Τρίτη 15 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Εξέπνευσε μετά από 12 ώρες συνεχούς δουλειάς

Τρεις νεκροί εργάτες στην ίδια μονάδα από τον περασμένο Μάη. Η πολύωρη και εντατική εργασία, με την οποία καλύπτεται η έλλειψη προσωπικού, «λίπασμα» για την κερδοφορία των μετόχων της ΔΕΗ

Στη μαύρη λίστα των εργατών που αφήνουν τη ζωή τους «λίπασμα» για την κερδοφορία των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ, προστέθηκε ο 48χρονος Γιώργος Τινκλιανίδης, εργαζόμενος στον ΑΗΣ του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Ο θάνατός του δεν καταγράφεται στα εργατικά ατυχήματα, γιατί πέθανε στο σπίτι του, το βράδυ της Παρασκευής όταν τον πρόδωσε η καρδιά του μετά από 12 ώρες συνεχούς δουλειάς. Η λίστα θανάτου στη συγκεκριμένη μονάδα συμπλήρωσε ήδη 3 νεκρούς εργάτες από τον περασμένο Μάη. Κανένας τους δεν καταγράφηκε στους επίσημους πίνακες των νεκρών εργατών, διότι και οι τρεις πέθαναν αφού επέστρεψαν στο σπίτι μετά την εξαντλητική εργασία στη συγκεκριμένη μονάδα.

Η εντατικοποίηση της εργασίας και η 12ωρη απασχόληση, στη συγκεκριμένα μονάδα, που παράγει ρεύμα για τη λειτουργία των ορυχείων, είναι καθεστώς εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια. Με βάση το οργανόγραμμα θα έπρεπε να απασχολούνται 60 εργαζόμενοι και απέμειναν να δουλεύουν μόνο 45. Η δραματική έλλειψη προσωπικού καλύπτεται με 12ωρες βάρδιες, οι οποίες μάλιστα βγαίνουν και με επίσημο πρόγραμμα. Ετσι, για το μήνα Ιούλη π.χ. προβλέπεται 12ωρη εργασία για τις 16 από τις 23 εργάσιμες ημέρες.

Πέντε δωδεκάωρα σε δέκα μέρες

Ο 48χρονος Γ. Τινκλιανίδης, μέσα στις 10 ημέρες του Ιούλη είχε δουλέψει ήδη πέντε 12ωρα, από τα οποία τρία νυχτερινά (7 μ.μ. με 7 π.μ.) και δύο πρωινά (7 π.μ. με 7 μ.μ.) Μία από αυτές τις ημέρες σχόλασε από νυχτερινή βάρδια και τον κάλεσαν να εργαστεί στην απογευματινή, στις 3 μ.μ. Η καρδιά του δεν άντεξε την πίεση της δουλειάς, την εντατικοποίηση που συνειδητά έχει επιβάλει η ΔΕΗ ΑΕ στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του μικρότερου δυνατού κόστους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ