Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Περιγράφει τα προβλήματα αποσιωπά τις αιτίες

Υπόμνημα του ΚΚΕ, με το οποίο αιτιολογεί την καταψήφιση της Εκθεσης της Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής

Ανάμεσα σε άλλα, το ΚΚΕ διεκδικεί δημόσιο δίκτυο παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά, με δωρεάν υπηρεσίες 100% χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η πολιτική του δικομματισμού κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση
Ανάμεσα σε άλλα, το ΚΚΕ διεκδικεί δημόσιο δίκτυο παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά, με δωρεάν υπηρεσίες 100% χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η πολιτική του δικομματισμού κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση
Στην καταψήφιση της Ετήσιας Εκθεσης και των επιμέρους εισηγήσεων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, που αφορούσε ιδιαίτερα το παιδί, προχώρησε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καταθέτοντας, παράλληλα, και Υπόμνημα, όπου σημειώνονται αναλυτικά όχι μόνο οι λόγοι καταψήφισης, αλλά και οι προτάσεις του Κόμματος. Επιπλέον, ένα τμήμα του Υπομνήματος αναδεικνύει με ποιο τρόπο στις σοσιαλιστικές χώρες το παιδί αποτελούσε, υπό μια έννοια, «προνομιούχο τάξη».

Αναφέροντας στο Υπόμνημα τους λόγους διαφωνίας με την Ετήσια Εκθεση, σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός ότι πολλές από τις επιμέρους εισηγήσεις «αναγνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με το εγκαταλελειμμένο παιδί, την αναγκαστική μεταφορά και εκμετάλλευση ξένων εργατών, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών», εντούτοις «δεν αναγνωρίζουν τις αιτίες αυτών των σοβαρών προβλημάτων». Και σημειώνει: «Αιτίες, που έχουν να κάνουν με την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος». Σε άλλο σημείο, επισημαίνεται πως «δεν αναδεικνύεται ποια πολιτική ευθύνεται για τη δημιουργία, τη διατήρηση ή όξυνση αυτών των προβλημάτων».

Ιδιαίτερα για τις χώρες του σοσιαλισμού, σημειώνεται: «Στις σοσιαλιστικές χώρες, το παιδί θεωρούνταν "προνομιούχα τάξη" υπό μία έννοια. Σήμερα, στο Νησί της Επανάστασης, στην Κούβα, είναι η "προνομιούχα τάξη"». «Εκεί όπου ο σοσιαλισμός άνοιξε κυριολεκτικά καινούριους δρόμους στα ανθρώπινα δικαιώματα - αναφέρεται χαρακτηριστικά - ήταν στην ολόπλευρη στήριξη των παιδιών με αναπηρίες με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης που ανέπτυξαν παραπέρα σε ξεχωριστό επίπεδο».

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Στο Υπόμνημα, ξεχωριστή αναφορά γίνεται στις θέσεις του ΚΚΕ. Εκεί σημειώνεται ότι το αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν, υψηλής ποιότητας σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Ειδικής Αγωγής, Ενιαίο και Καθολικό, με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης αφορά άμεσα το παιδί και ξεχωριστά το παιδί με ιδιαίτερα προβλήματα. Ανάμεσα στα άλλα, οι θέσεις περιλαμβάνουν:

  • Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού στο πλαίσιο των Δημόσιων Κέντρων Υγείας (ΚΥ), αλλά και Κέντρα Συμβουλευτικής Γονέων.
  • Δημόσιο Δίκτυο παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά με δωρεάν υπηρεσίες 100% χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης των νέων ζευγαριών, ιδιαίτερα όταν αποκτήσουν παιδί.
  • Ολόπλευρη στήριξη της μητέρας με ανάπηρο παιδί, της ανάπηρης που έχει δικαίωμα να γίνει μητέρα.
  • Δημόσιο δίκτυο παιδικών κατασκηνώσεων για τα παιδιά των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικροαγροτών.
  • Δημόσια, δωρεάν Κέντρα, Ξενώνες, ή Διαμερίσματα για ανοιχτή ή κλειστή περίθαλψη, ανάλογα με τις ανάγκες για παιδιά και εφήβους κακοποιημένα ή χωρίς οικογένεια, ανάπηρα, αλλά και ψυχικά ασθενή.
  • Μέτρα στήριξης της μονογονεϊκής οικογένειας με δωρεάν παροχή όλων των κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών.
  • Δύο χρόνια υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή, τριετή για τα παιδιά που έχουν ανάγκη Ειδικής Αγωγής.
  • Ενιαίο δημόσιο 12χρονο σχολείο και Ειδικό για όσες κατηγορίες αναπήρων χρειάζεται.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, και την απαγόρευση της παιδικής εργασίας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοίγει πολύπλευρα το θέμα της Ειδικής Αγωγής με στόχο την ενεργοποίηση όλων των οργάνων των γονιών(2023-12-06 00:00:00.0)
Καταγγέλλει νέες περικοπές σε θεραπείες και καλεί σε κινητοποίηση(2023-08-18 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της δράσης στο μέτωπο της Ειδικής Αγωγής(2017-01-31 00:00:00.0)
Οι λαϊκές ανάγκες απαιτούν σταθερή εργασία στον κλάδο(2010-09-03 00:00:00.0)
Συντήρηση της εκμετάλλευσης και της εμπορευματοποίησης(2008-08-24 00:00:00.0)
Τα δικαιώματα του παιδιού είναι υπό διωγμό(2008-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ