Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Παράπλευρα καθήκοντα στην καταστολή

Με σχετικό νομοσχέδιο, αναλαμβάνει μέρος των υπηρεσιών που έως σήμερα καλύπτονταν από την ΕΛ.ΑΣ. ώστε να μπορέσει η τελευταία πιο αποτελεσματικά να αφοσιωθεί στην καταστολή του κινήματος

Το νομοσχέδιο για την «αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας», ώστε να δρα πιο αποτελεσματικά, τόσο η ίδια όσο και η Ελληνική Αστυνομία, η οποία απαλλάσσεται από δευτερεύουσας σημασίας αρμοδιότητες για να αφοσιωθεί στην καταστολή, ενέκρινε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη στενότερη συνεργασία των δύο οργάνων, ενώ οριοθετεί τις μεταξύ τους αρμοδιότητες. Η κυβερνητική κατεύθυνση είναι η ΕΛ.ΑΣ. να αποφορτιστεί από αρμοδιότητες τοπικού ενδιαφέροντος, τις οποίες επιφορτίζεται το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε «και τα δύο όργανα να είναι πιο αποτελεσματικά στην άσκηση των καθηκόντων τους», όπως δήλωσε μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος.

Στις νέες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας θα δει κανείς από τον έλεγχο της λειτουργίας των παιδότοπων μέχρι την τήρηση των μέτρων για την πρόληψη πυρκαγιών σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους και τη συμμετοχή του προσωπικού στην εφαρμογή σχεδίων πολιτικής προστασίας. Παράλληλα με την ΕΛ.ΑΣ. θα ασκούνται οι αρμοδιότητες που αφορούν στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, στο δημοτικό οδικό δίκτυο και στα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που διέρχονται από κατοικημένες περιοχές.

Οσες υπηρεσίες δήμων είναι στελεχωμένες με προσωπικό που υπερβαίνει τα 50 άτομα, θα ασκούν όλες τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες. Οσες είναι στελεχωμένες με λιγότερο προσωπικό δε θα ασκούν κάποιες αρμοδιότητες, που θα εξακολουθούν να ασκούνται από την ΕΛ.ΑΣ.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ζητά η ΔΑΣ ΟΤΑ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου, που στόχο έχει τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας ως συμπληρωματικού κατασταλτικού μηχανισμού στους δήμους-παραρτήματα του κράτους, απαιτεί η ΔΑΣ ΟΤΑ, ζητώντας να μετατραπεί σε ειδική υπηρεσία με εργαζόμενους όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ τονίζει ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν προωθηθεί αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και σήμερα επιχειρείται να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Για να γίνει αυτό χρειάζονται και τον αντίστοιχο μηχανισμό και γι' αυτό δίνονται τέτοιες αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία. Η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ταξικών δυνάμεων πως στόχος των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «είναι η απαλλαγή της ΕΛ.ΑΣ. από αστυνομικά καθήκοντα δευτερεύουσας σημασίας -τα οποία μεταφέρονται στους δήμους - ώστε να ενισχύσει την κύρια ενασχόλησή της. Την παρακολούθηση και καταστολή των λαϊκών αγώνων».

Καταλήγοντας, η ΔΑΣ ΟΤΑ αναδεικνύει τις ευθύνες των δημοτικών παρατάξεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που συναίνεσαν και υλοποιούν τις κυβερνητικές διατάξεις. Οπως και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ που σιωπηρά αποδέχτηκε την εφαρμογή των αντεργατικών διατάξεων περί ίδρυσης και συγκρότησης αστυνομικών δυνάμεων καταστολής στους δήμους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ