Κυριακή 13 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Σατιρικά επίκαιρος «Κόλαξ»

«Ο κόλαξ» με το θίασο «Τέττιγες»
«Ο κόλαξ» με το θίασο «Τέττιγες»
Ο θίασος «Τέττιγες» στις 15/7 θα παρουσιάσει στο θέατρο «Πέτρα», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης, στις 16/7 στο Λουτράκι και στις 17/7 στο πλαίσιο του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού Νίκαιας» (Κηποθέατρο Νίκαιας) την κωμωδία του Δημητρίου Κ. Βυζαντίου «Ο κόλαξ». Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε άλλα φεστιβάλ και σε νησιά του Αιγαίου.

Σήμερα, που πολλοί χλευάζουν την έννοια «παράδοση», άλλοι από άγνοια, άλλοι από μόδα, άλλοι από ξενολατρία, η καυστική κωμωδία του Βυζαντίου έχει να πει πολλά ...για το σήμερα. Ο συγγραφέας της «Βαβυλωνίας» (της «εθνικής» κωμωδίας μας, όπως έχει χαρακτηριστεί), στον «Κόλακα» (πρωτοδημοσιεύτηκε το 1858), ηθογραφεί καταγγελτικά τα κακώς κείμενα στη δημόσια διοίκηση του ελληνικού κράτους. Κακώς κείμενα, παρόμοια με τα σημερινά. Το πρωταγωνιστικό πρόσωπο του έργου είναι ένας βλαξ και αγράμματος κολαούζος ισχυρού πολιτικού παράγοντα, που διορίζεται σε υψηλή δημόσια θέση, φαινόμενο και των ημερών μας. Το σπίτι του γίνεται θερμοκήπιο παρασίτων, απατεώνων, κάθε λογής αεριτζήδων. Ομοιο «φύραμα» είναι και η γυναίκα του, μια ξενομανής μαϊμού που θαρρεί πως με τα λούσα κρύβονται η αμορφωσιά, η βλακεία, η κουτοπονηριά, η πλεονεξία και η διαφθορά. Διαφθορά, που ως νόσημα λοιμώδες εξαπλώνεται επικίνδυνα, αφού οι ατιμώρητοι φορείς τη μεταδίδουν και αλλού, δημιουργώντας κι άλλες εστίες κοινωνικής «μόλυνσης».

Ο θίασος «Τέττιγες» συνεχίζει να στρέφεται στη θεατρική μας παράδοση, να αναζητά τις «ρίζες» της, ξέροντας ότι μόνο με τη σοβαρή αντιμετώπιση της παράδοσής μας μπορούμε να οικειοποιηθούμε δημιουργικά κάθε ξένη κατάκτηση. Οτι με την παράδοση πολεμούνται τα ξενομανή μαϊμουδίσματα. Οτι κάθε τι ιθαγενές είναι ουσιαστικό. Οτι το παραδοσιακό συμπορεύεται με το κλασικό. Οτι τίποτα δεν είναι πιο μοντερνιστικό από τη σοβαρή αντιμετώπιση και των δύο. Οτι το θέατρο δεν προχωρά μόνο με μεγάλα, γνωστά ονόματα, αλλά και με το έργο ταπεινών εργατών του.

Το έργο ανεβάστηκε σε δραματουργική επεξεργασία-σκηνικά Στέλιου Γούτη, σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, κοστούμια Λίλης Θεοδωράκου, μουσική επιμέλεια Ορέστη Χατζηνάκη. Παίζουν: Πάνος Ξενάκης, Κωνσταντίνα Κούτσιου, Κώστας Τσουβάρας, Λεωνίδας Βαρδαρός, Γιώργος Σώχος, Μιχάλης Θεοδώρου, Βίλμα Δονούπογλου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org