Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΡΑΝΤΟΒΑΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
Φανερό το δόσιμό του από τη σερβική κυβέρνηση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η απόδειξη για τα «ανταλλάγματα» που έλαβε η Σερβία (για το άνοιγμα της πορείας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ) με την παράδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς ήρθε πολύ γρήγορα από τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών της φιλοϊμπεριαλιστικής κυβέρνησης της Σερβίας, «σοσιαλιστή» Ιβίτσα Ντάτσιτς που δήλωσε σύμφωνα με το σερβικό Τύπο: «η υπηρεσία πληροφοριών τον προστάτευε, η υπηρεσία πληροφοριών τον παρέδωσε τώρα». Επίσης, ο επικεφαλής της επιτροπής για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (δηλαδή το παράνομο ΝΑΤΟικό δικαστήριο), Ρασίμ Λιάγιτς, έσπευσε να υποστηρίξει ότι «η πολιτική βούληση για συνεργασία με το ΔΠΔ» υπήρχε και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ χαρακτήρισε ως «άδικες και αβάσιμες» τις κατηγορίες, βάσει των οποίων η Σερβία δεν είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το ΔΠΔ καθώς, όπως υποστήριξε, μέχρι σήμερα με τη... συνδρομή της Σερβίας 44 υπόδικοι έχουν παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο ίδιος ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, εξέφρασε την πρόθεση να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του στο δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ενάντια στις κατηγορίες που του επιρρίπτουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ιμπεριαλιστές για «εγκλήματα πολέμου και διάπραξη γενοκτονίας». Κατηγορίες όπως η λεγόμενη «σφαγή της Σρεμπένιτσα» το 1995, που στο πέρασμα των χρόνων αποδείχτηκε ότι ήταν μια καλοστημένη προβοκάτσια ενώ αυτοί που διαμέλισαν την Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, οι ηγέτες των ιμπεριαλιστών, εμφανίζονται ως οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο που αυτό το παραμύθι πλέον έχει καταρριφθεί.

Πάντως ο δικηγόρος του Κάρατζιτς, Σβέτοβαρ Βούγιατσιτς, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει παρόμοια τακτική με αυτή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που υπερασπίστηκε μόνος του τον εαυτό του στο δικαστήριο της Χάγης. Πρόσθεσε ότι ο Κάρατζιτς βρίσκεται σε καλή ψυχική και φυσική κατάσταση, πως «υπερασπίζεται τον εαυτό του με τη σιωπή» στους ανακριτές και πως «βιάζεται να ξεκινήσει τον αγώνα του προσδοκώντας ότι η αλήθεια και η δικαιοσύνη τελικά θα επικρατήσουν», ενώ ζήτησε χτες να κουρευτεί και να ξυριστεί, ξαναβρίσκοντας έτσι την παλιά του όψη.

Πάντως, ο Βούγιατσιτς υπογράμμισε πως θα περιμένει την Παρασκευή - τελευταία μέρα της νόμιμης διορίας - για να ασκήσει έφεση κατά της εντολής έκδοσης του Κάρατζιτς, ενώ παράλληλα η οικογένειά του έχει ζητήσει να της επιτραπεί να βγει από τη Βοσνία για να τον επισκεφθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδόθηκε στη Χάγη ο στρατηγός Μλάντιτς(2011-06-01 00:00:00.0)
Δικαστήριο με προτίμηση στις καταδίκες Σέρβων...(2009-11-01 00:00:00.0)
Προς παράταση... ως το 2012(2008-12-19 00:00:00.0)
Σχέδιο δολοφονίας υπουργού υπό τις νέες πιέσεις των ΗΠΑ...(2004-09-24 00:00:00.0)
Με μυστικό ένταλμα συνέλαβαν και φυλάκισαν Σερβοβόσνιο(2002-07-09 00:00:00.0)
Εθελουσίως «παραδόθηκε» η Πλάβσιτς(2001-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ