Σάββατο 12 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΙΘΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Πυρκαγιά με πολλά ερωτηματικά

Ανακοίνωση της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ

Από την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στη Σιθωνία

Motion Team

Από την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στη Σιθωνία
Σήμα κινδύνου αλλά και αποκάλυψης των κυβερνητικών ανεπαρκειών αποτελεί η χτεσινή πυρκαγιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής, εξαιτίας της οποίας κάηκαν περίπου 15 στρέμματα δάσους και απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές και κάμπινγκ. Πρόκειται για μια φωτιά ιδιαίτερα ύποπτη που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, αφού εκδηλώθηκε σε εκτάσεις που διεκδικούνται από μοναστήρια και επιχειρηματίες. «Για πολλοστή φορά η πολύπαθη Χαλκιδική γίνεται στόχος εμπρηστών και καταπατητών, θύμα της επίσημης κυβερνητικής πολιτικής που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, δεν ενισχύει τις δυνάμεις πυρόσβεσης και αφήνει εκτεθειμένους τους πυροσβέστες», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι στην ακτή Καβουρότρυπες Πορτοκάλι. Εφτασε σε απόσταση 150 μέτρων από το κάμπινγκ στο Πλατανίτσι. Στη μάχη για την κατάσβεσή της «μπήκαν» εθελοντικές ομάδες και κάτοικοι. Και για ώρα πάλευαν μόνοι με τις φλόγες. Η ανεπάρκεια των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών αποκαλύφθηκε περίτρανα αφού στην περιοχή υπήρχε μόνο ένα περιπολικό όχημα. Η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων από το Νέο Μαρμαρά όπου εδρεύει πυροσβεστικό κλιμάκιο και από τον Πολύγυρο, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα, εξαιτίας της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης. Ακόμη και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης καθυστέρησαν, αφού σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων έφτασαν μία ώρα αργότερα. Συνολικά συμμετείχαν στην επιχείρηση 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, 17 οχήματα με 90 πυροσβέστες και 3 πεζοπόρα τμήματα. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο νωρίς το απόγευμα.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους του νομού να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση άμεσα και ουσιαστικά μέτρα. Να απαιτήσουν αγωνιστικά: Κατάργηση των αντιδασικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα δάση είναι δημόσια λαϊκή περιουσία. Απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στα δάση - δήμευση υπέρ του δημοσίου κάθε ιδιωτικής δράσης σ' αυτά. Αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων. Μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών, άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δυνάμεων πυρόσβεσης. Ο αγώνας αυτός για να έχει αποτελέσματα πρέπει να είναι ενταγμένος στην πάλη για ριζικές αλλαγές.

Στα άλλα μέτωπα

Αρκετές αλλά όχι σημαντικές - σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής - ήταν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν χτες σε διάφορες περιοχές της χώρας οι οποίες και τέθηκαν υπό έλεγχο νωρίς το απόγευμα. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Λέπραιο Ζαχάρως έκαψε ξερά χόρτα και καμένες ελιές από πέρσι ενώ χαμηλή βλάστηση κατέκαψε η φωτιά στην Ανω Κερασιά Μαγνησίας. Τέλος, υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που ξέσπασε στο 25ο χλμ της Αθηνών - Σουνίου, στο ύψος της Βουλιαγμένης.

Σε φυλάκιση δύο χρόνων με αναστολή καταδικάστηκε ένας Ρουμάνος ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση, σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Τσακάλι του Δήμου Αυλώνα προχτές το μεσημέρι. Ο κατηγορούμενος είχε προσαχθεί από συνοριοφύλακες αφού στην κατοχή του είχαν βρεθεί 16 αναπτήρες και 1 μπουκάλι καθαρό οινόπνευμα. Στη συνέχεια συνελήφθη από άνδρες της Πυροσβεστικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ