Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Προειδοποιήσεις και καταγγελίες

ΜΟΣΧΑ - ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.--

Πραγματική απειλή για τη σταθερότητα στο Νότιο Καύκασο αποτελούν οι ενέργειες της Γεωργίας στις περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και κινδυνεύουν να οδηγήσουν την περιοχή στα πρόθυρα μιας νέας ένοπλης σύρραξης με απρόβλεπτες συνέπειες, προειδοποίησε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του. Επιπλέον, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «καλύπτουν τις προκλήσεις» της Γεωργίας στις περιοχές της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Γεωργία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις. «Αυτοί που παρά τα γεγονότα προσπαθούν να μη συνειδητοποιούν τον κίνδυνο και δέχονται να καλύπτουν αυτούς που προκαλούν, κατηγορώντας για όλα τη Μόσχα, προσφέρουν κακή υπηρεσία στη γεωργιανή κυβέρνηση», ενθαρρύνοντάς τη να πιστεύει ότι «όλα είναι επιτρεπτά», υπογραμμίζεται. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από τη Μόσχα να τηρήσει μια «ουδέτερη» στάση και να παίξει έναν ειρηνευτικό ρόλο στην κρίση ανάμεσα στη Γεωργία και τις συγκεκριμένες πρώην γεωργιανές Δημοκρατίες.

Στο μεταξύ, ο υποδιοικητής του γεωργιανού στρατού, Ζούραμπ Ποσκχούα ανακοίνωσε χτες ότι 4 μαχητικά αεριωθούμενα των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων παραβίασαν την Τρίτη τον εναέριο χώρο της Γεωργίας στην αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας, πάνω από το Σχίνβαλιρ για περίπου 40 λεπτά, προσθέτοντας ότι «η περίπτωση αυτή διαφέρει από όλες τις άλλες που έχουν συμβεί στο παρελθόν, καθώς τα μαχητικά αεριωθούμενα συνιστούν απειλή όχι μόνον για τον πληθυσμό της περιοχής, αλλά και για τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας, καθώς μερικοί διεθνείς αεροδιάδρομοι περνούν πάνω από αυτήν την περιοχή».

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι κατηγορίες εκ μέρους της Γεωργίας για σκόπιμη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή εκ μέρους της Ρωσίας «προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τα πραγματικά προβλήματα».

Τέλος, η Αμπχαζία ανακοίνωσε χτες ότι τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον της θέσης των ΗΠΑ στο θέμα της κατάστασης στην περιοχή σημειώνοντας ότι «χωρίς τη συμμετοχή μας, χωρίς τη συμφωνία μας, δεν μπορεί κανείς να μας επιβάλει μια ρύθμιση οποιουδήποτε θέματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ