Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΥΑΘ - ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΑΕΒΕ
Διευρύνεται η εμπορευματοποίηση του νερού

Eurokinissi

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και Μακεδονίας - Θράκης με θέμα τη συμφωνία της ΕΥΑΘ ΑΕ με τη Μαλαματίνα ΑΕΒΕ για τη δημιουργία μονάδας εμφιαλωμένου νερού από τις πηγές της Αραβησσού, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου.

Στο κείμενο σημειώνεται: «Είναι γνωστό ότι η δημόσια επιχείρηση ΕΥΑΘ ΑΕ υδροδοτεί από τις πηγές Αραβησσού του Δήμου Κύρρου του Νομού Πέλλας, την περιοχή Θεσσαλονίκης. Αυτός ήταν ο σκοπός της ίδρυσής της.

Με ευθύνη των κυβερνήσεων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) εισήχθη στο ΧΑΑ, λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε βάρος των καταναλωτών, αλλά και των εργαζομένων σ' αυτή.

Μάλιστα, 5% του μετοχικού κεφαλαίου κατέχει η γαλλική πολυεθνική Suez που ελέγχει μονοπωλιακά την υδροδότηση πολλών πόλεων διαφόρων χωρών και δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για την ΕΥΑΘ.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ προωθεί, σε συνεργασία με τη Μαλαματίνα ΑΕΒΕ, τη δημιουργία μονάδας εμφιαλωμένου νερού από τις πηγές της Αραβησσού, δηλαδή από εκεί που υδροδοτείται η περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Την ώρα που ο λαός της Θεσσαλονίκης πληρώνει πανάκριβα το νερό, για να αυξάνεται η κερδοφορία της ΕΥΑΘ ΑΕ, ώστε να προωθηθεί η εξαγορά της από την πολυεθνική Suez, η διοίκηση της εταιρείας, με την κάλυψη της κυβέρνησης, εμπορευματοποιεί ακόμη περισσότερο το νερό και τις πηγές της Αραβησσού. Σ' αυτές τις διεργασίες συμμετέχει και ο Δήμος Κύρρου.

Το νερό όμως είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από δημόσιο οργανισμό, με σύγχρονο δίκτυο και συνεχή έλεγχο για την ποιότητά του, και σε χαμηλή τιμή.

Η ΕΥΑΘ αυτό τον σκοπό πρέπει να υπηρετεί, απαλλαγμένη από το ΧΑΑ και μετόχους και να μη λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

-- Αν θα παρέμβει, ώστε να σταματήσει η συμφωνία μεταξύ ΕΥΑΘ ΑΕ και Μαλαματίνας ΑΕΒΕ.

-- Αν η ΕΥΑΘ ΑΕ θα επανέλθει αποκλειστικά κάτω από το δημόσιο έλεγχο και θα λειτουργεί με κοινωνικά κριτήρια προς όφελος του λαού της Θεσσαλονίκης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ