Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗ «LADY FASHION»
Με τον αγώνα τους βγήκαν νικητές

Να πληρώσει τα μεροκάματα υποχρέωσαν τον εργοδότη χτες οι εργαζόμενοι

Από την πορεία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης των μεταναστών εργατών
Από την πορεία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης των μεταναστών εργατών
Η αγωνιστική ενότητα των μεταναστών εργατών της «Lady Fashion», η ταξική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση που εκφράστηκε στην πράξη όλο το προηγούμενο διάστημα από το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, από τους κομμουνιστές που έδωσαν τη μάχη στο πλευρό τους, έφερε τη νίκη. Χτες το μεσημέρι, ο εργοδότης της βιοτεχνίας ιματισμού «LADY FASHION», στο Βοτανικό αναγκάστηκε να πληρώσει όλους τους εργάτες. Από σήμερα το πρωί οι εργάτες, με όπλο την ενότητά τους, μπαίνουν για δουλειά με το κεφάλι ψηλά. Μπαίνουν για δουλειά με πλούσια εφόδια: την εμπειρία του αγώνα, της ταξικής ενότητας και της αλληλεγγύης.

Νέα κινητοποίηση χτες

Οι 180 περίπου εργάτες χτες, και ενώ βρίσκονταν στη δεύτερη μέρα της επίσχεσης εργασίας, συγκεντρώθηκαν το πρωί, μετά από κάλεσμα του συνδικάτου τους, στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Λίγη ώρα αργότερα, στοιχήθηκαν πίσω από το πανό τους που έγραφε: «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενάντια στην ασυδοσία της "Lady Fashion"», σύνθημα που γραφόταν και στα αγγλικά και στα μπαγκλαντέζικα, και πραγματοποίησαν μια ιδιαίτερα μαχητική, γεμάτη ζωντάνια πορεία μέχρι το υπουργείο Απασχόλησης. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων της Αθήνας και του ΠΑΜΕ. Αντιπροσωπεία τους μαζί με εκπροσώπους του συνδικάτου και της ταξικής Ομοσπονδίας του κλάδου συναντήθηκαν με την υφυπουργό Απασχόλησης Σ. Καλατζάκου. Η αγωνιστική πίεση που ασκήθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες και η μάχη που δόθηκε, ανάγκασε την υφυπουργό να δεσμευτεί στο αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ από τον ΟΑΕΔ για όλους τους εργάτες της βιοτεχνίας που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Μετά το τέλος της συνάντησης και αφού ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ Δήμος Θεοδώρου ενημέρωσε για την εξέλιξη τους συγκεντρωμένους, τους κάλεσε «να είστε ενωμένοι, έτσι όπως είστε τώρα»! Υπογράμμισε ότι αυτή η ενότητα, η δράση του συνδικάτου και η εκφρασμένη αλληλεγγύη από τα άλλα σωματεία είναι αυτή που θα βάλει εμπόδια στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία. Και όπως ξεκαθάρισε, θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά ο εργοδότης να τρομοκρατήσει, έστω και έναν εργάτη. Λίγο νωρίτερα, ο Γιάννης Λιόκαρης γραμματέας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, εξέφρασε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατών.

Το λόγο πήραν οι εργάτες, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι αυτός ο αγώνας, δε θα έπαιρνε τέτοια χαρακτηριστικά, αν δεν είχαν στήριξη και συμπαράσταση. Μετά και την ολοκλήρωση της δυναμικής τους κινητοποίησης, οι εργάτες, μαζί με τους εκπροσώπους του συνδικάτου, ξεκίνησαν σύσσωμοι για τη βιοτεχνία, καθώς όπως είχε ειδοποιήσει ο εργοδότης, στη 1 το μεσημέρι θα πλήρωνε. Οπως και έγινε.

Αντεπιτέθηκαν αποφασιστικά στην τρομοκρατία

Η αποφασιστική παρέμβαση του συνδικάτου, όταν αποκαλύφθηκε η στυγνή εκμετάλλευση και τρομοκρατία των 180 περίπου εργατών στη βιοτεχνία, ήταν αυτή που άναψε τη σπίθα της αντίστασης. Η εργοδοτική τρομοκρατία που έφτασε και τα όρια της χρήσης ωμής βίας, με ξυλοδαρμό εργατών που τόλμησαν να πουν: όχι δουλειά την Κυριακή, που απαίτησαν τα λεφτά και την ασφάλισή τους, ήταν αυτή που φούντωσε τον αγώνα. Οι εργάτες ύψωσαν το ανάστημά τους με το θάρρος που τους έδωσε η δράση του συνδικάτου τους και η συμπαράσταση ολοένα και περισσότερων σωματείων. Η ολόπλευρη στήριξη του αγώνα τους από το ΚΚΕ. Εκαναν δική τους υπόθεση τον αγώνα όλες τις προηγούμενες μέρες και εξελίχθηκε με συγκεντρώσεις έξω από τη βιοτεχνία, με την επίσχεση εργασίας, με συγκεντρώσεις στο υπουργείο και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Απομόνωσαν οι ίδιοι όσους προσπάθησαν να τους διασπάσουν. Και από αυτόν τον αγώνα βγήκαν νικητές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ