Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Εγκληματικά ανεπαρκής η αντιπυρική προστασία

Πύρινα μέτωπα χτες σε Καρπενήσι και Αριδαία

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε υποδομές και κονδύλια για αντιπυρική προστασία στην Εύβοια, καθώς η κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ - δεν υλοποίησε ούτε τα μέτρα που εξήγγειλε για τις περσινές καταστροφές στη νοτιοκεντρική και νότια Εύβοια. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας για το «πρόγραμμα δασοπροστασίας και τη χρηματοδότησή του για το 2008». Για το πρόγραμμα έχουν προϋπολογιστεί 4.358.000 ευρώ, από τα οποία τα 3.059.500 ευρώ αφορούν σε έργα δημόσιας δασοπονίας και το 1.298.500 ευρώ σε έργα μη δημόσιας δασοπονίας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Δασών.

Ο διευθυντής δασών, που έκανε την παρουσίαση του προϋπολογισμού στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, επισήμανε ότι έχουν δοθεί μόνο το 10%, δηλαδή 462.000 ευρώ. Ομως, από αυτά τα 354.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν, για να πληρωθούν οφειλές από την κατασκευή του δασικού χωριού στους Παπάδες. Ακόμα σημείωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η συντήρηση των δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, καθώς εδώ και 10 χρόνια υπάρχουν ζώνες που δεν έχουν συντηρηθεί. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι μέχρι τώρα έχουν πάρει μόλις 76.850 ευρώ για τη συντήρηση σε πρώτη φάση, 27.600 ευρώ συμπληρωματικά και περιμένουν το Σεπτέμβρη από το φορέα Δασών άλλα 35.000 ευρώ, χρήματα που δε φτάνουν για τίποτα.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρισκόταν χτες πυρκαγιά που καίει από το μεσημέρι της Τρίτης στον Κόνισκο Καρπενησίου. Μέχρι χτες το βράδυ σε εξέλιξη ήταν πυρκαγιές και σε αγροτοδασική έκταση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, σε Μεταξάτα Αργοστολίου, Φανάρι Πρέβεζας και Κεραμιώνα Χανίων. Αντιμέτωπα με τις φλόγες βρέθηκαν τα παιδιά του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων (ΚΕΠΕΠ) Σιδηροκάστρου, όταν στη 1.30 το μεσημέρι, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις περιοχές Εύβοιας, Ανατολικής Αττικής, Σάμου και Ικαρίας προβλέπεται για σήμερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ