Κυριακή 20 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λόγια, μουσικές, «ταξίδια»

Η περιπέτεια του Μάνου Ελευθερίου με το τραγούδι άρχισε πριν από 47 χρόνια, το 1961, όταν ο φίλος του Βαγγέλης Καπετανάκης του 'γραψε στα Γιάννενα όπου υπηρετούσε, να γράψει μερικά τραγούδια για τον συνθέτη Κώστα Καπνίση, ο οποίος τότε μεσουρανούσε. «Μάλλον έγραψα, μάλλον τα 'στειλα», εξομολογείται ο ίδιος. «Δε θα άρεσαν. Αρεσε όμως σ' εμένα η περιπέτεια. Σ' αυτήν την περίοδο των Ιωαννίνων έγραψα και τέσσερα τραγούδια, τα οποία αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης στην ενότητα των "Λαϊκών"». Ο σπουδαίος στιχουργός, που έχει βάλει την ανεξίτηλη σφραγίδα του στο ελληνικό τραγούδι, επί πέντε δεκαετίες, μας χαρίζει απλόχερα τραγούδια σπουδαία, που μιλούν για τα πάθη και τους πόθους των ανθρώπων, για τα όνειρα και τις αγωνίες τους... Ο ουσιαστικός, αφηγηματικός του λόγος αναβλύζει από το άλμπουμ με τίτλο «Πάντα κάτι μένει» - με 13 νέα τραγούδια του, μελοποιημένα από νεότερους συνθέτες - που κυκλοφόρησε στη σειρά βιβλίων - CD «Αξιος λόγος» (σε επιμέλεια Γιώργου Νταλάρα και Μιχάλη Κουμπιού). Τα τραγούδια μελοποίησαν οι Γιώργος Ανδρέου, Στέργιος Γαργάλας, Χρήστος Θηβαίος, Γιώργος Καζαντζής, Νικόλας Κουμπιός, Κώστας Λειβαδάς, Σωκράτης Μάλαμας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Σταύρος Σιόλας, Διονύσης Τσακνής. Τα ερμηνεύουν οι Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μελίνα Κανά, Γιάννης Κούτρας, Κώστας Μακεδόνας, Σωκράτης Μάλαμας, Γιώργος Νταλάρας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Σταύρος Σιόλας, Μπάμπης Στόκας, Ελένη Τσαλιγοπούλου.

***


Δημιουργικό καρπό της συνάντησης του ταλαντούχου τραγουδοποιού Θανάση Παπακωνσταντίνου με τον Διονύση Σαββόπουλο αποτελεί ο δίσκος «Ο Σαμάνος», που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Μια δουλειά που έρχεται στον απόηχο της πετυχημένης συνεργασίας των δύο καλλιτεχνών τον περασμένο χειμώνα στη μουσική σκηνή, περιλαμβάνοντας καινούρια τραγούδια, αλλά και διασκευές παλιότερων και αγαπημένων, που ερμηνεύει ο Δ. Σαββόπουλος - ένα τραγούδι, τον υπέροχο «Μεθυστή», ερμηνεύουν ο Γιάννης Χαρούλης και ο Θ. Παπακωνσταντίνου (ο τραγουδοποιός ακούγεται και στο «Σαν Αστραπή»). Ενα «οδοιπορικό» που σκορπά συγκινήσεις, με «σταθμούς» άλλοτε το Ασπρομόντε της Κάτω Ιταλίας, κι άλλοτε τις «συναντήσεις» με τον Φορτίνο Σαμάνο στο Μεξικό και τον Βασίλη Τσιτσάνη στο «Ζεϊμπέκικο της Κυριακής». Τους συνοδεύει μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών, όπως οι Βάσω Δημητρίου, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Satnam Ragmotra, Jimmy Mahlis, Πέτρος Κούρτης, Ηρακλής Βαβάτσικας, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Σωκράτης Σινόπουλος, Βαγγέλης Σκούρας κ.ά.

***

«Αν έχει όνομα η σιωπή το πούσι φέρνει δάκρυ / σαν τη σκιά που ακροβατεί και τρίζει το κρεβάτι / σκοπιά στων άστρων τη βροχή και πού να κλείσεις μάτι.../ Ποιο χρώμα σπάει τη μοναξιά και βλαστημάς το αύριο/ δε βρίσκουν πόρτα τα κλειδιά, θρανία στο προαύλιο/ με αναστολή τρέχει η ζημιά, εξόριστοι στο Λαύριο... / Βάψε την άμμο με κρασί, τα βράχια να μεθύσω/ είναι αργά τόσο αργά κι αν θες θα σ' αγαπήσω/ φυσάει σκουριά σε μια σπηλιά τη δίψα σου θα σβήσω...». Ενα από τα ομορφότερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει τα τελευταία χρόνια ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, το «Φυσάει σκουριά», δεσπόζει στον καινούριο δίσκο του αγαπημένου τραγουδιστή με τίτλο «Βατόμουρα», τον οποίο υπογράφει τόσο στο στίχο όσο και στη μουσική ο Σταμάτης Μεσημέρης. Ενα κομμάτι, που φέρνει την «αύρα» της μεγάλης ερμηνευτικής ικανότητας του Β. Παπακωνσταντίνου μαζί με τη γνώριμη ευαισθησία και δύναμη που μας έχει χαρίσει πολλές πολλές φορές. Γενικότερα, πρόκειται για ένα άλμπουμ με ανατρεπτική διάθεση στο στίχο, που περιλαμβάνει κομμάτια διαφορετικά μεταξύ τους ως προς τη μουσική, παρότι κυριαρχεί το ροκ ύφος. Ανάμεσά τους τα οργισμένα «Να καούν», ο «Κουμπάρος», το «Ντου» και τα ομότιτλα «Βατόμουρα». Το CD συνοδεύεται από DVD με αποσπάσματα από τις ηχογραφήσεις ορισμένων τραγουδιών στο στούντιο.

***

Τα είκοσι χρόνια του στο τραγούδι από την πρώτη εμφάνισή του με τους «Λαθρεπιβάτες» γιορτάζει ο Γιάννης Νικολάου με το νέο του CD «Δε φταίω εγώ που μεγαλώνω», το οποίο περιλαμβάνει δέκα τραγούδια από όλη αυτή τη διαδρομή σε καινούριες ηχογραφήσεις, καθώς και τέσσερα καινούρια. Ενας δίσκος που «ταξιδεύει» στις μουσικές μεταλλάξεις του ανήσυχου τραγουδοποιού από το ροκ του '90 μέχρι την έκρηξη του έντεχνου, παραδοσιακού και έθνικ ήχου. Μεταξύ άλλων ακούγονται: το τραγούδι «Κρυμμένο» με τη συμμετοχή της σοπράνο Βίκυ Σκλαβενίτου, το ντουέτο του με το φίλο και συνοδοιπόρο του, Παντελή Θαλασσινό «Νύχτα γλυκιά καλοκαιριού», η εξαιρετική ερμηνεία του Πάνου Κατσιμίχα στο χιλιοτραγουδισμένο «Δε φταίω εγώ που μεγαλώνω» και η αφιερωμένη στους «Beatles» μπαλάντα «Για τα τραγούδια ευχαριστώ».

***

Με το διπλό live άλμπουμ του Μπάμπη Στόκα «Τραγουδήστε, μην ντρέπεστε», εγκαινιάζεται η νέα ετικέτα «7» της «Λύρα». Ο τραγουδιστής που συνέδεσε τ' όνομά του με μεγάλες επιτυχίες των «Πυξ Λαξ», παρουσιάζει ένα ανθολόγιο αγαπημένων του τραγουδιών. Λαϊκά («Τα πήρες όλα», «Πάρε τα χνάρια» κ.ά.), έντεχνα («Δε λες κουβέντα», «Ομορφη πόλη»), παραδοσιακά («Στο 'πα και στο ξαναλέω»), αλλά και τραγούδια της γενιάς του («Ανόητες αγάπες», «Νότος», «Μάσκες») μαζί με τις μεγάλες επιτυχίες των «Πυξ Λαξ» («Φωτιά», «Τι είναι αυτό που μας χωρίζει», «Πούλα με», «Λένε για μένα», «Γιατί», «Ο βασιλιάς»). Το άλμπουμ είναι ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος που παρουσίασε στο «ZOOM» της Πλάκας.


Ρ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ