Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Πυραυλικές δοκιμές

Από τη δοκιμή πυραύλου

Associated Press

Από τη δοκιμή πυραύλου
ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΤΟΚΙΟ.--

Σειρά πυραυλικών δοκιμών πραγματοποίησε, χτες ξημερώματα, το Ιράν, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Κατά τις δοκιμές εκτοξεύτηκαν πύραυλοι Σαχάμπ 3, ικανότητας φορτίου ενός τόνου και βεληνεκούς 2.000 χιλιομέτρων, «ικανού να πλήξει το Ισραήλ», όπως αναφέρθηκε, ενώ παράλληλα εκτοξεύτηκαν και πυρά αρκετών πυραύλων εδάφους - εδάφους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Ρίφθηκαν συνολικά εννέα πύραυλοι και εκτός από των Σαχάμπ 3, έγιναν ρίψεις πυραύλων τύπου Ζελζάλ με βεληνεκές 400 χλμ. και Φάτεχ βεληνεκούς 170 χλμ.

Οι δοκιμές έγιναν στα πλαίσια των «ναυτικών ασκήσεων των Φρουρών της Επανάστασης», που πραγματοποιούνται στον Κόλπο με την επωνυμία Μεγάλος Προφήτης ΙΙΙ για να «βελτιώσουν τις μαχητικές ικανότητες μονάδων που χειρίζονται βαλλιστικούς πυραύλους και των ναυτικών δυνάμεων».

Στόχος των ασκήσεων, όπως δήλωσε ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσέιν Σαλάμ είναι να αποδείξουν ότι ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν είναι έτοιμος να προασπίσει την ακεραιότητα της χώρας, σημειώνοντας ότι «οι πύραυλοί μας είναι έτοιμοι και εκτοξευτούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε, με ταχύτητα και με ακρίβεια. Ο εχθρός δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του. Οι στόχοι του είναι υπό τον έλεγχό μας».

Η Ουάσιγκτον καταδίκασε το γεγονός και χαρακτήρισε τις δοκιμές «προκλητικές», με τον ισχυρισμό ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η διεθνής κοινότητα διατηρούν τις δεσμεύσεις τους να ανταποκριθούν στις ιρανικές προκλήσεις... Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου υποστήριξε ότι «η παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων από τη χώρα αυτή αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι εντελώς αντίθετη με τις υποχρεώσεις του Ιράν στη διεθνή κοινότητα», με τις ΗΠΑ να απαιτούν από την Τεχεράνη «να σταματήσει άμεσα την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων και να μην προχωρήσει σε άλλη πυραυλική δοκιμή, αν πράγματι θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ