Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΙΝΔΙΑΣ
Αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση συνασπισμού

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Την απόφασή τους να αποσύρουν τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, ανακοίνωσαν χτες τα αριστερά κόμματα της Ινδίας. Η απόφαση ελήφθη μετά την ανακοίνωση του Ινδού πρωθυπουργού, Μανμόχαν Σινγκ, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να υπογράψει και να προχωρήσει στην πυρηνική συμφωνία «μη στρατιωτικού χαρακτήρα» με τις ΗΠΑ, με πρόσχημα την εξοικονόμηση ενέργειας και την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών.

Τα αριστερά κόμματα της Ινδίας, μεταξύ των οποίων το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και το ΚΚ Ινδίας, έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι η πυρηνική συμφωνία Ινδίας - ΗΠΑ δεν περιορίζεται στην παραγωγή ενέργειας για «οικιακή χρήση», αλλά αφορά μία στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών δεσμεύοντας την εξωτερική πολιτική της Ινδίας στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον. Η αναίρεση της στήριξης των 59 κομμουνιστών βουλευτών στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει και πρόωρες εκλογές, ωστόσο ο Ινδός πρωθυπουργός, εμφανίστηκε «σίγουρος» για τη θητεία του υποστηρίζοντας ότι ελπίζει στη στήριξη ενός περιφερειακού κόμματος, η οποία και θα λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας στην επιβίωση της κυβέρνησής του, δίνοντας την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης.

Βάσει της επίμαχης συμφωνίας, η Ινδία θα έχει πρόσβαση στην αμερικανική «πολιτική πυρηνική τεχνολογία» και καύσιμα και σε αντάλλαγμα το Νέο Δελχί θα ανοίξει προς επιθεώρηση τις «πολιτικές πυρηνικές του εγκαταστάσεις».

Σε ανακοίνωσή τους τα αριστερά κόμματα της Ινδίας αρνούνται την πρόταση συνάντησης μεταξύ αριστερών κομμάτων - Ενωμένης Προοδευτικής Συμμαχίας (UPA), στις 10 Ιούλη, για να συζητηθεί η πυρηνική πολιτική καθώς κρίνεται περιττή. Η ανακοίνωση των αριστερών κομμάτων αλλά και σχετική δήλωση του ΓΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), Πακάς Καράτ, υπογραμμίζει ότι είχαν προειδοποιήσει ότι θα αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση συνασπισμού, αν αποφασιστεί υπογραφή και εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας, και αυτή η στιγμή ήρθε, μετά και τις δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org