Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατηγορηματικό «Οχι» στην καύση των σκουπιδιών

Ανακοίνωση - καταγγελία, με αφορμή τα σχέδια λειτουργίας εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Επισκοπής

Την πλήρη και κατηγορηματική του αντίθεση στη δημιουργία εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας (καύσης) των απορριμμάτων της Κρήτης είτε αυτό γίνει στην περιοχή της Επισκοπής είτε οπουδήποτε αλλού, τονίζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

«Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι θέμα κατεξοχήν πολιτικό. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια πολιτική διαφορετική από αυτήν που ακολουθείται σήμερα, που στο επίκεντρό της θα έχει τις λαϊκές ανάγκες, την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μια πολιτική που θα εξυπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του και όχι την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνο μ' αυτήν την πολιτική μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά και το θέμα της διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων», τονίζει το ΚΚΕ.

Καταγράφοντας μία προς μία τις οδυνηρές επιπτώσεις που προκύπτουν από την καύση των σύμμεικτων αποβλήτων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, το ΚΚΕ προσθέτει μια ακόμα παράμετρο σε σχέση με τη «λύση» του εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας (καύση) που προτείνουν (Περιφέρεια Κρήτης, ΕΣΔΑΚ, μελέτη Πολυτεχνείου Κρήτης ). Οπως υπογραμμίζει, η «λύση» αυτή συνεπάγεται την πλήρη τεχνολογική εξάρτηση από την πολυεθνική εταιρεία κατασκευής. «Ωφελεί μόνο τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που προωθούν την καύση των απορριμμάτων και αυτά που μέσω των ΣΔΙΤ θα αναλάβουν τη λειτουργία του εργοστασίου. Κάτω από τις πιέσεις αυτών ακριβώς των συμφερόντων η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική ΕΕ προχώρησε πρόσφατα στην αναθεώρηση οδηγίας - πλαίσιο για τα απόβλητα με το πρόσχημα ότι με την καύση μπορεί να παραχθεί ενέργεια, ενισχύοντας τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή εργοστασίων καύσης».

Τέλος, για τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι πεντακόσιες θέσεις εργασίας, που υπόσχονται στους κατοίκους των περιοχών όπου θα εγκατασταθεί η μονάδα αυτή, είναι γράμμα κενό από τη στιγμή που τίποτα δεν μπορεί να δεσμεύσει το κεφάλαιο από πού θα είναι οι εργαζόμενοι που χρειάζεται και σε τι συνθήκες εργασίας θα δουλεύουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ