Κυριακή 13 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
«Οχημα» για αντιδραστικές «λύσεις»

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μαθήματα υποκριτικής και κουκουλώματος έδωσαν τις τελευταίες μέρες κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ γύρω από την υπόθεση «Ζήμενς», φτάνοντας στο σημείο να εμφανίζονται ως οι τιμητές της κάθαρσης και της εξυγίανσης!

Αντί να απολογούνται για τα 100 εκατομμύρια μίζες και τις «αιώνιες» συμβάσεις εξάρτησης από τα μονοπώλια, υποκρίνονται ότι τάχα η υπόθεση δεν τους αφορά γενικά ως κόμματα παρά μόνον ως «μεμονωμένα πρόσωπα».

Κορυφώνοντας μια εκστρατεία ξεπλύματος ευθυνών και αθώωσης της πολιτικής τους, προχώρησαν σε έναν παρατεταμένο βομβαρδισμό της κοινής γνώμης με θεσμικού χαρακτήρα προτάσεις, που σε καμία περίπτωση βέβαια δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος αλλά σε περιπτώσεις είναι και επικίνδυνες, αφού επιχειρούν παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων.

Τη Δευτέρα, ο Κ. Καραμανλής επανέφερε την πρόταση για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που θα μελετήσει τη θωράκιση τάχα του πολιτικού συστήματος από το μαύρο χρήμα... Την άλλη μέρα, ο Γ. Παπανδρέου έκανε ρελάνς, ζητώντας έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και την ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής... Τη μια ο Θ. Ρουσόπουλος παρουσίαζε ένα πακέτο μέτρων για τον έλεγχο τάχα της «Ζήμενς» και την άλλη ο ομόλογός του του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου πλειοδοτούσε, ζητώντας επανεξέταση όλων των συμβάσεων...

Ο στόχος της κακόγουστης όσο και ανιαρής θεατρικής παράστασης προφανής: Οι ένοχοι (φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί) του σκανδάλου, όχι μόνο να αθωωθούν αλλά και να πλασαριστούν, όσο αυτό είναι δυνατόν, στα μάτια της «κοινής γνώμης» ως μέρος της εξόδου από την κρίση. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Γ. Παπανδρέου στην επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «ο λαός περιμένει από τα δύο μας κόμματα, της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης» να δείξουν την πολιτική βούληση «για να ανατρέψουμε πρακτικές και λειτουργίες που υπονομεύουν κάθε έννοια διαφάνειας»...

Αντιδραστικές προτάσεις...

Το «παιχνίδι» όμως δεν παίζεται μόνο στο επίπεδο της δικομματικής κοκορομαχίας, για χάρη των εντυπώσεων. Την ίδια στιγμή, είναι ολοφάνερο ότι η υπόθεση «Ζήμενς» αξιοποιείται για να ωριμάσουν και να προωθηθούν αντιδραστικές ιδέες, όπως η παρέμβαση στο εσωτερικό των κομμάτων στο όνομα του ελέγχου των οικονομικών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Καραμανλής στην επιστολή που απέστειλε ξεκαθαρίζει ότι «βασικό αντικείμενο της Διακομματικής Επιτροπής προτείνουμε να είναι τα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων και συγκεκριμένα στη διαφάνεια των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους, με την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων...». Πρόκειται, βέβαια, για απαράδεκτη παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων που φτάνει μέχρι την ονομαστικοποίηση των εισφορών, στο πλαίσιο και των κατευθύνσεων της ΕΕ στο όνομα της αντιμετώπισης της «ριζοσπαστικοποίησης». Οπως ήταν αναμενόμενο, το ΚΚΕ απέρριψε επί της ουσίας την πρόταση του πρωθυπουργού, ανακοινώνοντας ότι δε συμμετέχει στη Διακομματική Επιτροπή.

...και πλασάρισμα σεναρίων

Στη «σκιά», επίσης, του σκανδάλου γίνονται προσπάθειες από συγκεκριμένους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους να λανσάρουν διάφορα σενάρια για τη μετεξέλιξη του δικομματισμού και τη δημιουργία νέων εφεδρειών για το σύστημα. Δεν είναι τυχαίες, από τη σκοπιά αυτή, οι επίμονες αναφορές συγκροτημάτων των ΜΜΕ για «κρίση του δικομματισμού» ή η καλλιέργεια μιας εικόνας ότι «ο δικομματισμός βουλιάζει», αξιοποιώντας και τις δημοσκοπήσεις.

Ηδη έχουν αρχίσει να βγαίνουν στο προσκήνιο και να μπαίνουν στη δοκιμασία της πράξης ορισμένα σενάρια, όπως της δημιουργίας νέου κόμματος. Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις «ανιχνεύεται» η δυνατότητα επιβίωσης ενός τέτοιου κόμματος που ορισμένοι το θέλουν «κόμμα των επιχειρηματιών», το οποίο, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, θα εμφανιστεί ως εκφραστής «των υγιών δυνάμεων» του τόπου σε αντιπαράθεση τάχα με τη «σαπίλα του υπάρχοντος πολιτικού κόσμου». Απώτερος στόχος είναι αυτό το κόμμα να «ρυμουλκήσει» το δικομματισμό σε πιο αντιδραστική πορεία. Δε θεωρείται τυχαίο ότι τη ρητορική περί «υγιών δυνάμεων» έχει υιοθετήσει ο «αντάρτης» της ΝΔ Π. Τατούλης...

Δεν είναι όμως το μόνο σενάριο για τη σταθερότητα και μακροημέρευση του δικομματισμού και την απορρόφηση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Η άκρως συντηρητική «Εστία» την περασμένη Τετάρτη, διαπιστώνοντας στο βασικό της θέμα «το αδιέξοδο του πολιτικού συστήματος», υποδεικνύει ως διέξοδο τη «διεύρυνση της κυβερνήσεως Καραμανλή με συμμετοχή σ' αυτήν στελεχών του ΠΑΣΟΚ». Στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή διέψευδε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή ότι έχουν γίνει παρασκηνιακές κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο ορισμένες πληροφορίες επιμένουν ότι έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις σε κάποια (πρώην;) στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, στο «τραπέζι» των αρχιτεκτόνων του πολιτικού συστήματος παραμένουν σταθερά και άλλες, πιο «αποτελεσματικές» λύσεις, όπως η συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, που σφυγμομετρούνται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σύστημα θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλες τις εφεδρείες του, ενόψει της «δύσκολης συγκυρίας» στην οικονομία, σύμφωνα με την κομψή έκφραση που χρησιμοποίησε ο Γ. Αλογοσκούφης, για να περιγράψει τα προεόρτια μιας επερχόμενης «ύφεσης». Η κυβέρνηση διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Στο χαιρετισμό του, στο ΕΒΕΑ, ο Κ. Καραμανλής έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις και υποχωρήσεις στην εφαρμοζόμενη πολιτική «των μεταρρυθμίσεων», παρουσιαζόμενος ως εγγυητής της υπερκερδοφορίας των μονοπωλίων. Θέλοντας ταυτόχρονα να πείσει ότι μπορεί να διασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή», έχει ξεκινήσει ήδη μια ενορχηστρωμένη προπαγανδιστική εκστρατεία με βασικό σλόγκαν ότι η μοναδική έγνοια της κυβέρνησης είναι η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων!

Σε ό,τι αφορά την ουσία του σκανδάλου «Ζήμενς», οι τελευταίες αποκαλύψεις - λίγο προτού έρθουν και πάλι τα σαΐνια της αμερικανικής εταιρείας δικηγόρων «Ντεμπεβουάζ και Πλίμπτον» - επιβεβαίωσαν τη γνωστή αλήθεια ότι οι μίζες είναι ενσωματωμένες στις συμβάσεις που υπογράφουν οι κυβερνήσεις με τις πολυεθνικές. Συμβάσεις που είναι γραμμένες «διά χειρός» των εταιρειών και τους διασφαλίζουν ότι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι ό,τι και αν γίνει. Εννοείται ότι οι συμβάσεις είναι νομότυπες και είναι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι από την επανεξέταση που ζητά το ΠΑΣΟΚ. Πιο κοντά στην πραγματικότητα κινείται ο γαλάζιος βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος που αναρωτήθηκε με νόημα: «Εχετε την εντύπωση ότι μία σύμβαση η οποία έχει περάσει απ' το Ελεγκτικό Συνέδριο του κράτους και έχει περάσει και από τις ενστάσεις, όποιες υπήρχαν, μπορεί εκ των υστέρων να βγει παράνομη;», συμπληρώνοντας ότι «οι συμβάσεις, εάν ελεγχθούν, εκτιμώ ότι θα βγουν εξαιρετικά εντάξει»...

Αξίζει, όμως, να επισημανθεί ότι η γερμανική εταιρεία δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Επιστράτευσε, για παράδειγμα, το Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας Μιχ. Γκλος, ο οποίος μετά τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Τετάρτη με τον Γ. Αλογοσκούφη αναφέρθηκε, δίχως να ερωτηθεί, στο θέμα της «Ζήμενς», για να δηλώσει με νόημα: «H νέα ηγεσία της "Ζήμενς" είναι άξια πλήρους εμπιστοσύνης... Νομίζω ότι πρέπει να βλέπουμε μπροστά με θετικό τρόπο το μέλλον».

Το μέλλον, όμως, διαγράφεται ζοφερό για τους εργαζόμενους και το λαό αν δεν αποφασίσουν ότι είναι καιρός να απολαμβάνουν οι ίδιοι τον πλούτο που παράγουν και όχι οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...στις αθλιότητες που αναπαράγουν(2009-08-25 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση για το... «εύρος» των μιζών(2009-08-12 00:00:00.0)
Αναμένονται στοιχεία από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών(2009-04-22 00:00:00.0)
Ανταλλαγή επιστολών συναίνεσης με Γ. Παπανδρέου(2008-07-18 00:00:00.0)
Συναινετικό «ξέπλυμα» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ(2008-07-11 00:00:00.0)
Κοκορομαχίες...(2008-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ