Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
Αγώνας να μην παραδοθούν στους ιδιώτες

Τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση. Εκτακτη σύγκληση σήμερα της γενικής συνέλευσης των μετόχων, για να αποφασιστεί η παράδοση του ΣΕΜΠΟ στην «Cosco»

Απεργούν από χτες και μέχρι την Παρασκευή οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ ΑΕ και οι υπάλληλοι των λιμανιών της χώρας, εντείνοντας τη μάχη τους για να εμποδίσουν την εισβολή των μονοπωλιακών μεγαθηρίων στα λιμάνια της χώρας. Διαδικασία που προωθεί ακάθεκτη η κυβέρνηση της ΝΔ, με βάση το θεσμικό πλαίσιο που της «έστησε» το ΠΑΣΟΚ και ήδη παραδίδει το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ στην κινεζική πολυεθνική «Cosco». Μάλιστα, σήμερα συγκαλείται έκτακτα η γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού για να εγκρίνει την ανάδειξη της «Cosco» σε «ανάδοχο» του ΣΕΜΠΟ. Παράλληλα, η συνέλευση θα διαμορφώσει το καταστατικό του ΟΛΠ, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πολυεθνικής.

Στο πλαίσιο της επικίνδυνης για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνηση παραδίδει στην πολυεθνική την κύρια πύλη του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της χώρας, ενώ επιδιώκει μέχρι η πολυεθνική να πατήσει πόδι στο ΣΕΜΠΟ να έχει «καθαρίσει» με εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Προχτές στάλθηκε έγγραφο στους προϊστάμενους ότι καταργείται ο επίκουρος από τα μεγάλα οχήματα «ΟΣΜΕ» και τις νταλίκες! Δηλαδή καταργούν τον τρίτο (βοηθητικό) χειριστή στους δύο που λειτουργούν τα ΟΣΜΕ. Πρακτικά, με το μέτρο αυτό, μειώνεται η εργατική πόστα (ομάδα), αυξάνεται η εντατικοποίηση και υποβαθμίζονται τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να δυσφημίσει τον αγώνα των εργαζομένων, καθώς ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας χτες στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, έκανε λόγο για ...«συντεχνιακά συμφέροντα». «Εξακολουθούμε - είπε - να έχουμε πρόβλημα με τη λειτουργία των λιμανιών, διότι (....) έχουμε συντεχνιακά συμφέροντα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των λιμανιών». Και ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξουμε την πολιτική μας κάτω από την πίεση τέτοιων κοντόφθαλμων αντιδράσεων».

Να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια τους καλούν τους εργαζόμενους οι ταξικές δυνάμεις του χώρου, προβάλλοντας διεκδικητικό πλαίσιο για λιμάνια δημόσια, στην υπηρεσία του λαού. Να απομονώσουν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του χώρου ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, οι οποίες, πιστές στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας, υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις που αναγκάζονται να αποφασίσουν κάτω από την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων. Είναι ενδεικτικό ότι δεν προγραμμάτισαν απεργιακή συγκέντρωση, ενώ σε καταγγελίες εργαζομένων για απεργοσπαστικούς μηχανισμούς σε κάποιους χώρους δεν έκαναν καμία παρέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ