Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Σε συνέχεια της εισηγητικής ομιλίας της Αλ. Παπαρήγα, ακολούθησε συζήτηση με τους δημοσιογράφους. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το λόγο δημοσιοποίησης της Διακήρυξης της ΚΕ για τις ευρωεκλογές ένα χρόνο πριν τη διενέργειά τους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Αυτό το έχουμε κάνει και στις εθνικές εκλογές και στις τοπικές εκλογές. Δηλαδή, εδώ και χρόνια έχουμε ωριμάσει, έχουμε δυναμώσει και ακριβώς ένα χρόνο πριν είμαστε σε θέση ν' ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, το διάλογο και τη δράση. Η μάχη των ευρωεκλογών είναι καθημερινή μάχη, διότι τα προβλήματα που συνεπάγεται η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν σχέση με την κυβερνητική πολιτική, έχουν σχέση με τις θέσεις και τη στάση του ΠΑΣΟΚ, έχουν σχέση με τ' άλλα κόμματα κι επομένως δεν αφήνουμε κάτι άλλο για ν' ασχοληθούμε με τις ευρωεκλογές. Εντάσσουμε τη μάχη που κάνουμε, συσπείρωση, πάλη, αγώνες, αιτήματα, στη μάχη των ευρωεκλογών. Και για έναν πρόσθετο λόγο: Εμείς σεβόμαστε τον ελληνικό λαό. Δε θα πάμε τον τελευταίο μήνα με τα τρικ και με τα σποτάκια και με συνθήματα να τον ζαλίσουμε ή να εντυπωσιάσουμε. Θέλουμε ένα χρόνο πριν, όσοι δεν έχουν καταφέρει να μάθουν τι λέμε, να ξέρουν.

Τι γίνεται στην προεκλογική περίοδο: Στα στρογγυλά τραπέζια, τα άλλα κόμματα στρογγυλεύουν τις θέσεις τους, είναι βέβαιο ότι κρύβουν τις θέσεις τους, για να υφαρπάσουν ψήφους ή να συγκρατήσουν απώλειες. Σ' αυτά τα τραπέζια των ευρωεκλογών είναι δυνατόν τον τελευταίο μήνα ν' ανοίξει συζήτηση για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, τι έχει γίνει από το χτίσιμό της μέχρι σήμερα, τι ετοιμάζεται αύριο; Και μην το ξεχνάμε, θα συζητήσουμε για το 65ωρο και το 90ωρο την εβδομάδα; Τι θα συζητάνε; Για τα κοινοτικά ποσά και πώς τα διαχειρίζονται, για τα σκάνδαλα, αυτά.

Λοιπόν, σεβόμαστε το λαό. Και να σας πω κάτι: Εμείς δε θέλουμε απλώς μια ψήφο διαμαρτυρίας. Φυσικά, κι αυτό έχει αξία. Θέλουμε αυτός που θα ψηφίσει το ΚΚΕ, ακόμα κι αν έχει διαφωνίες μαζί μας, να ξέρει γιατί το ψηφίζει, πού συμφωνεί και τι κρατάει για τον εαυτό του στην πορεία. Δεν είμαστε από τα κόμματα εκείνα που ζητάνε να γίνουν κυβέρνηση και ακόμα δεν μπορούν να συντάξουν πρόγραμμα, αν και έχουν πρόγραμμα, μα ψάχνουν να δουν πώς θα το φορμάρουν...».

Για τις δημοσκοπήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και το κατά πόσον μπορεί να εκφραστούν στις ευρωεκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Ενα κόμμα το οποίο λέει "ρήξη, ανατροπή, αποδέσμευση", ένα κόμμα το οποίο έγκαιρα, όταν όλοι ψήφιζαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, έλεγε "όχι" και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο, σιγά μη φοβάται τώρα τις δημοσκοπήσεις και το ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που θέλουμε ν' αποφύγουμε είναι τη συζήτηση της τελευταίας στιγμής. Αυτό που φοβόμαστε, για να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη, είναι τη σύγχυση του λαού και κυρίως την τρομοκράτησή του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τι έλεγαν τώρα στον ιρλανδικό λαό; "Θα καταστραφείς με το "όχι", θα είσαι το μαύρο πρόβατο. Θα χάσεις τα κοινοτικά ποσά". Αυτήν την τρομοκρατία καλλιεργούν και στον ελληνικό λαό. Τη σύγχυση, το μπέρδεμα, το φόβο, τα φοβόμαστε. Και αυτά θέλουμε να τ' αποτρέψουμε. Αλλωστε, ξαναλέω, αυτό το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια, και στη μάχη των τοπικών εκλογών βγήκαμε ένα χρόνο και κάτι μήνες πριν και πήραμε θέση. Δεν είμαστε το ίδιο με τ' άλλα κόμματα. Εμείς το φόβο αυτόν που υπονοείτε δεν τον ξέρουμε. Γι' αυτό και τις θέσεις μας τις διαμορφώνουμε κάθε φορά με βάση τις εξελίξεις, αλλά τη στρατηγική γραμμή μας, της ρήξης και της ανατροπής, δεν την αλλάζουμε».

Το καλύτερο βόλι γράφει επάνω ΚΚΕ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τον πολιτικό στόχο για τις ευρωεκλογές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε: «Οταν είπα στην αρχή ότι πρέπει να μπει καρφί στην καρδιά της δικομματικής εναλλαγής και να έχουμε τεράστιες απώλειες, αυτό ακριβώς λέμε. Να μετράνε τεράστιες απώλειες, να τρέμουν τα πόδια τους. Αυτό χρειάζεται. Και ταυτόχρονα να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Αυτό θα είναι το καινούριο, το πιο ελπιδοφόρο. Κι όχι μόνο. Εμείς φιλοδοξούμε και συνεργαζόμαστε με Κομμουνιστικά Κόμματα, με άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη, αυτό το μήνυμα να δοθεί και σε άλλες χώρες. Ευρωεκλογές είναι, δεν είναι εθνικές εκλογές. Ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να υποβοηθηθούν θετικές εξελίξεις για το κίνημα στην Ελλάδα και για το κίνημα στην Ευρώπη.

Πρέπει να δεχτεί χτύπημα η πολιτική του συμβιβασμού, η πολιτική της ευρω-λαγνείας, η πολιτική του ψευτοευρωσκεπτικισμού.

Επιπλέον, ξέρουμε πολύ καλά ότι η κύρια επιλογή στην Ελλάδα είναι μονοκομματικές κυβερνήσεις. Ψήνονται όμως και κυβερνήσεις συνεργασίας και μην ακούτε αυτά που λένε "εγώ δε συνεργάζομαι" κλπ. Αυτά είναι έως την κάλπη. Μετά την κάλπη όλα θα αλλάξουν.

Θα μου πεις, μπορεί το λαϊκό κίνημα να ματαιώσει και μια κυβέρνηση συνεργασίας και να έρθει μια κυβέρνηση λαϊκής εξουσίας; Δεν είναι εύκολο άμεσα. Ομως, έχει σημασία ο λαός να μην αποπροσανατολιστεί απέναντι σε τέτοια σχήματα συνεργασίας και να ξέρει ότι "άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς".

Και, εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί η ψήφος κάθε φορά να πηγαίνει χαμένη. Το καλύτερο βόλι είναι το βόλι που γράφει πάνω ΚΚΕ. Και αυτό το βόλι μπορεί να το ρίξει και ένας που έχει και διαφωνίες με το ΚΚΕ. Εκλογές είναι, δεν ψηφίζουμε για το Καταστατικό του Κόμματος, να γίνει μέλος του Κόμματος.

Εχει γίνει και στο παρελθόν. Δεν είναι μόνο τώρα».

Πλαίσιο κοινής δράσης με κόμματα από άλλες χώρες στο πεδίο της ΕΕ

Σχετικά με το κατά πόσον υπάρχει προοπτική σε επίπεδο συνεργασίας, μια κοινή πλατφόρμα με κόμματα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Ηδη, υπάρχει μια κοινή Διακήρυξη Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης, που βγάλαμε στην επέτειο της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που το πλαίσιο αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι ένα καλό πλαίσιο κοινής δράσης των κομμάτων αυτών στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποτελεί ένα πλαίσιο κοινής δράσης, γιατί υπάρχει μια συνολική τοποθέτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χώρια τώρα ότι έχουμε πολλές φορές κοινές ανακοινώσεις με κόμματα πάνω σε μεγάλα θέματα. Πάρτε την περίπτωση της Ευρωσυνθήκης, όπου βεβαίως η τοποθέτηση αυτή δεν είχε καμία σχέση με τοποθετήσεις κάποιων άλλων ανανεωτικών, που θέλανε ένα καλύτερο "ευρωσύνταγμα". Δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο. Δεν πρέπει να υπάρχει "ευρωσύνταγμα". Κάθε χαρτί που υπογράφεται σημαίνει επιπλέον δεσμά στους λαούς της Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ