτή την κατεύθυνση. Ηδη τα δημοτικά γυμναστήρια περνάνε στα χέρια ιδιωτών και οι δημότες πληρώνουν για την άθλησή τους π.χ. ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Λάρισας δεν έχει διεκδικήσει τα τελευταία χρόνια από τη ΓΓ Αθλητισμού ούτε ένα ευρώ. Ολα τα πληρώνουν οι δημότες»...

  • Αύριο το Β' μέρος

Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ