Σάββατο 12 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ
Πρέπει να προστατευτεί στην ολότητά του

Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πολιτισμού, με θέμα τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Κώστας Καζάκος, Λίλα Καφαντάρη, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαυρίκος και Εύα Μελά.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται: «Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου είναι από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής. Εχει το 50% του πευκοδάσους της Αττικής και εκτείνεται σε 26.000 στρέμματα. Από τα 26.000 στρέμματα τα 7.000 είναι απολύτου προστασίας (πυρήνας) και καλύπτει εκτός του πευκοδάσους και αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους.

Τα «κροκοδείλια δάκρυα» της κυβέρνησης για το περιβάλλον δεν μπορούν να κρύψουν τη σκοπιμότητα της ανεπάρκειας της συνολικής προστασίας του Εθνικού Δρυμού. Ενώ έχουν επισημανθεί κατ' επανάληψη τα κενά στο Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Λαυρίου, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο ενίσχυσης σε μόνιμο προσωπικό, αλλά και ανάλογο τεχνολογικό εξοπλισμό. Τα χρήματα που δίνονται για την πυροπροστασία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τα τεράστια κενά.

Τα κενά έχουν ως αποτέλεσμα τη μη διάνοιξη δασικών δρόμων μέχρι και τα τέλη Μάη, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το τέλος Μάρτη. Ενώ η αντιπυρική προστασία του Δρυμού έχει παραχωρηθεί στην ουσία στον εθελοντισμό. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπορεί να καλύψει με επάρκεια την όλη περιοχή και σε περίπτωση πυρκαγιάς φεύγουν από την περιοχή όλα τα οχήματα σε μεγάλες αποστάσεις και παραμένει μόνο ένα!

Στις 29 Μάη 2008 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Λαυρίου μια περιβαλλοντική μελέτη, η οποία έχει σκοπό όχι τη διεύρυνση του πυρήνα, αλλά τη μεταφορά του. Η συγκεκριμένη μελέτη, όπως είπε ο Δήμαρχος έγινε με περιβαλλοντικούς αλλά και οικονομικούς όρους και όπως αποκάλυψε το ΥΠΕΧΩΔΕ περιμένει πώς και πώς αυτή τη μελέτη, γιατί θέλει τη μετατόπιση του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, για να περάσει ο μεγάλος περιφερειακός δρόμος του Λαυρίου που θα καταλήγει στο Σούνιο. Η μεταφορά του πυρήνα του Δρυμού εξυπηρετεί και άλλα οικονομικά συμφέροντα που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Τέτοιου είδους μελέτες δεν μπορούν να γίνονται από ιδιώτες, αλλά είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Η μελέτη, η οποία και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Λαυρίου, είναι γνωμοδοτική και αποστέλλεται στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων & ΠΕΧΩΔΕ με έτοιμο προσχέδιο ΠΔ, στο οποίο γίνεται λόγος για αλλαγή του ΠΔ του 1974.

Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου πρέπει να προστατευτεί στην ολότητά του. Να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στην Πυροσβεστική και το Δασαρχείο και να επανδρωθούν με τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό. Ο πυρήνας του Δρυμού να μην μετατοπιστεί και η πιθανότητα διεύρυνσής του να εξεταστεί με βάση επιστημονικά δεδομένα. ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι υπουργοί:

1. Εχουν σχέση τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΕΧΩΔΕ ή Πολιτισμού με τη συγκεκριμένη μελέτη;

2. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου να προστατευτεί από καταπατητές και εμπρηστές; Προτίθεται να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να παραμείνει (και πιθανά να διευρυνθεί) ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Σουνίου;

3. Τι συγκεκριμένα μέτρα θα παρθούν για την ουσιαστική αύξηση του μόνιμου προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου, ώστε να υπάρχει πλήρης προστασία του Εθνικού Δρυμού;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ